Akacja

Awatar użytkownika
zubo
Posty: 103
Rejestracja: 06 lis 2013, 14:07
Lokalizacja: małopolska

Re: Akacja

Postautor: zubo » 02 cze 2016, 19:22

Harńaś z której części małopolski jesteś bo u mnie pada od poniedziałku a akacja zaczyna kwitnąc tylko pogody brak.

Awatar użytkownika
Harnaś Beskidzki
Posty: 769
Rejestracja: 23 lis 2014, 12:23

Re: Akacja

Postautor: Harnaś Beskidzki » 02 cze 2016, 19:50

Tu mieszkam
https://www.youtube.com/watch?v=EOuynFGqvgU
HB

PS Dziś deszcz, akacja kwitnie.

pastaga
Posty: 172
Rejestracja: 17 maja 2014, 09:38
Lokalizacja: Racibórz

Re: Akacja

Postautor: pastaga » 02 cze 2016, 20:21

Harnaś Beskidzki pisze:Tu mieszkam
https://www.youtube.com/watch?v=EOuynFGqvgU
HB

PS Dziś deszcz, akacja kwitnie.


Piękny rejon, kiedyś jadąc rowerem z Ustronia do Baligrodu przejeżdżałem przez Twoje okolice, spałem w Krępnej.

Awatar użytkownika
Harnaś Beskidzki
Posty: 769
Rejestracja: 23 lis 2014, 12:23

Re: Akacja

Postautor: Harnaś Beskidzki » 05 cze 2016, 23:32

Skoro się podoba, to zapraszam do oglądania:
https://www.youtube.com/watch?v=7xCQc80_3uA
https://www.youtube.com/watch?v=XkvgC074sp4


HB
PS: Akacja w pełni...nadstawki zaczynają być ciężkie.

MARBERT
Posty: 1134
Rejestracja: 06 gru 2013, 17:32
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Akacja

Postautor: MARBERT » 09 cze 2016, 16:46

HB
PS: Akacja w pełni...nadstawki zaczynają być ciężkie

Gdzie Ty masz tą akację w Beskidzie Niskim? Pod Przemyślem? hahaha

Awatar użytkownika
Julian
Posty: 6
Rejestracja: 17 paź 2016, 11:50

Re: Akacja

Postautor: Julian » 15 lis 2016, 16:13

Ja się nie bawię w nasiona. Kupuję na aledrogo małe 30-50 cm w cenie 50 gr a jak kupujesz 300 szt to po 30 gr. Kupiłem też chwalone tu większe sadzonki po 1,5 zł/szt. Nie warto. Nieuczciwi sprzedawcy wysyłają wysokie chude kikuty ze słabym systemem korzeniowym!

piotr27x
Posty: 31
Rejestracja: 25 mar 2014, 21:45
Lokalizacja: Okolice ciechanowa

Re: Akacja

Postautor: piotr27x » 17 lis 2016, 17:18

witam. czy można wykopac sadzonki akacji i lipy w lesie państwowym? niedaleko mnie jest las w którym pełno jest ładnych sadzonek tylko nie wiem czy leśnik mnie nie pogoni jak mnie zobaczy ze szpadlem. jeżeli jest jakiś leśnik na forum to proszę o podpowiedz. sadzonki rosna przy drodze pożarowej.

Awatar użytkownika
Julian
Posty: 6
Rejestracja: 17 paź 2016, 11:50

Re: Akacja

Postautor: Julian » 27 lis 2016, 20:45

Na własną rękę nic nie bierz. Srogie kary są branie czegoś z lasu. Idź do leśniczego weź 2 piwa i na pewno Ci pozwoli je wykopać.

Awatar użytkownika
Słowian
Posty: 46
Rejestracja: 17 gru 2014, 11:45
Lokalizacja: Osiek/Olkusz

Re: Akacja

Postautor: Słowian » 27 lis 2016, 20:56

Ja zrobiłem inaczej po prostu zadzwoniłem do leśniczego numery znajdziesz w necie jak poszperasz i znajdziesz okręgi a w nich numery do leśniczych za nie odpowiedzialnych. Zadzwoniłem przedstawiłem się powiedziałem kim jestem i po co mi to i dostałem ustną zgodę na wykopanie dowolnej ilości sadzonek akacji (samosiejek), między starszymi drzewami. Leśniczy zapewniał mnie że w razie kłopotów, wystarczy telefon do niego i wszystko bedzie ok :D

Krzyśko
Posty: 26
Rejestracja: 12 sie 2016, 11:39
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy

Re: Akacja

Postautor: Krzyśko » 27 lis 2016, 21:29

Równie dobrze możesz udać się do szkółki leśnej i tam kupić za przysłowiowe grosze sadzonki. Nasiona do wysiewu często są selekcjonowane i wybierane z odpowiednich drzew matecznych. W każdym nadleśnictwie jest taka szkółka.

Krzyśko
Posty: 26
Rejestracja: 12 sie 2016, 11:39
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy

Re: Akacja

Postautor: Krzyśko » 27 lis 2016, 21:55

Za 3 letnią akację wysokości ok 1,5 m zapłacisz poniżej 1 zł/szt, to nie wiem czy jest sens kopać w lesie.
Tu masz przykładowy cennik z roku 2015
http://www.zoledowo.torun.lasy.gov.pl/a ... DtF_PQ0_ds

Apiholik
Posty: 877
Rejestracja: 26 lis 2015, 20:14

Re: Akacja

Postautor: Apiholik » 27 lis 2016, 22:54

Jestem zaskoczony że trzyletnie drzewka robinii mają zaledwie 1,5m . U mnie może dlatego że na miejscu wykarczowanych i wykopanych ogromnych pni . Nawet nie wiem czy to z nasion czy z odrostów korzeniowych . Takie młode drzewka od wiosny do jesieni , potrafią osiągnąć dwa , dwa i pół metra . Szlak mnie bierze , na myśl , ile to niewdziecznej , kłującej roboty , rok w rok .Teraz już się nauczyłem i przy każdej okazji wyrywam takie malutkie . Ale to też jest chore .
Pozdrawiam
Apiholik

piotrus82r
Posty: 438
Rejestracja: 10 paź 2015, 20:40

Re: Akacja

Postautor: piotrus82r » 28 lis 2016, 18:39

akacja w lesie uważana jest za drzewo inwazyjne i bez problemu powinieneś dostać zgodę na wykopanie tego
a co do sadzonek akacji to pierwsze dwa lata nie mają one zbyt wielkich przyrostów natomiast w 3 czy 4 roku
to nawet po 1,5-2m na rok, wiem bo przerabiam zarówno sadzonki z własnego wysiewu nasion jak i te kupne
te drugie to oszczędność ok 3-4lat w stosunku do własnego wysiewu. co rok po kilkanaście dosadzam tu czy tam ;)
i baardzo dużo zależy od gleby w jakiej rosną i tu odziwo w duużo gorszej gliniastej glebie duuużo ładniej się
rozwijają niż te posadzone w lepszej obfitującej w próchno.

ja kupuję tu
http://allegro.pl/akacja-robinia-akacjo ... 08809.html
lub tutaj
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=9503600

sadzonki dobrze się przyjmują, czasem tylko jakieś pojedyncze sztuki szlak trafi
ale to max jedna na 20, inna sprawa to to że jelenie akacje niestety bardzo lubią ;(

manio:)
Posty: 1563
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Akacja

Postautor: manio:) » 28 lis 2016, 19:30

Apiholik pisze:Szlak mnie bierze , na myśl , ile to niewdziecznej , kłującej roboty , rok w rok .Teraz już się nauczyłem i przy każdej okazji wyrywam takie malutkie . Ale to też jest chore .
Pozdrawiam
Apiholik

Jedni szukają sadzonek , a inni nie mogą się pozbyć :) Po ścięciu posmaruj pędzelkiem pieniek czy pęd wystający z ziemi randapem , nic nie odrośnie . Podobnie zwalczyłem octowca .

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Akacja

Postautor: pleszek » 28 lis 2016, 19:41

Czy akacja nie jest uważana za chwast ?

piotrus82r
Posty: 438
Rejestracja: 10 paź 2015, 20:40

Re: Akacja

Postautor: piotrus82r » 28 lis 2016, 19:52

drzewo inwazyjne w polsce, natomiast zachowuje się jak chwast po ścięciu jednego drzewa masz kilkanaście
młodych w następnym roku, drzewo twarde wytrzymałe i ogólnie cenione

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Akacja

Postautor: pleszek » 28 lis 2016, 20:03

piotrus82r pisze:drzewo inwazyjne w polsce, natomiast zachowuje się jak chwast po ścięciu jednego drzewa masz kilkanaście
młodych w następnym roku, drzewo twarde wytrzymałe i ogólnie cenione


To wiem ale dzieki za odpowiedz . Chodzi mi ze jezeli jest chwastem to takie zezwolenia , utrudnienia robia z wycinka .
U nas tna ile i gdzie sie da - nadlesnictwo az czlowieka szlat trafia topole zostawia a akacja do ciecia .

piotrus82r
Posty: 438
Rejestracja: 10 paź 2015, 20:40

Re: Akacja

Postautor: piotrus82r » 28 lis 2016, 20:50

dlatego tną bo to drzewo inwazyjne i w lasach państwowych uważane za chwast i niestety zwalczane

manio:)
Posty: 1563
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Akacja

Postautor: manio:) » 28 lis 2016, 21:17

piotrus82r pisze:dlatego tną bo to drzewo inwazyjne i w lasach państwowych uważane za chwast i niestety zwalczane

chwast bo z punktu widzenia leśnika nieprzydatny , a do tego obcy , inwazyjny gatunek. Topola szybko rośnie i jest sprzedawalna , ludzie robią z tego nawet fajne ule. Tyle że pszczołom zupełnie nieprzydatna.

piotr27x
Posty: 31
Rejestracja: 25 mar 2014, 21:45
Lokalizacja: Okolice ciechanowa

Re: Akacja

Postautor: piotr27x » 28 lis 2016, 21:55

trzeba będzie pogadać z leśnikiem bo słyszałem ze podobno nerwowy potrafi być. jak bym poszedł bez pytania to mogło by być źle.


Wróć do „Pożytki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: TurQs i 4 gości