Co zasadzić miododajnego i pyłkodajnego według waszych doświadczeń
Co zasadzić miododajnego i pyłkodajnego według waszych doświadczeń
Mieszkam na wsi wiec mam troszke terenu do zasadzenia, jednak nie wiem co zasadzić według waszych doświadczeń?
I sprawa wygląda następująco..
1-koło ścieżki ok 150 metrów jest gleba gliniasta ze sporą ilością kamieni a wiec nie musi to być nic co daje owoce
2-w sadzie gdzie będą pszczoły jest gleba mieszana brunatna z czarnoziemem ogólnie dobra i chciałbym zasadzić wiecej drzew owocowych(obecnie posiadam kilka grusz, jabłoni, sliw, wisni, cześni i czereśni
3- hektar pola z podobna ziemią jak w sadzie i w pszysłości tam też chce zasadzić czymś co jest miododajne i co daje owoce
co myslicie o tym? w co inwestować według WAS?:)
I sprawa wygląda następująco..
1-koło ścieżki ok 150 metrów jest gleba gliniasta ze sporą ilością kamieni a wiec nie musi to być nic co daje owoce
2-w sadzie gdzie będą pszczoły jest gleba mieszana brunatna z czarnoziemem ogólnie dobra i chciałbym zasadzić wiecej drzew owocowych(obecnie posiadam kilka grusz, jabłoni, sliw, wisni, cześni i czereśni
3- hektar pola z podobna ziemią jak w sadzie i w pszysłości tam też chce zasadzić czymś co jest miododajne i co daje owoce
co myslicie o tym? w co inwestować według WAS?:)
Re: Co zasadzić miododajnego i pyłkodajnego według waszych doświadczeń
Witam.
Jesteś pszczelarzem czy sadownikiem? Bo nie wiem na co Ci na hektarze pola jakieś owoce. Na twoim miejscu posiałbym facelię, grykę lub nostrzyk.
Jesteś pszczelarzem czy sadownikiem? Bo nie wiem na co Ci na hektarze pola jakieś owoce. Na twoim miejscu posiałbym facelię, grykę lub nostrzyk.
Jak chcesz mieć pożytek w tym lub przyszłym sezonie to siej facelje lub nostrzyk. Drzewa owocowe to długo terminowa lokata, bo jak zasadzisz je w
tym roku to kiedy zaczną kwitnąć .
tym roku to kiedy zaczną kwitnąć .
-
Owocowe drzewa szału nie robią, ale jak sadzić to wierzby i lipy. A siać to koledzy już napisali. No ale jak byś się uparł na owoce, to sadź co chcesz, bo nie ma to większego znaczenia dla bazy pożytkowej.
Witam
facelia i nostrzyk to są rośliny które tylko raz zakwitają w ciągu swojej wegetacji - nostrzyk dopiero w drugim roku . Może zainteresuje cie Szałwia okręgowa - jest to roślina wieloletnia , tak po mojemu to lepiej inwestować w rośliny wieloletnie Pozdrawiam
Ps może zobacz ten film to może coś Ci wyjaśni https://www.youtube.com/watch?v=nwSzrY02lVQ
facelia i nostrzyk to są rośliny które tylko raz zakwitają w ciągu swojej wegetacji - nostrzyk dopiero w drugim roku . Może zainteresuje cie Szałwia okręgowa - jest to roślina wieloletnia , tak po mojemu to lepiej inwestować w rośliny wieloletnie Pozdrawiam
Ps może zobacz ten film to może coś Ci wyjaśni https://www.youtube.com/watch?v=nwSzrY02lVQ
Pozdrawiam
a czy ma ktoś z Was wierzbe Iwe którą Tomek Miodek poleca na zbyciu?
Nie sądzę, że TM ma samą Iwę, ale raczej mieszanki różnych wierzb np. IBL-8, trójpręcikowa, smitha, sekka "smocza" itp. Generalnie w Instytucie w Puławach można kupić wierzby pszczelarkie, trzeba zwracać uwagę na taksony, okres kwitnięcia i to co chcemy osiągnąć finalnie. Prof.Bolesław Jabłoński radził minimum 5 dorosłych wierzb na jeden ul - wiosna. Polecam posadzić przegorzan kulisty oraz lebiodkę pospolitą, ale w ilościach, które coś realnie mogą miodu przynieść, bo 10-20 roślin wiele nie da.
W jakim rozstawie sadzilibyście robinię akacjową białą i żółtą?
a jak wejsc na sklep w Puławach?
Witam
Jak chcesz zapytać o więźbę to sobie odpuść już nie mają -zapytaj jesienią Pozdrawiam[/quote]
to mnie zagiąłeś;/
w takim razie bede gdzieś na miejscu szukał:)
Jak chcesz zapytać o więźbę to sobie odpuść już nie mają -zapytaj jesienią Pozdrawiam[/quote]
to mnie zagiąłeś;/
w takim razie bede gdzieś na miejscu szukał:)
Polecał bym posadzenie lipy (np wokół pola,)robinii akacjowej, wierzby iwy, róże dzikie.
W razie pytań co do sadzenia i uprawy to się polecam jestem ogrodnikiem...
W razie pytań co do sadzenia i uprawy to się polecam jestem ogrodnikiem...
OGRODY, KRZEWY MIODODAJNE
www.forester.info.pl
www.forester.info.pl
U mnie w jednym ze sklepów (mała sieć sklepów pod nazwą Dino) pojawiły się gotowe kłącza.
oporowo kupiłem trojeść bulwiastą, przegorzany pospolite i jeżówki. Coś tam wpadło. Mam posiane ale to zacznie kwitnąć za 2 lub 3 lata a tak za 5 zł 1 paczka i może za rok już zakwitnie.
oporowo kupiłem trojeść bulwiastą, przegorzany pospolite i jeżówki. Coś tam wpadło. Mam posiane ale to zacznie kwitnąć za 2 lub 3 lata a tak za 5 zł 1 paczka i może za rok już zakwitnie.
a czy ktoś ma posadzoną wierzbe Smitha?
czytałem ze jest ona dobra na wiosne, ma sporo pyłku wiec i pszczółki mają co nosic
czytałem ze jest ona dobra na wiosne, ma sporo pyłku wiec i pszczółki mają co nosic
Jak posadzisz z 0,5 ha to to ma wartość, inaczej radość z patrzenia. Też bezcenna!
bartolino ja mam prawie wszystkie taksony dostępne w Polsce, tyle, że część jeszcze w szkółce ze sztobrów. Smitha jest spoko pod tym względem. Ciekawą opcją jest też sachalińska smocza "Sekka".
Smitha wygląda u mnie podobnie jak dzika iwa, tyle ,że łatwo się rozmnaża. Smocza zdecydowanie różni się od wszystkich innych , czerwonymi , płaskimi gałązkami ( przypominają ogon smoka i od tego chyba nazwa) i dużą ilością nietypowo rozmieszczonych bazi .Warto posiadać dla samej przyjemności patrzenia .
Powracam do tematu:)
czesc ziemi zasadzona(czyli ogród drzew owocowych powiększony..Ale pozostaje mi jeszcze prawie 1h Pola który stoi odłogie, tzn trawe kosze ale nie wiem co w nim moge zasiać( a najlepiej posadzić).
Dlaczego posadzić jest to teren górski wiec wiadomo cięzko wjechać sprzętem aby to zaorać a koni już na Wsi nie ma.
czesc ziemi zasadzona(czyli ogród drzew owocowych powiększony..Ale pozostaje mi jeszcze prawie 1h Pola który stoi odłogie, tzn trawe kosze ale nie wiem co w nim moge zasiać( a najlepiej posadzić).
Dlaczego posadzić jest to teren górski wiec wiadomo cięzko wjechać sprzętem aby to zaorać a koni już na Wsi nie ma.
- Michał Nowak
Możesz pokombinować z mieszanką: facelia, nostrzyk dwuletni, przegorzan i koniczyna. To wszystko wzejdzie i po roku, dwóch... Będziesz miał miododajną łąkę przez kilka ładnych lat. Pozbierasz jeszcze nasiona z tego i owego, żeby na forum sprzedać, więc się opłaci :)
Miśkowa Pasieka