Ul styrodurowy

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2036
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ul styrodurowy

Postautor: dudi » 11 sty 2017, 17:52

Wielu powiela głupoty innych :)

Zapraszam do mnie. Cała pasieka korpusowa to styrodury :) Jak odwalisz "chałę" to można mieć takie zdanie jak zrobisz solidnie kilka lat posłuży

BARciak
Posty: 38
Rejestracja: 11 lis 2016, 21:15
Lokalizacja: Powiat Żywiecki

Re: Ul styrodurowy

Postautor: BARciak » 11 sty 2017, 18:21

dudi pisze:Wielu powiela głupoty innych :)

Zapraszam do mnie. Cała pasieka korpusowa to styrodury :) Jak odwalisz "chałę" to można mieć takie zdanie jak zrobisz solidnie kilka lat posłuży


Nie ja robiłem ule, kupione miałem. Teraz mam drewniane i święty spokój. Może faktycznie mi się jakieś felerne trafiły.
Pozdrawiam, BARciak

Piotr67
Posty: 938
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Piotr67 » 11 sty 2017, 21:17

dudi pisze:Wielu powiela głupoty innych :)

Zapraszam do mnie. Cała pasieka korpusowa to styrodury :) Jak odwalisz "chałę" to można mieć takie zdanie jak zrobisz solidnie kilka lat posłuży

Witam
Każdy chwali swoje - a Ja też wiem swoje :) , nie można porównywać drewna do styroduru , całkiem inna połka z wytrzymałością , z resztą sam napisałeś " kilka lat posłużą " , ja tam wole drewniane i niech mi służą kilka naście albo kilka dziesiąta lat :) Pozdrawiam

PS. kto kiedyś na tym forum napisał- " tanie mięso psy jedzą ? :) " - myślę że nie przekręciłem cytatu ;)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, 21:20 przez Piotr67, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam

piotrus82r
Posty: 449
Rejestracja: 10 paź 2015, 20:40

Re: Ul styrodurowy

Postautor: piotrus82r » 11 sty 2017, 21:41

zrobilem kilka drewnianych 12 i OK ale do przewożenia to średnio się nadają wraz daszkiem również całym drewnianym i dennicą
oraz pszczołami czerwiem i zapasem w środku ważą na tyle duużo że we dwóch ciężko, natomiast takie same
ze styroduru do pasieki wędrownej super sprawa cały ul wazy mniej niż w poprzednim daszek ;)
Dlatego ja mam kilka drewnianych ocieplanych stacjonarnych kilka styrodurów a w tym roku mam zamiar
wytestować 18 z deski zobaczymy co najlepiej mi się sprawdzi.

jacraf
Posty: 67
Rejestracja: 26 lis 2016, 17:48

Re: Ul styrodurowy

Postautor: jacraf » 11 sty 2017, 21:42

Ostatnio widziałem filmik jak młody pszczelarz testuje styrodur jeżdząc po nim na komarku . Co wiadome to napewno ,ze mróż przygrzał lekko zwoje ,ale styrodur twardy 700 ,ale po co te wręgi robicie drewniane? Przeciz drewno czernieje ,nie lepiej z twardego plastiku zrobić ,albo wogóle nie robic wręgów to taki mój zamysł ,ale czy dobry to nie wiem .Na wiosnę spróbuję i widać ,ze porządny materiał na 100 lat . Drewno niestety po paru latach nadaje sie do pieca.

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2036
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ul styrodurowy

Postautor: dudi » 11 sty 2017, 22:58

Piotr67 pisze:
dudi pisze:Wielu powiela głupoty innych :)

Zapraszam do mnie. Cała pasieka korpusowa to styrodury :) Jak odwalisz "chałę" to można mieć takie zdanie jak zrobisz solidnie kilka lat posłuży

Witam
Każdy chwali swoje - a Ja też wiem swoje :) , nie można porównywać drewna do styroduru , całkiem inna połka z wytrzymałością , z resztą sam napisałeś " kilka lat posłużą " , ja tam wole drewniane i niech mi służą kilka naście albo kilka dziesiąta lat :) Pozdrawiam

PS. kto kiedyś na tym forum napisał- " tanie mięso psy jedzą ? :) " - myślę że nie przekręciłem cytatu ;)


Trochę chyba się zagalopowałeś :)

Przede wszystkim nie chodzi o chwalenie czy porównywanie styroduru do drewna. Każdy robi jak uważa, ale nie można oceniać czegoś, czego się nie ma, lub oceniać na podstawia 2 korpusów wykonanych byle jak czy kupionych od byle jakiego producenta. Dla mnie styrodur jest trwalszy jak styropian, a ule styropianowe są chyba troszkę dłużej na rynku. Jak już nie raz wspomniałem najstarsze mam 5 sezon i jak na razie mają się nieźle i myślę że jeszcze z 5 mi posłużą. Owszem, co do wytrzymałości nie ma co porównywać - drewno to drewno. I ten temat tez juz był przerabiany. Że kilka lat posłużą? Ok też już nie raz Ci pisałem. Kup materiał i zrób 150 korpusów z drewna nie mając maszyn, czyli opłać stolarza, a kup materiał i zrób 150 korpusów ze styroduru. Nie ma co porównywać. O tym tez juz wspominałem, ale powiększając pasiekę o 2-5 rodzin rocznie ok. Ale powiększając pasiekę o 20-30 rodzin rocznie to wydatek taki sobie. Nawet jeżeli wytrzymają 10 lat, po 10 latach one już zarobią na siebie x razy i nie będzie mnie bolało wyrzucać korpus gdzie koszt produkcji wynosi 8 zł :)
Owszem tanie mięso psy jedzą - dokładnie to moje powiedzenie. Fakt to mięso jest tanie, ale niestety nie dla psów :) Gdyby było dokładnie jak w tym powiedzeniu na pewno tego mięsa by u mnie nie było :)

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2036
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ul styrodurowy

Postautor: dudi » 11 sty 2017, 23:04

jacraf pisze:ale po co te wręgi robicie drewniane? Przeciz drewno czernieje ,nie lepiej z twardego plastiku zrobić ,albo wogóle nie robic wręgów to taki mój zamysł ,ale czy dobry to nie wiem.


Bez wręgów plastikowych lub drewnianych nie dasz rady. Jak pokitują w sezonie, nawet jak będziesz miał najtwardszy styrodur powgniatasz dłutem.
Nawet nie testuj - przerabiałem to ;)

Piotr67
Posty: 938
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Piotr67 » 12 sty 2017, 06:38

Witam
Do Dudi - powiem tak , nawet jak bym miał styrodur czy styropian za darmo też bym tych materiałów nie użył do budowy uli .
Dlaczego bym tych materiałów nie użył do budowy uli ? -nie będe się rozpisywał po prostu NIE :)
Tak samo nigdy bym nie ocieplił domu styropianem tak jak teraz się to robi na zewnątrz - tak wiem ul to nie dom :)
Piszesz że nie masz maszyn i drogo by Cię wychodziło zakup korpusów drewnianych , ja też maszyn nie miałem i je zakupiłem
Piła stołowa nowa chyba z 8 stówek ( popierdułka marketowa ) ale spoko daje rade
Frezarka używka 5 stówek
sztyciarka makita nowa chyba 3 stówki
sam widzisz koszt nie jest kosmiczny z tego co pamiętam jesteś z wykształcenia stolarzem , tak że ;) , Fakt jak by przyszło kupić korpusy czy kompletne ule to już się robi suma Pozdrawiam

Ps. każdy robi jak uważa :)
Pozdrawiam

Piotr67
Posty: 938
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Piotr67 » 12 sty 2017, 09:26

Witam
Napisałeś że - Fakt to mięso jest tanie, ale niestety nie dla psów :) dlaczego nie jest w tym przypadku dla psa ? - bo sam je używasz ;) Pozdrawiam
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2036
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ul styrodurowy

Postautor: dudi » 12 sty 2017, 17:49

Piotr, z maszynami z marketu to wiesz... Jeżeli już to wolałbym coś konkretniejszego. Przynajmniej jakąś średnią półkę. Poz tym kupić to jedno, a mieć je gdzie postawić i na nich pracować to drugie. Tak z wykształcenia jestem m.in stolarzem :) więc obsługa itd nie robi problemu.
Powiedz mi o ile powiększasz swoja pasiekę co roku?

Co do mięsa :) Gdyby to mięso po 5 latach sie rozpadło byłoby dla psa, ale skoro mam 5 lat i jest ok to uważam że szkoda tego dla psa. I jak wspomniałem nawet jak postoją 10 lat to wychodzi mi 0,80 zł rocznie za korpus :)
Czyli widzisz, bardziej odpowiedni towar za dobra cenę jak tanie mięso ;)

mirco
Posty: 169
Rejestracja: 25 sie 2014, 12:27
Lokalizacja: łódzkie pow. brzeziński

Re: Ul styrodurowy

Postautor: mirco » 12 sty 2017, 21:25

Dudi! podziwiam cię za cierpliwość. Nieprzejednanych nie przekonasz. Odpuść rób swoje. Ja poszedłem za Twoim przykładem i mam ich 60. Od 30 lat gospodaruje w drewnianych i stopniowo je wymieniam. Jeszcze 70 do wymiany, a w wyposażonej w maszyny stolarni robie tylko wręgi. pozdrawiam mirco

Larss
Posty: 27
Rejestracja: 12 sie 2016, 12:41
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Larss » 13 sty 2017, 09:13

Pasieka Dudiego to jest przykład jak może za...e funkcjonować pasieka z ulami styrodurowymi.

Osobiście uważam że styrodur jest takim samym materiałem na ule jak styropian czy poliuretan.
Od zewnątrz wszystkie w/w i tak mogą zmasakrować ptaki. Jak styrodur zabezpieczysz klejem od środka to nie zgryzają go tak pszczoły.

Piotr67
Posty: 938
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Ul styrodurowy

Postautor: Piotr67 » 13 sty 2017, 13:54

dudi pisze:Powiedz mi o ile powiększasz swoja pasiekę co roku? ;)

Witam
Obecnie zazimowałem 12 rodzin .Może będę miał 15 ale na pewno nie więcej.Wiem co chcesz mi powiedzieć - że przy takiej ilości to sobie można pozwolić na korpusy drewniane :)- nawet jak bym miał mieć dużą pasiekę to też by były korpusy drewniane , może nie klepkowe ale na pewno drewno :)
Ale nie oto mi chodził . Nie zrozum mnie źle , po prostu wyraziłem swoją opinie na temat styroduru . Tak jak już wcześniej pisałem każdy robi jak uważa :) Pozdrawiam
PS. To jest typowa wymiana zdań :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2036
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ul styrodurowy

Postautor: dudi » 13 sty 2017, 15:18

Piotr67 pisze:
dudi pisze:
PS. To jest typowa wymiana zdań :)


Ależ oczywiście ;) I nie zrozumiałem Cię źle, po to jest to forum żeby wyrażać swoje opinie.

Wracając do tematu. Tak o to mi dokładnie chodziło. Ja gdybym powiększał pasiekę o 2-3 rodziny rocznie tez bym pewnie postawił na drewno, ale niestety powiększając nawet o te 20 po prostu szkoda mi wywalić na raz tyle kasy. Poza tym, wędrówka z ulami drewnianymi a styrodurowymi to tez różnica bez porównania.

Żeby nie było że tak namawiam na styrodur to informuje że nie posiadam żadnych udziałów w żadnej firmie produkującej styrodur :)))
Ale może to i szkoda :)

Niebawem wprowadzę do swoich styrodurów nowe zabezpieczenie od wewnątrz. Ale to poinformuje w swoim temacie.
Nie wiem może to i ktoś już stosuje, ale jak na dzień dzisiejszy nie spotkałem się z tym ;)

mirco - wracam i robię swoje - pozdrawiam

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Ul styrodurowy

Postautor: pleszek » 13 sty 2017, 15:50

dudi pisze:Niebawem wprowadzę do swoich styrodurów nowe zabezpieczenie od wewnątrz. Ale to poinformuje w swoim temacie.
Nie wiem może to i ktoś już stosuje, ale jak na dzień dzisiejszy nie spotkałem się z tym



Za dlugo nie zwlekaj z informacja o nowym zabezpieczeniu bo po co mam dwa razy zabezpieczac swoje styrodury.

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2036
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ul styrodurowy

Postautor: dudi » 13 sty 2017, 16:06

Leszek Tobie już mówiłem więc nie ściemniaj tylko do przodu. Poza tym to zabezpieczenie można zastosować w każdej chwili ;)

sławul
Posty: 7
Rejestracja: 08 gru 2013, 21:46

Re: Ul styrodurowy

Postautor: sławul » 13 sty 2017, 22:03

Ja wewnątrz zabezpieczenia chyba odpuszczę.Przy ponad setce korpusów to nabija koszty i czas.Tylko jakiś akryl w narożnikach a resztę niech kitują.
No chyba że Dudi zapoda coś taniego .

polbart
Posty: 1025
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Ul styrodurowy

Postautor: polbart » 18 sty 2017, 03:21

Na moje wyczucie, jeszcze będziecie próbowali nie pamiętać, że zaczęliście kombinować z tymi ulami.
W przeciwnym wypadku macie u mnie dużą wódkę.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2036
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ul styrodurowy

Postautor: dudi » 18 sty 2017, 16:49

He he he Leszku, jak na razie "wszystko pod kontrolą" ale nie zaszkodzi jak się zaczniesz rozgladac za dużą flaszką ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vszu82
Posty: 165
Rejestracja: 06 maja 2014, 21:22
Lokalizacja: Mazury

Re: Ul styrodurowy

Postautor: vszu82 » 18 sty 2017, 20:46

Dzisiaj na własne oczy widziałem śmierć rodziny w ulu styrodurowym. Winowajcą była mysz, która w styrodurze wygryzła sobie przepiękne drzwi wejściowe nie zważając na nic. W ulu totalne pobojowisko, tragedia. W drugim ulu ptaszek sobie robił drzwi wejsciowe, ale zrezygnował na dosłownie 0,5 cm przed sukcesem. Ten materiał jest zbyt miękki, dla mnie dyskwalifikacja. Sam kupiłem kiedyś paczkę i muszę go jakoś wykorzystać, ale wykorzystam go na letnie ule odkładowe, na nic więcej. Na tej samej pasiece są też poliuretany i te są nic nie ruszone.
Gospodarzę w ulach korpusowych Dadanta.


Wróć do „Ule”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości