Ul styrodurowy

Dejw629
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2016, 19:44

Ul styrodurowy

Postautor: Dejw629 » 26 lip 2016, 11:55

Witam. Chcę zrobić parę uli ze styroduru. Mam takie pytanie. Jaka powinna być wysokość korpusu wielkopolskiego jeszcze bez przykręconych wręgów?

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Ul styrodurowy

Postautor: pleszek » 26 lip 2016, 20:28

A listewki jaka maja wysokosc?

Dejw629
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2016, 19:44

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Dejw629 » 26 lip 2016, 23:08

Górna 1 cm, a dolna 2 cm. http://olx.pl/oferta/wregi-do-uli-styro ... bxNc1.html Tak jak na rysunku

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Ul styrodurowy

Postautor: pleszek » 27 lip 2016, 05:07

styrodur wys. 253 mm

Dejw629
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2016, 19:44

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Dejw629 » 27 lip 2016, 11:59

A nie 243mm?
260mm-7mm-10mm=243mm

Apiholik
Posty: 918
Rejestracja: 26 lis 2015, 20:14

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Apiholik » 27 lip 2016, 12:15

260mm to jest wysokość ramki a korpus musi być o 8 do 10 mm wyższy inaczej po założeniu kolejnego korpusy między ramkami nie było by w ogóle dystansu .
Pozdrawiam
Apiholik

Dejw629
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2016, 19:44

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Dejw629 » 27 lip 2016, 12:25

Właaśnie. Zapomniałem o przerwie. Czyli wysokośc styroduru 253mm?

Rysiek
Posty: 66
Rejestracja: 05 sty 2014, 15:20
Lokalizacja: Małopolska

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Rysiek » 27 lip 2016, 20:21

Oj panowie ale mącicie , tylko apiholik jest najbliżej . Oryginalne korpusy np ły..oń i inne maja boczna ściankę zewnętrzną tą która się maluje wysoką na 266 mm odjąć od tego te 30mm z wręgów i zostaje styrodur na 236 mm. I finito . :)

Dejw629
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2016, 19:44

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Dejw629 » 27 lip 2016, 21:22

Czyli wkońcu jaki wymiar, bo już sam nie wiem?

Rysiek
Posty: 66
Rejestracja: 05 sty 2014, 15:20
Lokalizacja: Małopolska

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Rysiek » 28 lip 2016, 20:11

Przecież Ci napisałem 236mm.

Dejw629
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2016, 19:44

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Dejw629 » 29 lip 2016, 18:43

ok. Czyli 236mm. a czy nie jest to za mało? czy ramka nie będzie wystawała i czy przerwa będzie między korpusami?

PawelKS3
Posty: 373
Rejestracja: 15 gru 2013, 18:59
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski

Re: Ul styrodurowy

Postautor: PawelKS3 » 29 lip 2016, 20:32

Dejw629 pisze:ok. Czyli 236mm. a czy nie jest to za mało? czy ramka nie będzie wystawała i czy przerwa będzie między korpusami?

Weź miarke i kalkulator zmierz sobie ramke i wręgi, dodaj 1 cm i masz gotowe. Nie zastanawiaj się nad tym tyle, tu nic nowego nie wymyślisz. Będzie dobrze:) Pozdr

Dejw629
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2016, 19:44

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Dejw629 » 02 sie 2016, 23:32

A jak dam 240 to bedzie źle?

pasieka u brzozy
Posty: 30
Rejestracja: 07 mar 2016, 21:24

Re: Ul styrodurowy

Postautor: pasieka u brzozy » 06 sty 2017, 15:16

Dejw629 pisze:A jak dam 240 to bedzie źle?

Z moich obliczeń wynika iż:
Po zawieszeniu ramek na górnej ramię zostanie 3 mm. Czyli (nie licząc górnej listewki ramki) od krawędzi wieszaka do dolnej krawędzi ramy musi być 250mm + 7 mm =257mm. W sumie musi być 270 mm na całej wysokości. Z górnej ramy mamy 7 mm a z dolnej 10 mm czyli 257mm-7mm-10mm = 240 mm. Ktoś już pomyślał żeby było łatwiej wycinać. Wniosek z tego taki. Jeśli chcesz korpus na ramkę wlkp 26 cm to styrodur musisz uciąć na 240mm szerokości. Myślę że rozwiałem wszelki wątpliwości co do obliczeń jeśli się pomyliłem to piszcie XD

DAROM
Posty: 72
Rejestracja: 12 lis 2013, 17:07
Lokalizacja: środkowo pomorskie

Re: Ul styrodurowy

Postautor: DAROM » 10 sty 2017, 14:39

formatki z  styroduru.jpg
formatki
formatki z styroduru.jpg (19.21 KiB) Przejrzano 4061 razy

Dejw629
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2016, 19:44

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Dejw629 » 11 sty 2017, 07:23

Fajne. Czym tniesz styrodur? Wręgi sam robisz?

BARciak
Posty: 38
Rejestracja: 11 lis 2016, 21:15
Lokalizacja: Powiat Żywiecki

Re: Ul styrodurowy

Postautor: BARciak » 11 sty 2017, 14:22

Nie żebym wymyślał czy coś ale ja bym w życiu nie robił ani nie kupował uli ze styroduru ani poliuretanu. Jak dla mnie te ule są zbyt nietrwale i zbyt łatwe do zniszczenia a nie mam zamiaru się z nimi pieścić ani wymieniać co 5 lat. To tylko moje zdanie...

Pozdrawiam, Grzegorz.
Pozdrawiam, BARciak

marektomala1979
Posty: 837
Rejestracja: 12 mar 2015, 16:58
Lokalizacja: stalowa wola

Re: Ul styrodurowy

Postautor: marektomala1979 » 11 sty 2017, 15:52

Ja miałem zatwory ze styroduru. Napiszę tak "TO KIEPSKI POMYSŁ "
marektomala1979

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2060
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ul styrodurowy

Postautor: dudi » 11 sty 2017, 17:38

BARciak pisze:Nie żebym wymyślał czy coś ale ja bym w życiu nie robił ani nie kupował uli ze styroduru ani poliuretanu. Jak dla mnie te ule są zbyt nietrwale i zbyt łatwe do zniszczenia a nie mam zamiaru się z nimi pieścić ani wymieniać co 5 lat. To tylko moje zdanie...

Pozdrawiam, Grzegorz.


Nie odbierz tego złośliwie ale powiem ci - zrób, wypróbuj a później się wypowiadaj ;)

marektomala1979 pisze:Ja miałem zatwory ze styroduru. Napiszę tak "TO KIEPSKI POMYSŁ "


Zatwory to troszkę inna bajka ;)

BARciak
Posty: 38
Rejestracja: 11 lis 2016, 21:15
Lokalizacja: Powiat Żywiecki

Re: Ul styrodurowy

Postautor: BARciak » 11 sty 2017, 17:40

dudi pisze:Nie odbierz tego złośliwie ale powiem ci - zrób, wypróbuj a później się wypowiadaj ;)


Miałem i u znajomego widziałem. Inaczej skąd bym wiedział jak jest?
Pozdrawiam, BARciak


Wróć do „Ule”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości