Miód z pyłkiem

JE56
Posty: 182
Rejestracja: 22 gru 2013, 07:54
Lokalizacja: Zachodniopom.

Miód z pyłkiem

Postautor: JE56 » 25 cze 2014, 10:05

Mam pytanie do kolegów którzy już coś takiego robili. Czy taki miód po dodaniu mrożonego pyłku i skremowaniu nie będzie się psuł? Czy trzeba go trzymać w lodówce? I ile pyłku procentowo dodać? Posiadam tylko pyłek mrożony na swoje potrzeby i chciałbym spróbować właśni miodu z pyłkiem.

tomekmiodek
Posty: 325
Rejestracja: 07 lis 2013, 20:27

Re: Miód z pyłkiem

Postautor: tomekmiodek » 26 cze 2014, 07:35

a pyłek był wysuszony przed zmrożeniem? z doświadczenia wiem że jest tam sporo wody co mogło by wpłynąć na jakość miodu w krótkim czasie.
Nigdy tego nie robiłem ale sam jestem tego ciekaw.

JE56
Posty: 182
Rejestracja: 22 gru 2013, 07:54
Lokalizacja: Zachodniopom.

Re: Miód z pyłkiem

Postautor: JE56 » 26 cze 2014, 08:08

Pyłek był oczyszczony i zamrożony bez suszenia, Dlatego chciałem się dowiedzieć od praktyków czy po wymieszaniu muszę przechowywać w lodówce, a że nikt nie odpowiadał yo już wczoraj wieczorem wymieszałem mikserem 1 kg miodu wiosennego bez rzepaku z 200 g pyłku. pyłek miałem kolorowy. Sprawdziłem dzisiaj czy aby nie fermentuje, wygląda to nie zile i smakowo, i wizualnie. Zostały tylko jeszcze pojedyncze grudki pyłku ale jak dzisiaj wymieszam powtórnie to myślę że będzie ok.Tylko dalej nie wiem czy muszę to przechowywać w lodówce.Żeby się upewnić postanowiłem ten miód z pyłkiem rozlać do 2 słoików i jeden do lodówki a drugi do szafki w kuchni. Jak to się będzie przechowywać to napiszę.

Nacek
Posty: 266
Rejestracja: 03 lut 2014, 22:00
Lokalizacja: Ziemia Sieradzka

Re: Miód z pyłkiem

Postautor: Nacek » 25 sie 2014, 22:16

Jak ten twój miód z pyłkiem? Chyba go dawno zjadłeś i zapomniałeś się pochwalić.
Naprawę świata najlepiej rozpocząć od siebie.

spenser7
Posty: 15
Rejestracja: 12 sty 2014, 16:32

Re: Miód z pyłkiem

Postautor: spenser7 » 13 gru 2016, 15:06

JE56 możesz coś powiedzieć na temat tej twojej mikstury. a może jeszcze ktoś inny coś takiego robił i może podzielić się opinią na ten temat??


Wróć do „Receptury & Miód”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość