Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Pochwal się tym co masz
pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: pleszek » 10 lut 2017, 21:06

3 od lewej to nie BF ?

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2014
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: dudi » 10 lut 2017, 21:07

No jak nie jak tak :) Nie widzisz :)))

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2014
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: dudi » 21 lut 2017, 23:09

Tak czy inaczej wiosna tuż, tuż ;)
Załączniki
Zdjcie0860.jpg
Zdjcie0860.jpg (36.7 KiB) Przejrzano 3377 razy

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2014
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: dudi » 30 mar 2017, 21:52

Pewnie będę jako pierwszy z takim zdjęciem w tym roku. Zdjęcie zrobione dzisiaj po południu :) Szykować się. Od zachodu Europy rzepaki zaczynają startować ;)
Załączniki
Zdjcie0924.jpg
Zdjcie0924.jpg (19.21 KiB) Przejrzano 3170 razy

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2014
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: dudi » 02 maja 2017, 11:06

No to przyszedł czas na korektę poziomu i pionu ;)
Załączniki
1.jpg
1.jpg (19.86 KiB) Przejrzano 2929 razy

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: pleszek » 02 maja 2017, 14:35

Obrazek palety mialy byc ?

Ale wysokie drzewa w kolo sa .

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2014
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: dudi » 02 maja 2017, 20:43

Leszek, to nie rzepak. Do rzepaku jeszcze tydzień minimum. Miejsce stałe od kilku lat i tam palety. W sumie nawet ich nie zabieram po rzepaku :)))
Tj 3 miejscówka. Ale musiałem poprawić bo wcześnie ustawiane były tyle o ile, a jeszcze chwila i zacznie tam kwitnąć aronia

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: pleszek » 03 maja 2017, 06:28

Tyle masz tych miejsc ze sie pogubiłem juz ,

janusz.szalaj
Posty: 1103
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: janusz.szalaj » 03 maja 2017, 14:43

Nie rozumiem dlaczego kolega dudi jeżdzi na roboty do niemiec ,skoro ma tyle miejscówek .Chyba z pszczół jednak ciężko wyżyć .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2014
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: dudi » 03 maja 2017, 15:09

Mam duże potrzeby :))) i kocham € ;)
Poza tym jednemu do szczęścia wystarczy tys/miesięcznie innemu potrzeba więcej - życie Panie Kolego życie

Miejscówek na pasiekę mam 2-3 reszta to zwykłe obstawianie pożytków jak u każdego przy pasiece wędrownej.
Leszek podpuchy wali

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2014
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: dudi » 30 cze 2017, 17:33

No to przyszedł i czas na grykę
Załączniki
01.jpg
01.jpg (28.02 KiB) Przejrzano 2184 razy
02.jpg
02.jpg (29.79 KiB) Przejrzano 2184 razy

marcinbzyk
Posty: 533
Rejestracja: 09 lis 2013, 18:56
Lokalizacja: Chotcza

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: marcinbzyk » 30 cze 2017, 17:42

O proszę a jaki ładny drewniane korpus w tle. Oby tylko jeszcze pogoda się poprawiła po tym deszczu.

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2014
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: dudi » 30 cze 2017, 17:51

Marcin tam obyło się bez burz. Trochę wieje, ale ogólnie jestem zadowolony. Jak się pogoda utrzyma wynik może być zadowalający ;)

janusz.szalaj
Posty: 1103
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: janusz.szalaj » 01 lip 2017, 20:39

dudi pisze:No to przyszedł i czas na grykę

Często widzę nadbudowę na ramkach między korpusami (dlaczego tak jest ? ) .U mnie miedzy gniazdem a nadstawką czegoś takiego nie ma .Czy to tak musi być w tych nowoczesnych ulach ?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/

marektomala1979
Posty: 751
Rejestracja: 12 mar 2015, 16:58
Lokalizacja: stalowa wola

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: marektomala1979 » 01 lip 2017, 20:48

Januszu ile lat masz pszczoły? Efektem tego jest za duży odstęp jednej ramki od drugiej.Czyli połowa gniazda.I pszczoła chce to nadbudować.
marektomala1979

Pasieka Krosno Odrzańskie
Posty: 576
Rejestracja: 26 wrz 2015, 21:00

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: Pasieka Krosno Odrzańskie » 01 lip 2017, 22:17

marektomala1979 pisze:Januszu ile lat masz pszczoły? Efektem tego jest za duży odstęp jednej ramki od drugiej.Czyli połowa gniazda.I pszczoła chce to nadbudować.
Ale to sie wie po roku pszczelarzenia...

tikcop1
Posty: 495
Rejestracja: 08 paź 2016, 14:39

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: tikcop1 » 01 lip 2017, 23:04

A grubość górnej belki ramki to nie ma znaczenia? Zakładam odstępy pomiędzy belkami górnego/dolnego korpusu prawidłowe.

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2014
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: dudi » 02 lip 2017, 08:05

Już się tłumaczę żeby nie było domysłów :)

Wszystko jest prawidłowo :) Te miały nad tym korpusem korpus z węzą. Zostało to tak po transporcie na pożytek. Dostały dla lepszej wentylacji. Ponieważ zalały ten korpus zaczęły łączyć go z korpusem z węzą. Teraz po przeglądzie ten korpus poszedł na sama górę a nad gniazdo dostały ten z węzą. I szczerze powiedziawszy to tylko te tak zrobiły :) Ja takie nadbudowy miewam często. Nie używam powałek i nad ostatnim korpusem jest daszek. Od ramek do daszku jest 7 cm. Jak nie maja gdzie układać też często wala języki do góry do daszku. Ta rameczka na foto jest z innego korpusu. Tam jak widać nie ma żadnej nadbudowy, poszły do góry i pracują dalej

janusz.szalaj
Posty: 1103
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: janusz.szalaj » 02 lip 2017, 10:39

marektomala1979 pisze:Januszu ile lat masz pszczoły? Efektem tego jest za duży odstęp jednej ramki od drugiej.Czyli połowa gniazda.I pszczoła chce to nadbudować.

No widzisz ,chyba nie wiem za dużo o pszczołach .Za krótko zajmuje się pszczelarstwem i nie obserwuję tego co robią pszczoły .Tak na marginesie powiem iż napisałem tak nie dlatego że nie wiem dlaczego tak jest .Tylko dlatego ponieważ niektórzy tu na forum wychwalają nowoczesność ,a ja mam skansen i tekie coś powinno występować tylko u mnie ,a nie w nowoczesnym ulu .Dlaczego nie występuje takie zjawisko u mnie ponieważ odległość miedzy ramkami w gnieżdzie a nadstawką jest prawidłowa i jeszcze coś .U mnie dolna listewka nie jest szeroka na 25mm tylko na 12mm i pszczoły jak mają za duży odstęp to po prostu tą brakującą część beleczki zabudują i odległość zostawią taką jaka im pasuje .W ulach gdzie dolne beleczka ramki jest cała pszczoły traktują to jako podłoge i jeśli odległość między korpusami będzie za duża tu ją zabudują .Może się mylę jeśli tak to proszę o wypowiedzenie swojego zdania w tej kwestji .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/

marektomala1979
Posty: 751
Rejestracja: 12 mar 2015, 16:58
Lokalizacja: stalowa wola

Re: Pasieka dudi-ego - ule ze styroduru

Postautor: marektomala1979 » 02 lip 2017, 11:40

Januszu.Ul miodu nie nosi.Jak będzie pszczoła to i do wiaderka nazbiera.
marektomala1979


Wróć do „Nasze pasieki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość