Jaka grubość Scian korpusu ?

Marek.D
Posty: 44
Rejestracja: 09 lis 2013, 13:48

Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Marek.D » 05 gru 2013, 07:54

Witam !
Posiadam deski 2,5cm, z których chciałbym budować ule jednościenne nieocieplone takie jak buduje Pan Tomek Miodek. Jednak ze względu na położenie mojej pasieki która znajduje się 500m.n.p.m. nie wiem czy deska 2,5 cm wystarczy. Dodam, że temperatura zimą jest dość zróżnicowana, w ubiegłym roku przez miesiąc czasu wynosiła -18 do -5. Czy pszczoły dadzą rade ? Czy lepiej zrobić grubsze ściany np 3,5cm. Prosze o pomoc... Pozdrawiam

pasiekapastucha.pl
Posty: 32
Rejestracja: 04 lis 2013, 22:53
Lokalizacja: Śląsk Cieszyński
Kontaktowanie:

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: pasiekapastucha.pl » 05 gru 2013, 08:19

Witam, tej zimie co minęła zimowałem cześć odkładów zimowałem w ulach jednościenych 2,5cm ścianka, bez dodatkowych dociepleń, mrozy trzymały od stycznia do połowy kwietnia w granicach do -20.
Pszczoły ładnie przeżyły zimę ;), Dodam jeszcze że korpusy mi się nieco rozszczelniły z każdej strony były zrobione z 3 desek, ino dbać by woda nie weszła, wilgoć jest bardzo szkodliwa.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Daniel
Posty: 13
Rejestracja: 04 lis 2013, 08:39
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Daniel » 06 gru 2013, 16:56

Rób z tych desek i będą super. Myślicie, że Polska to najzimniejszy kraj świata ? W takich ulach trzymają pszczoły w Kanadzie, Rosji a tam są potężniejsze zimy niż u nas. Rób śmiało i nie patrz co inni gadają.
BĄDŹ DOBRYM CZŁOWIEKIEM. TO SIĘ OPŁACA.

Marek.D
Posty: 44
Rejestracja: 09 lis 2013, 13:48

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Marek.D » 06 gru 2013, 19:14

Ok, a jeszcze jedno pytanie ciśnie mi się na usta... Jestem początkującym pszczelarzem i nie wiem, lecz wydaje mi się, ze jeżeli mniej docieplony ul to pszczoły będą musiały włożyć więcej energii w ocieplenie tego ula, a co za tym idzie większy osyp i mniejszą siłę na wiosnę. Mam racje czy mylę się ??

polbart
Posty: 1007
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: polbart » 06 gru 2013, 20:02

Marku,

Możesz zrobić ściankę o grubości 20 mm. Drewno na ul musi być wtedy odpowiednie.
Sosna Wejmutka, sosna Ponderosa, świerk karpacki, jodła chińska.

Pszczoły nie ocieplają nigdy ula. Ogrzewają albo jeśli muszą schładzają czerw.
W zimie w każdym ulu nieocieplonym i w każym ulu ocieplonym jest mróz.
Jaki w takim razie jest sens ocieplania?
Jeśli już, to okresowo na wiosnę po rozpoczęciu czerwienia, zmniejszając równocześnie przestrzeń zajmowaną przez pszczoły.
Przez cieńszą sciankę pszczoły są bardziej dogrzewane wiosną, no a w lecie można zawsze ule postawić w półcieniu, aby jak to podobno się niektórym pszczelarzom zdarzyło, woszczyna w ramkach nie stopiła się.
Moje ule stoja niejednokrotnie z koniecznosci w pełnym słońcu i jakoś do tej pory nie zauważyliśmy jakichkolwiek oznak przegrzania. Dennica osiatkowana, otwarta cały rok, oprócz okresu rozruchowego na wiosnę.

Pozdrawiam,
polbart

Marek.D
Posty: 44
Rejestracja: 09 lis 2013, 13:48

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Marek.D » 06 gru 2013, 20:58

Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedz :) i zapytam jeszcze dlaczego nie moze to być np świerkowa deska. Jakie konsekwencje czekają mnie po zastosowaniu desek z innego drzewa ? odbije się to niekorzystnie na pszczołach czy na samym ulu ?

Mariuszczs
Posty: 444
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:59
Lokalizacja: Sulmierzyce/Dąbrowa

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Mariuszczs » 06 gru 2013, 21:07

W mrozy zużycie pokarmu spada do kilograma na miesiąc. Ile z kilograma można wyprodukować ciepła ? Prawie nic, a pszczoły jeszcze część tego zużywają na wewnętrzne potrzeby organizmu. Kłąb jest tak skonstruowany że ciepło nie ucieka, dlatego ul przemarza jaki by nie był.
Może być świerk i osika jeszcze na ule jednościenne.

polbart
Posty: 1007
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: polbart » 06 gru 2013, 22:04

Mariusz,

Wszystko może być, tylko chodzi o jakie takie chociażby właściwości izolacyjne drewna.
Świerk to raczej twarde drewno, a z osiki trzeba ściany z klejonki robić ponieważ sie kręci, podobnie jak lipa.
No, ale tak krawiec kraje, jak mu materiału staje :-)

Pozdrawiam,
Leszek

Mariuszczs
Posty: 444
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:59
Lokalizacja: Sulmierzyce/Dąbrowa

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Mariuszczs » 06 gru 2013, 22:20

Jeśli chodzi o pracę drewna to osika zaraz po wejmutce najmniej potem świerk, sosna zwykła która też się nadaje daleko w tyle. Waga i izolacja osika na pierwszym miejscu chyba. Pomijając jakieś wyszukane drzewa ( wejmutka też wyszukana w sumie )

bonluk
Posty: 286
Rejestracja: 10 lis 2013, 13:57
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Kontaktowanie:

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: bonluk » 07 gru 2013, 10:14

co do zwykłej sosny to jest masakra. Moje korpusy 1/2 d 12r po dwóch sezonach tak się powykręcały, że zrobiła się kolebka na ściankach

Mariuszczs
Posty: 444
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:59
Lokalizacja: Sulmierzyce/Dąbrowa

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Mariuszczs » 07 gru 2013, 11:05

Porbart - z mojej wiedzy osika jest wyjątkowa stabilna. Tak z wiedzy. Z praktyki wala mi się trochę desek osikowych kilka lat i powinno je pokrzywić. Nie krzywi. Mam nawet zrobione z niej szablony montażowe do spawania pewnego detalu. Nie są one na deszczu, ale śnieg dziurą w stodole nieraz je zasypie i wiosna namokną. Niedawno naciąłem dwa metry desek ze znajomym osikowych. Większość leży pod przykryciem i część poszła do suszarni. No w porównaniu z sosną nie krzywi.
A ty co zaobserwowałeś na razie na osice ?
Ja zrobię trochę korpusów langstrota 3/4 z klejonki i z całej dechy to będę się mógł za parę lat wypowiadać szczegółowo. A sprawdzę klamka zapadła.

Świerk według wiedzy dostępnej należy do drewna bardzo miękkiego. Sosna już tylko miękka. Na to wygląda i mi przy obróbce. Kwestia sęków w świerku które niszczą narzędzia nie ma znaczenia.

Lipa tak kręci to nie podlega dyskusji.

A olszyna jaka jest ? Bo ja mam ula jednościennego z olszyny i jest bardzo stabilna w tym zastosowaniu.

polbart
Posty: 1007
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: polbart » 07 gru 2013, 20:37

Mam sporo desek osikowych, które samoczynnie wyschły. Tak jak mi leśniczy mówił, pomimo że były idealnie ułożone przekładki, wiekszość desek się wykołyskowała w różnym stopniu. Popękała na końcach również elegancko.
To jeszcze nic. Uschła od 10 do 20 % z grubości... Szerokie dechy. Ja bym tam z osiki ściany korpusów zrobił z klejonki.

Deski z Wejmutki o grubości 30 mm dałem do suszarni próżniowej i z niej wyjęto te same deski o grubości 30 mm. Takie same prościusieńkie i niepopękane. Chyba to coś znaczy :-)

Co do olszyny nie mam żadnego doświadczenia.

Pozdrawiam,
polbart

karol B.
Posty: 10
Rejestracja: 22 lis 2013, 23:00

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: karol B. » 07 gru 2013, 23:23

Witam. jeśli chodzi o deski ze świerka czy innego drewna wpływ na termoizolację i na skręcanie ma gęstość drewna które kupiliśmy. Dla przykładu podam moje spostrzeżenia ,robię ule do swojej pasieki którą przed rokiem założyłem, używam do tego desek świerkowych po struganiu dwustronnym 35 mm gr. i jedne deski są lekkie a drugie ciężkie mimo że suszyły się tak samo i już piszę dlaczego. bale z których wycina się deski blisko rdzenia mają duże przyrosty roczne czyli rzadko ułożone słoje więc są lekkie i takie trzeba by zamawiać w tartaku, najlżejsze moje deski mają czasem tylko 6 słoi na 35 mm gr. A deski najcięższe które mi się trafiły (czyli z zewnątrz kłody tam gdzie układ słoi jest gęsty ) miały 34 słoje na 35 mm gr. co za tym idzie są ciężkie, mają słabą termoizolację na dodatek mają czarne martwe sęki które wypadają w przeciwieństwie do desek ze środka kłody które mają białe zdrowe sęki które nigdy nie wypadną. jedynym plusem gęstych desek jest to że są bardzo bardzo wytrzymałe. Więc jeśli ktoś będzie zamawiał deski w tartaku to niech zamówi deski wycinane z całego bala a nie kupuje zwykłych desek które tartaki mają po wycięciu kantówek ze środka a boczne deski zostają. niestety takie deski wycinane z całego bala z białymi sękami itd. kosztują tyle samo co kantówki, ale warto. jeśli chodzi o suszenie to w suszarni deski się nie z kurczą bo nie zdążą , tylko wilgoć została z nich wyciągnięta a przestrzeń między słojami skurczy się pużniej . Byłbym zapomniał takie deski z rzadkim układem słoi zsychają się bardziej niż te gęste, deski które zamawiam mają 21 cm a po sezonowaniu są węższe o 8 mm.

Mariuszczs
Posty: 444
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:59
Lokalizacja: Sulmierzyce/Dąbrowa

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Mariuszczs » 08 gru 2013, 00:07

http://www.itd.poznan.pl/pl/index.php?id=66

http://www.itd.poznan.pl/pl/index.php?id=81

Po spękaniach na końcach skłaniał bym się że to była topola

Awatar użytkownika
heroink
Posty: 208
Rejestracja: 07 lis 2013, 01:37

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: heroink » 08 gru 2013, 00:07

Teraz Panie Karolu już nikt nie uwierzy, że nie jest Pan stolarzem :D haha
be free
bee

"a żądłem chcesz!?"

karol B.
Posty: 10
Rejestracja: 22 lis 2013, 23:00

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: karol B. » 09 gru 2013, 21:27

I podtrzymuję moje zeznania. Dziadek miał tartak i tata miał tartak a mnie też udało się przeciąć kilkaset kubików drewna więc może to tak wyglądać, stolarstwo to takie dłubanie w drewnie i głaskanie papierem ściernym , ja tego nie lubię robię konstrukcje z drewna takie jak więźby, domki szkieletowe to jest konkretna robota którą widać a jak robię coś stolarskiego to wydaje mi się że wlecze się ta robota dlatego moje ule są grube solidne ale może niedopieszczone, chociaż Tomek Miodek powiedział że są całkiem całkiem.
pozdrawiam.

Mariuszczs
Posty: 444
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:59
Lokalizacja: Sulmierzyce/Dąbrowa

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Mariuszczs » 09 gru 2013, 22:05

Dziwnie to zaobserwowałeś- bale z których wycina się ze środka....

Dzieli się to na drzewa o małych przyrostach i drzewa o dużych przyrostach. Duże przyrosty są jak drzewo ma dobre warunki glebowo pogodowe.

Ravic
Posty: 24
Rejestracja: 10 lis 2013, 17:53

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: Ravic » 09 gru 2013, 22:38

Część. A co powiecie o materiale z lipy. Mam parę desek drzewo lekkie

zbigniew
Posty: 107
Rejestracja: 08 lis 2013, 21:25

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: zbigniew » 09 gru 2013, 22:53

lipa przy każdej zmianie wilgotności się wypacza.

karol B.
Posty: 10
Rejestracja: 22 lis 2013, 23:00

Re: Jaka grubość Scian korpusu ?

Postautor: karol B. » 09 gru 2013, 23:26

To te deski o których pisałem, jedna lekka jak piórko a druga ciężka jak by była niewysuszona.
jeśli przekroimy kłodę to można zauważyć podobny układ słoi, przy rdzeniu rzadko ułożone a przy zewnętrznej stronie gęsto prawie co mm jeden słój. mam nadzieję że napisałem to jakoś zrozumiale, jak nie to będę próbował jeszcze . pozdrawiam
Załączniki
DSC05960c.JPG
DSC05960c.JPG (83.08 KiB) Przejrzano 5371 razy


Wróć do „Ule”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości