Chleb z miodem na zakwasie

Nobikarina
Posty: 189
Rejestracja: 23 sty 2018, 19:52
Lokalizacja: Opolskie

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Nobikarina » 27 maja 2018, 21:38

A ja polecam chlebek orkiszowy-zytni na zakwasie,miodu jeszcze nie dawałem,ale jutro spróbuję.Dlaczego orkiszowy?Orkisz to nic innego tylko przenica,ale ta stara nie modyfikowana od dziesięcioleci, która to ma glutenu że już prawie plastik.Nie będę się tu rozpisywał na temat nowoczesnej przenicy związanej z tym nieszczelności jelit itd.Polecam filmy na YouTube pana Rolnika(nazwisko takie ma)z okolic Sanoka np."rolnik chleb na zakwasie", albo" rolnik w Belwederze"Naprawdę spoko gość, nie chciałbym przesadzać,ale odmienił moje życie,dla mnie bohater.Od kiedy przestałem jeść"nowoczesną przenice"a raczej jej przetwory (chleb,bułki,itd.)kilogramy zrzucilem,a sił przybylo.Ale do rzeczy, mąkę orkiszową kupuje w młynie Kędzierzyn-Koźle typ 630,na allegro też jest,tej pełno ziarnistej np.typ2000 nigdy chlebek mi nie wyszedł,do tego mąka żytnia typ720.Podaje przepis na dwa chleby:
Zaczyn:
250g mąki żytniej typ 720
4 łyżki zakwasu
Ciepła woda(30-40stp.)
Ciasto:
300g mąki żytniej jw.
600g mąki orkiszowej(jeszcze lepsza z Samopszy lub płaskorki).
Zaczyn
Wymieszać składniki zaczynu do konsystencji gęstej śmietany w garnku glinianym lub drewniantm i włożyć do piekarnika na temperature 37stop.na ok 2-3h, aż zaczyn urośnie (podwoi swoją objętość).
Ciasto właściwe
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (patrz ciasto)mieszamy ok 10min i wkładamy do formy wysmarowanej masłem do ok.polowy wysokośći.Forme z ciastem dajemy do piekarnika w temperaturze.37stp.na 2-3h.Jak ciasto urośnie (podwoi swoją objętość)pieczemy w temperaturze.170stp.przez 1godz.
Chlebek wyciągamy jeszcze gorący z foremek na metalową kratkę.
Do ciasta można oczywiście dodać słonecznik, siemię,pestki dyni,co kto lubi,no i zapomniałem koniecznie sól.
Życzę smacznego i dużo, dużo sił po tym chlebku!!!
Pozdrawiam
Norbert.
Dziwny jest ten świat, gdzie jeszcze wciąż mieści się wiele zła. I dziwne jest to, że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek ...
Czesław Niemen

DżejEs
Posty: 11
Rejestracja: 09 mar 2018, 13:43
Lokalizacja: kolebka chrześciaństwa
Kontaktowanie:

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: DżejEs » 27 cze 2018, 07:17

Ja bym raczej polecił żytnią mąkę razową (typ 2000) do tego chlebka. To mąka dobra dla jelit. 720 to prawie pył...
Robię takie podobne chlebki na zakwasie z domieszką mąki orkiszowej, gryczanej czasami owsianej, mnóstwem otrębów, nasion i siekanymi daktylami.
Muszę też spróbować z miodem zamiast daktyli, ale nie napisałeś kiedy ten miód dodać...

Nobikarina
Posty: 189
Rejestracja: 23 sty 2018, 19:52
Lokalizacja: Opolskie

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Nobikarina » 09 wrz 2018, 12:10

Taką maka-otreby,typ 2000 pewnie jeszcze zdrowsza,ale nigdy nie udał mi się na niej chlebek.
Dajesz do ciasta drożdże?
Pozdrawiam Norbert.
Dziwny jest ten świat, gdzie jeszcze wciąż mieści się wiele zła. I dziwne jest to, że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek ...
Czesław Niemen


Wróć do „Receptury & Miód”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość