Dokładnie korpusu

Dział dla początkujących
Miro
Posty: 72
Rejestracja: 29 mar 2016, 09:26

Dokładnie korpusu

Postautor: Miro » 06 maja 2016, 07:18

Witam , mam ule wielkopolskie w których nadstawki są już pełne miodu , chcę dołożyć korpus i tutaj 3 pytania do Was :
1 dać go w środek czy na górę
2 czy ma być z kompletem ramek czy tylko z paroma ( mam tylko węże )
3 czy ramki w tym korpusie mają być w tym samym kierunku co w gnieździe
Pozdrawiam
Miro

CYNIG
Posty: 389
Rejestracja: 09 lis 2013, 12:44
Lokalizacja: Łaziska Górne
Kontaktowanie:

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: CYNIG » 06 maja 2016, 07:45

Sądząc po pytaniach jesteś na początku pszczelarskiej przygody i zakładając, że możesz mieć problemy z prawidłową oceną siły rodziny proponuję takie rozwiązanie:
korpus wypełnij węzą i daj go na samą górę, ramki ułożona tak jak w korpusach pod nim. Jak zobaczysz po paru dniach, że pszczoły go zagospodarowały, to znaczy weszły korpusu i zaczęły odciągać węzę a prognoza pogody będzie zwiastowała temp. powyżej 20 stopni to możesz go przełożyć pod pierwszą nadstawkę. Przyspieszy to jej odbudowę (jeśli jest wystarczająca ilość pszczół) jednak wprowadzi stres w rodzinie bo im się jedzenie odsunie znad czerwiu (stąd przymus gwałtownej odbudowy żeby zachować ciągłość gniazda.
Jest to rozwiązanie w miarę bezpieczne, zwłaszcza przy tak niewielkiej wiedzy co tam się w gnieździe dzieje.

P.S. O wstawianiu tego korpusu pod rodnię nie piszę, ponieważ nigdy tego jeszcze nie stosowałem.

Miro
Posty: 72
Rejestracja: 29 mar 2016, 09:26

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: Miro » 07 maja 2016, 06:16

Bardzo dziękuję za cenne informacje .
Pozdrawiam
Miro

Darek1963
Posty: 144
Rejestracja: 15 paź 2016, 22:52

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: Darek1963 » 17 paź 2016, 22:41

Czesc.......Miro PYTA
Witam , mam ule wielkopolskie w których nadstawki są już pełne miodu , chcę dołożyć korpus i tutaj 3 pytania do Was :
1 dać go w środek czy na górę
2 czy ma być z kompletem ramek czy tylko z paroma ( mam tylko węże )
3 czy ramki w tym korpusie mają być w tym samym kierunku co w gnieździe
Pozdrawiam
Miro
Odpowiedz prawidlowa jest taka.
1 Zawsze daje sie nastepne puste nadstawki na miod gdy dolne sa pelne , na gore, nigdy nad rodnie ..nie wolno!!!
2 Daje sie pierwszy komplet ramek pustych nad miodnie z tym ze w 1 miodni nie ma byc wiecej jak 3 (na 10)nieodbudowane ramki w srodku.W 2 miodni nie powinno byc wiecej nowych ramek z weza jak 5 w srodku po bokach ramk z weza odbudowana.
3 Jesli masz ramki w gniezdzie na zimno dajesz krate odgrodowa na zimno ,nastepny korpus miodni czyli pierwszy ma byc na cieplo nastepny korpus miodny na zimno nastepny na cieplo......Zawsze na krzyz.
Prosze zapamietac tak jest prawidlowo.............pozdrawiam Darek1963

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: pleszek » 18 paź 2016, 05:09

Uuuu cos nowego - jednak jest postep w pszczelarstwie,

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2055
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: dudi » 18 paź 2016, 07:17

pleszek pisze:Uuuu cos nowego - jednak jest postep w pszczelarstwie,


Widzisz Leszek, do szkół mądrych nam trzeba iść :(

karol377
Posty: 181
Rejestracja: 23 lut 2016, 08:25

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: karol377 » 18 paź 2016, 07:22

Czy Darek1963 to ta sama osoba co darius4257? Bo ostatnio ten oto darius na czacie pisal intrygujace rzeczy a style pisania byylly bardzo podobne:)

manio:)
Posty: 1681
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: manio:) » 18 paź 2016, 08:15

Jak to mówią : człowiek się rodzi głupi i głupi umiera, ale chyba to już przesada ? :) Nie wiedziałem na przykład , że kratę można kłaść na zimno i na ciepło , więc nawet nie wiem w jakim układzie ją mam . Krzyżyków nie komentuję bo mogę się narazić Epidiaskopowi i partii rządzącej :) W pszczelarstwie z mojego punktu widzenia najważniejsza jest dobra zabawa i w tej kategorii to dobry post. Idę skrobać samochód. Oczywiście na krzyż i raz na ciepło , raz na zimno.
prymas manio

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: pleszek » 18 paź 2016, 21:55

manio:) pisze: Idę skrobać samochód. Oczywiście na krzyż i raz na ciepło , raz na zimno.
prymas manio


Jak sie lepiej skrobalo na cieplo czy zimno ?

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: pleszek » 18 paź 2016, 21:57

dudi pisze:
pleszek pisze:Uuuu cos nowego - jednak jest postep w pszczelarstwie,


Widzisz Leszek, do szkół mądrych nam trzeba iść :(


Jurek ja wiesz to jestem jeszcze świeżak - musze sie jeszcze duzo uczyc .

truten
Posty: 64
Rejestracja: 02 gru 2013, 22:54

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: truten » 19 paź 2016, 19:53

Ja dawałem pod rodnię węzę na wiosnę i nic się z nią nie działo.

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2055
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: dudi » 19 paź 2016, 20:02

truten pisze:Ja dawałem pod rodnię węzę na wiosnę i nic się z nią nie działo.


A co się niby miało dziać?

truten
Posty: 64
Rejestracja: 02 gru 2013, 22:54

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: truten » 19 paź 2016, 20:07

Młodego początki

tikcop1
Posty: 571
Rejestracja: 08 paź 2016, 14:39

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: tikcop1 » 19 paź 2016, 20:18

cały ten post nadaje się do kosza jedynie

Darek1963
Posty: 144
Rejestracja: 15 paź 2016, 22:52

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: Darek1963 » 19 paź 2016, 20:39

Czesc
Nawet podanie nieprawidlowo korpusu na miodnie spowoduje wyrojenie sie pszczol lub doprowadzi do wymiany matki .
Przypuscmy ze truten....(ten co po forach forum lata).Prawidlowo hoduje pszczoly na 10 ramkach rodnia potem krata ..poda 1 miodnie ....stwierdzi ze juz jest czas na nastepna ,wtedy przelozy te pelna na gore pod nia bedzie miodnia pusta....co sie dzieje jak taki( "truten" przetlumaczy pszczola ze matka nie przejdzie do korpusu wyzej...bo one przeciez wyczyszcza dla niej juz weze by znosila jajeczka...Stwierdza ze jest uszkodzona ..wymiana..
A jak truten da od dolu pusty korpus ,jak pisal, a na gore gniazdo zapchaja miodem gore wycisna ja na dol .zapchaja pylkiem i nektarem zapackaja cala weze ze matka nie bedzie miala gdzie jajeczek nosic i pszczoly wpadaja natychmiast w stan rojowy.
Wazne jest gdy hodujesz obojetna jaka linie nawet ta co extremalnie nosi pylek ..na ograniczonej rodni ..pszczoly nie nosza pylku w takich ilosciach jak na 2 korpusach rodni...nosza w to miejsce nektar .
(a napisalem sloma -w lewo ..siano w prawo ..bo ja jestem z MIASTA)-czyli ramki w gniezdzie zabudowy na zimno dostaja krate zgodnie z kierunkiem ramek.KOrpus wyzej kraty ,stawiamy w popszeg.
pozdrawiam Darek1963

manio:)
Posty: 1681
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: manio:) » 19 paź 2016, 20:50

Pisz jakoś po polsku bo nic nie rozumiem :( , a wydawało mi się że kumaty jestem ? Ja to taki raczej wioskowy jestem , nadjeziorny , zastodoly , pokrzywowy , więc może dlatego ?

truten
Posty: 64
Rejestracja: 02 gru 2013, 22:54

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: truten » 19 paź 2016, 21:18

No właśnie pisz po polsku. Ja akurat praktykowalem podkladanie korpusu bez kraty bo to każdy największy początkujący laik wie ze na gore miód a nie czerwienie

tikcop1
Posty: 571
Rejestracja: 08 paź 2016, 14:39

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: tikcop1 » 19 paź 2016, 21:23

Darek1963 a ja mam ul w przekroju prostokąta, to miodnia ma mi wisieć jak gzyms na budynku aby było w
popszeg?
rodzina idzie z rozwojem naturalnie zawsze w dół, ale jak jest wziątek to lepiej dać na górę nawet samą węzę bo faktycznie
zapackaja
całe gniazdo i włoncz se autokorekte pisowni

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: pleszek » 19 paź 2016, 21:25

Darek1963 pisze:Czesc......

To moze teraz tak



Odpowiedz prawidlowa jest taka.
1 Zawsze daje sie nastepne puste nadstawki na miod gdy dolne sa pelne , na gore, nigdy nad rodnie ..nie wolno!!!

- dlaczego ?


2 Daje sie pierwszy komplet ramek pustych nad miodnie z tym ze w 1 miodni nie ma byc wiecej jak 3 (na 10)nieodbudowane ramki w srodku.W 2 miodni nie powinno byc wiecej nowych ramek z weza jak 5 w srodku po bokach ramk z weza odbudowana.

- dlaczego ?


3 Jesli masz ramki w gniezdzie na zimno dajesz krate odgrodowa na zimno ,nastepny korpus miodni czyli pierwszy ma byc na cieplo nastepny korpus miodny na zimno nastepny na cieplo......Zawsze na krzyz.


- dlaczego ?

Prosze zapamietac tak jest prawidlowo.............pozdrawiam Darek1963

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2055
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Dokładnie korpusu

Postautor: dudi » 19 paź 2016, 21:29

Temat robi się dość ciekawy :))) Dawno takich głupot nie czytałem :)


Wróć do „Jak rozpocząć pszczelarzenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: darecky i 2 gości