Chleb z miodem na zakwasie

buniaczek
Posty: 43
Rejestracja: 07 lis 2013, 14:29

Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: buniaczek » 03 gru 2013, 14:32

Chciałabym polecić chlebek który piekę już od kilku lat . Smakuje wszystkim domownikom i nie tylko. Oto przepis :
400dkg mąki żytniej typ 2000
400dkg mąki żytniej typ 750
400dkg mąki pszennej typ 450 lub 500
1l ciepłej wody
2 łyżki stołowe soli
3 łyżki stołowe kopiaste miodu
po około 3 łyżki stołowe: siemię lniane, ziarna słonecznika, siekane orzechy włoskie,
3/4 szkl zakwasu
Trzy rodzaje mąki przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miodzik i wlewamy do mąki . Dobrze mieszamy odkładamy 3/4 szklanki ciasta aby mieć zakwas na następny chleb .
Zakwas ten przykrywamy i trzymamy w lodówce na dole. Do ciasta dodajemy ziarna słonecznika, siemię, orzechy.Można dodawać co kto lubi suszone śliwki, żurawinę, pokrojone pomidory suszone w oleju, kminek, prażoną cebulkę.Ciasto przekładam do dwóch keksókwek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych słonecznikiem lub otrębami . Przykrywam folią i odstawiam do wyrośnięcia najlepiej w piekarniku. Piekarnik podgrzewam do 30C i wyłączam a paląca się żarówka podtrzymuje ciepło .Po około 6-8 godzinach
wyjmuję blaszki a piekarnik rozgrzewam do 200C . Gdy się rozgrzeje wstawiam chlebek a po 20 minutach zmniejszam temperaturę do 180C i piekę dalsze 40min. Upieczony chleb wyjmuję od razu z blaszek . Aby mieć zakwas na pierwszy chleb bierzemy 50g mąki żytniej i 50ml ciepłej wody ,mieszamy i trzymamy w ciepłym miejscu .Następnego dnia dodajemy 50g maki i 50ml ciepłej wody i tak przez p 5 dni . Robimy to w dużym słoiku bo będzie rosło . Chleb jest bardzo smaczny i zdrowy przede wszystkim . Zakwas w lodówce powinien leżeć nie dłużej niż 7 dni. Jak nie możemy go w tym czasie wykorzystać to trzeba go dokarmić czyli dodajemy po łyżce mąki i ciepłej wody przez np.2 dni. Polecam i życzę smacznego !

polbart
Posty: 1041
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: polbart » 04 gru 2013, 20:03

Dziękujemy za przepis.
Idę poszukać sposobu zmaterializowania przepisu. :-)

Pozdrawiam,
polbart

pasiekapastucha.pl
Posty: 32
Rejestracja: 04 lis 2013, 22:53
Lokalizacja: Śląsk Cieszyński
Kontaktowanie:

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: pasiekapastucha.pl » 04 gru 2013, 21:44

Jem tylko chleb na zakwasie, trzeba spróbować z miodem, aż ciekaw jestem smaku.
Podziękować za przepis


Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Grzegorz
Posty: 21
Rejestracja: 12 lis 2013, 08:22

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Grzegorz » 12 gru 2013, 22:27

buniaczek pisze:Trzy rodzaje mąki przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miodzik i wlewamy do mąki . Dobrze mieszamy odkładamy 3/4 szklanki ciasta aby mieć zakwas na następny chleb .


Spróbujcie dodać sól dopiero po odebraniu ciasta na zakwas, na niesolonym powinno lepiej wyrosnąć, moja żona tak robi i jest duża różnica.

buniaczek
Posty: 43
Rejestracja: 07 lis 2013, 14:29

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: buniaczek » 13 gru 2013, 11:34

No właśnie . Niby drobny szczegół ale jeżeli sprawia że chlebuś lepiej wyrośnie , chociaż na swój nie narzekam,
to muszę spróbować. Dzięki za podpowiedź.

Awatar użytkownika
Robi_Robson
Posty: 486
Rejestracja: 21 gru 2013, 15:37
Lokalizacja: Nowa Wieś Reszelska / Warmia
Kontaktowanie:

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Robi_Robson » 07 mar 2015, 11:41

buniaczek pisze:Chciałabym polecić chlebek który piekę już od kilku lat .
Smakuje wszystkim domownikom i nie tylko.

Od samego czytania ślinka leci .
A czy można zamówić taki chlebek kiedyś przy okazji z dostawą do Olsztyna ?
Odebrałbym od Olka na wykładach Obrazek
Pozdrawiam.
Robert

Piotr67
Posty: 953
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Piotr67 » 07 mar 2015, 13:56

Witam
Moja zona tez piecze chlebek sama i bardzo mi smakuje , ale na taki rarytas jak koleżanka zaprezentować będę mógł sobie pozwolić po pierwszym miodobraniu bo już mi się miodzio kończy :( . Pozwolę sobie na jedno pytanie , czy dajesz konkretny gatunek miodu czy niema to znaczenia ? Pozdrawiam
Pozdrawiam

pastaga
Posty: 177
Rejestracja: 17 maja 2014, 09:38
Lokalizacja: Racibórz

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: pastaga » 07 mar 2015, 16:05

To i ja przedstawię przepis na chleb mieszany żytnio-pszenny (taki codzienny), jaki sobie wypracowałem na podstawie kilku innych i wg. którego chleb wychodzi smaczny za każdym razem. W przepisie zakwaszamy ciasto metodą 3-stopniową. Metoda jest bardzo prosta i nie wymagająca, opis może wyglądać na skomplikowany ale tak nie jest:

- godz.~14.00-16.00 - 4 łyżki aktywnego zakwasu, 200g. mąki żytniej typ 720, 200g wody letniej. Wszystko razem zmieszane w misce, przykryte i odstawione do ciepłego miejsca. Mieszam łyżką drewnianą,
- godz.~22.00-23.00 - kolejne 200g. mąki żytniej typ 720, 200g wody letniej,
- godz.~7.00-8.00 - kolejne 200g. mąki żytniej typ 720, 200g wody letniej,
- godz.~13.00-14.00 - 300g żytniej typ 720, 900g mąki pszennej typ 450 (może równie dobrze być typ 650, trzeba sobie to wypraktykować jaki chleb bardziej smakuje), ok. 3 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, z 1-2 spore łyżki miodu, ok. 600g wody.
Godziny traktować z przymrużeniem oka, nie trzeba się tym jakoś bardzo przejmować ale ułatwia organizację ;-) Ostateczna ilość wody też jest różna bo co mąka to inaczej chłonie wodę. Trzeba sobie to wypracować tak żeby konsystencja była właściwa. Im więcej mąki razowej tym więcej wody bo bardzo chłonie.

Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta pozwalającego z trudem mieszać się drewnianą łychą, niczego nie zagniatam ani nie wyrabiam ręcznie. Wodę lepiej wlewać stopniowo żeby nie przesadzić. Po odczekaniu pól godziny ponownie wszystko zamieszać, nie trzeba wyrabiać, wystarczy że składniki połączą się i ciasto będzie jednolite. Przełożyć do foremek (taka ilość wystarcza na 3 keksówki lub jedną większą formę i jedną keksówkę). W foremkach wygładzić przy pomocy łyżki maczanej w wodzie (ciasto jest bardzo klejące), wierzch przyprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 3-4h (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego do ok. 230 stopni piekarnika (grzałka góra i dół bez termoobiegu). Wnętrze piekarnika już z chlebami spryskać czystą wodą ręcznym spryskiwaczem takim jak do kwiatków (chodzi o wytworzenie pary w środku). Po ok. 10min. zmniejszyć temp. na ok. 190 stopni. Temperatury trzeba potraktować w przybliżeniu bo co piekarnik to inaczej wychodzi. Po zmniejszeniu piec jeszcze z pół godziny. Ja wyciągam jak kolor już staje się mocno brązowy. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu wyciągnąć chleby z foremek i dać na kratkę metalową do odparowania. Powinno kroić się dopiero po wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

To jest przepis bazowy. Jak wyjdzie w ten sposób to można kombinować z innymi mąkami np. 2000. Dobrymi dodatkami są np. prażony słonecznik, dynia itp. Ostatnio bardzo często piekę chleb z zaparką czyli część mąki (biorę 200g z ostatniego etapu + ze 100g np. płatków owsianych czy czego się tam chce), sól, oliwę itp. zalewam wrzątkiem poprzedniego dnia w oddzielnej szklanej misce i przykrywam folią. Jeśli chce się dodać otręby czy też płatki owsiane to zaparka jest raczej konieczna bo inaczej wchłoną później dużo wody i chleb może się kruszyć.

Sporo informacji i przepisów znajdziecie na stronie www.chleb.info.pl

P.S Chleb z biegiem dni zyskuje na smaku, natomiast jeśli mimo to zdąży sczerstwieć to wychodzi z niego świetny kwas chlebowy ;-)

buniaczek
Posty: 43
Rejestracja: 07 lis 2013, 14:29

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: buniaczek » 09 mar 2015, 09:28

Panie Robercie oczywiście , zamówienie przyjęto . Realizacja na najbliższym spotkaniu "naukowym" w Olsztynie .Mam nadzieję że i Panu będzie smakował.
buniaczek

buniaczek
Posty: 43
Rejestracja: 07 lis 2013, 14:29

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: buniaczek » 09 mar 2015, 09:51

Do Piotr67
Myślę że każdy miód może być . Ja mam miód gryczano-ogórecznikowy i taki dodaję. Grykę i ogórecznik tak staramy się wysiać aby razem w miarę zakwitły .

Awatar użytkownika
Robi_Robson
Posty: 486
Rejestracja: 21 gru 2013, 15:37
Lokalizacja: Nowa Wieś Reszelska / Warmia
Kontaktowanie:

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Robi_Robson » 09 mar 2015, 17:49

buniaczek pisze:Panie Robercie oczywiście , zamówienie przyjęto . Realizacja na najbliższym spotkaniu "naukowym" w Olsztynie .Mam nadzieję że i Panu będzie smakował.
buniaczek

Dziękuję .
Już się nie mogę doczekać .
Ten zapach już do mnie na Warmię doleciał z Podlasia Obrazek

A na "Pana" , to trzeba mieć wygląd i pieniądze .
Ja nie mam ani jednego , ani drugiego , więc po prostu Robert jestem Obrazek

redzik
Posty: 150
Rejestracja: 20 lut 2015, 19:57

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: redzik » 09 mar 2015, 21:28

Kiedy strzyżonko robinson? Nie odstraszasz czasami klientów?

Boleslav
Posty: 582
Rejestracja: 09 kwie 2014, 17:49
Lokalizacja: Czechy, Smiřice

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Boleslav » 10 mar 2015, 20:51

redzik pisze:Kiedy strzyżonko robinson? Nie odstraszasz czasami klientów?

A mi sie chlopak podoba.:-):-):-)

manio:)
Posty: 1653
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: manio:) » 10 mar 2015, 20:55

A ja myślałem ,że to Forrest Gump w fazie biegania ?

buniaczek
Posty: 43
Rejestracja: 07 lis 2013, 14:29

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: buniaczek » 11 mar 2015, 09:53

Robercie a może został Ci z jeden słoiczek miodu nostrzykowego ? Może byśmy wymienili się .Chciało by się posmakować tego miodku bo jak piszą jest smaczny .Ja mam gryczano-ogórecznikowy . Myślę jednak że gryki jest tam niewiele a przeważa ogórecznik .Jest naprawdę dobry. Mam go w słoiczkach 0,7l . Myślę że Alek dotrze na najbliższy zjazd do Olsztyna to byście się wymienili .Oczywiście o chlebku nie zapomnę .
buniaczek

Awatar użytkownika
Robi_Robson
Posty: 486
Rejestracja: 21 gru 2013, 15:37
Lokalizacja: Nowa Wieś Reszelska / Warmia
Kontaktowanie:

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Robi_Robson » 12 mar 2015, 20:33

buniaczek pisze:Robercie a może został Ci z jeden słoiczek miodu nostrzykowego ? Może byśmy wymienili się .Chciało by się posmakować tego miodku bo jak piszą jest smaczny .Ja mam gryczano-ogórecznikowy . Myślę jednak że gryki jest tam niewiele a przeważa ogórecznik .Jest naprawdę dobry. Mam go w słoiczkach 0,7l . Myślę że Alek dotrze na najbliższy zjazd do Olsztyna to byście się wymienili .Oczywiście o chlebku nie zapomnę .
buniaczek

Bardzo mi przykro , ale z moich 42 arów nostrzyka i około 10 pasiek w zasięgu lotu (w tym dwie moje) , to miodu nostrzykowego , to nawet nie posmakowałem .
Za mały areał , a za dużo pszczół . Spożytkowały na własny użytek .
W tym roku podobno sąsiedzi maja posiać 3 ha nostrzyku ekologicznego (300-400m. od mojej pasieki )
Może uda się posmakować jak miód nostrzykowy smakuje !?
U mnie jedynie rzepak i wielokwiat .
Miałem jeszcze ok 50 słoiczków spadzi liściastej , ale przeszła już dawno do historii .
A wrzos . . . wrzos to w 2014r. totalna porażka .
Mogę podarować w rewanżu za chlebek pierzgę w miodzie .
Obrazek
Tego chyba swojego nie macie ?

Awatar użytkownika
Robi_Robson
Posty: 486
Rejestracja: 21 gru 2013, 15:37
Lokalizacja: Nowa Wieś Reszelska / Warmia
Kontaktowanie:

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Robi_Robson » 12 mar 2015, 20:33

redzik pisze:Kiedy strzyżonko robinson? Nie odstraszasz czasami klientów?

Broda (dwuletnia) już poszła pod maszynkę .
Nowa rośnie , ale na razie ma dopiero ok 3-4mm. :)
A włosy , to naturalna ochrona przed żądłami .
Jak się jakaś zagalopuje i zaatakuje , to nie ma szans przebicia :)

Na brak klientów nie narzekam.
Bardziej na brak produktów do sprzedaży .
Miodu już tylko ciut,ciut zostało .
I tylko wielokwiat wiosenny !

Awatar użytkownika
Robi_Robson
Posty: 486
Rejestracja: 21 gru 2013, 15:37
Lokalizacja: Nowa Wieś Reszelska / Warmia
Kontaktowanie:

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Robi_Robson » 19 kwie 2015, 10:47

Chlebek od Koleżanki Buniaczek już dotarł świeży i pachnący .
Obrazek
Przemierzając Europę od Rosji po Hiszpanię próbowałem różnych rodzajów pieczywa .
Od czarnego jak smoła chleba w Rosji po "dmuchane" białe pieczywo w Brukseli .
Ale uwierzcie mi , że lepszego jak ten chlebek jeszcze nie jadłem .
Podsumuję jednym krótkim zdaniem . . . Niebo w gębie
Dla mnie , to Mistrzostwo Świata Obrazek

buniaczek
Posty: 43
Rejestracja: 07 lis 2013, 14:29

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: buniaczek » 20 kwie 2015, 08:37

Robercie ciesze się bardzo że smakował Ci mój chlebuś . Jest to chleb tylko z mąki żytniej a nie jak w podawanym wyżej przepisie mieszanki pszennej i żytniej.Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Robi_Robson
Posty: 486
Rejestracja: 21 gru 2013, 15:37
Lokalizacja: Nowa Wieś Reszelska / Warmia
Kontaktowanie:

Re: Chleb z miodem na zakwasie

Postautor: Robi_Robson » 20 kwie 2015, 09:14

buniaczek pisze:Robercie ciesze się bardzo że smakował Ci mój chlebuś . Jest to chleb tylko z mąki żytniej a nie jak w podawanym wyżej przepisie mieszanki pszennej i żytniej.Pozdrawiam serdecznie.

Tak , czy inaczej palce lizać . Obrazek
Teraz już inny chlebek przestał mi smakować


Wróć do „Receptury & Miód”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość