Młoda kapusta z miodem

Miodovit
Posty: 75
Rejestracja: 01 gru 2013, 02:08
Lokalizacja: Galicja

Młoda kapusta z miodem

Postautor: Miodovit » 26 maja 2014, 21:34

Mamy pierwsze tegoroczne zbiory miodu za sobą wiec czas na małe miodowe wariacje, poniżej mój autorski przepis na kapustę, zapewniam że smakuje wybornie.

Młoda kapusta z miodem

Składniki:
1 młoda kapusta, 1 mała cebula, ząbek czosnku, 5 dkg wędzonego boczku, 2 łyżki miodu,
2 szczypty imbiru w proszku, 2 szczypty czarnego pieprzu, 3-4 goździki, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (można zastąpić wodą), skórka otarta z 1/2 cytryny, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 3-4 łyżki octu jabłkowego (najlepszy jest zrobiony na miodzie, w razie braku można zastąpić sokiem z cytryny), sól do smaku.

Sposób wykonania:
kapustę szatkujemy dość grubo solimy i odstawiamy na 1/2h następnie odciskamy z niej gorzki sok, w garnku przygotowanym do duszenia kapusty rozgrzewamy miód, przyprawiamy imbirem, pieprzem, rozgniecionymi goździkami i skórką otartą z cytryny, gdy zacznie karmelizować dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, trzeba uważać żeby miód się nie przypalił, w momencie kiedy cebula się zeszkli dodajemy posiekany w drobne paski boczek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę podlewamy winem i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy ocet i śmietanę która zagęści kapustę, solimy gdy mało słona.

Tak przygotowana kapusta charakteryzuje się korzennym zapachem, aksamitną fakturą
i przenikającymi się smakami słodkim, słonym, kwaśnymi i ostrym.

Smacznego, Miodovit.

Wróć do „Receptury & Miód”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość