Jak ułożyć gniazdo

kolopik
Posty: 202
Rejestracja: 29 cze 2014, 20:36

Jak ułożyć gniazdo

Postautor: kolopik » 29 wrz 2014, 18:23

Ciekawe jak temacik się rozwinie.
Jak byłem na Polance (już nie jestem z powodu wytykania tępocie morderatorowi, że mimo wykształceń dalej jest tępy) to tego nicka "Gillian" było sporo.
A może się mylę albo mnie pamięć zawodzi ?
Czyżby Kolega "Gillian" też mnie podobnych "zaszczytów" polankowo-kadetowych dostąpił ?
System tu mi nachalnie podkreśla na czerwono, jak moja Pani w moim wypracowaniu o wyzwoleniu naszego kochanego Kraju przez "kochaną" przez jego Obywateli AC w Podstawówce, że Chełm (miejscowość) pisze się przez "h", Jak żelazne copki.

Gilian
Posty: 193
Rejestracja: 27 mar 2014, 19:37

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: Gilian » 29 wrz 2014, 19:05

Kolopiku, odpowiedż dostałeś na PW. Ale to jest odbieganie od tematu, młody pszczelarz potrzebuje pilnie porady, do tego wróćmy.

mc1100
Posty: 40
Rejestracja: 07 lip 2014, 16:23

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: mc1100 » 29 wrz 2014, 20:39

Rósł jak kawałek chleba u gęby. Start był 9 lipca. Nie wiem czy pszczół było za mało, czy wina była taka że nie miałem suszu tylko czysta węza, bo w tym roku zacząłem zabawę z pszczołami, a może ten rok jest taki słaby i pszczoły nie ida jak trzeba. Ja nie mam z czym połączyć, więc zaryzykuję i zobaczymy jak będzie z siłą na wiosnę, mam obok 5 ha wierzby to może ładnie pójdą w siłę.

kolopik
Posty: 202
Rejestracja: 29 cze 2014, 20:36

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: kolopik » 29 wrz 2014, 21:57

Gilian pisze:Kolopiku, odpowiedż dostałeś na PW. Ale to jest odbieganie od tematu, młody pszczelarz potrzebuje pilnie porady, do tego wróćmy.

Jaką odpowiedź ?
Raczej namówkę, że Polanka jest lepsza niż Ambrozja co ,jak wszyscy widzą jest g. prawda.
Na Ambrozji, TM, jest rzeczowa dyskusja o sposobach gospodarowania a na Polance ( Szefowo, Dyrektorze i Założycielko- Pytlo,) Polytyka. Bo jeden z PSLowsko-Polankowowskich do Parlamentu się załapał.
I co z tego pszczelarze mają ? To samo co cały Naród. Wielkie G. Obiecanki, cacanki i robienie w Ch.

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2049
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: dudi » 30 wrz 2014, 07:06

kolopik pisze: Na Ambrozji, TM, jest rzeczowa dyskusja o sposobach gospodarowania...


No tak zaczep na Ambrozji modera lub tfu tfu admina czy Bocianka - chyba tez już za to latałeś za płot, ale cie przywrócili (objeli amnestją) bo zaczyna brakować ludzi do "pisania"

A tak z innej beczki - kiedy sie wybierasz do tego brata - u mnie brama otwarta i czerwony dywan czeka ;)

mario
Posty: 94
Rejestracja: 05 lis 2013, 20:41

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: mario » 12 paź 2014, 19:06

eeee... ciężko u mnie ze zrozumieniem co te posty mają do układania gniazda . chyba że nie rozumiem jakiegoś sarkazmu...ale mniejsza o to . W poprzednim sezonie zimowałem rodzinę na 7 ramkach a za podkarmiaczką były jeszcze 2 z pokarmem ( tak w razie w , jak to się mówi ) na wiosne zauważyłem że nie wielka część pszczół uwiązała kłąb na tych 2 ramkach . Co sadzicie , dałem zamało miejsca rodzinie ? Gdzieś wyczytałem że lepiej dać mniej niż więcej ale to chyba dalekie od prawdy .

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: pleszek » 12 paź 2014, 19:30

Nie zostawiaj ramek za zatworem nawet jak się mieszcza na ramkach i siedza za zatworem bez ramek gdy się ochłodzi zmieszczę się w gnieździe a jak będą miały ramki z pokarmem zostaną na nich i w mrozy mogą się osypać .

polbart
Posty: 1025
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: polbart » 12 paź 2014, 21:37

Pszczoły układają sobie gniazdo same.


Pozdrawiam,
polbart

harnas
Posty: 66
Rejestracja: 12 sie 2014, 09:10

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: harnas » 26 paź 2014, 16:40

Witam
Tak sobie nieraz myślę czy człowiekowi nie przyszło do głowy zbytnio świata ulepszać.
Zadam takie proste pytanie: kto dawniej pszczołom w barciach gniazda układał. Dziadek mi mówił, abym pszczołom po podkarmieniu ramek nie pomieszał, bo one już sobie same gniazdo ułożyły. Święte słowa.
Wystarczy ująć te ramki, których nie obsiadają, a jeśli nawet tego się nie uczyni i tak przezimują byleby tylko były silne i zdrowe. Człowiek może zniknąć i pszczoły sobie poradzą.....bez ''układania'' (sic!) gniazda.
Harnaś

polbart
Posty: 1025
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: polbart » 29 paź 2014, 00:45

Powałka, lub jakiekolwiek rozwiązanie umozliwiające pszczołom pobieranie pokarmu ze wszystkich ramek, szczególnie na przedwiośniu, na których są zazimowane, rozwiązuje temat układania gniazda.
W razie braku pokarmu, na niektórych ramkach, kłąb przzesuwa sie do góry i tworzy poziomy placek. Pszczoły rozlewają sie na skrajne ramki z pokarmem i przekazują go do tych ze środka, po czym powoli nastepuje zmiana miejsc - itd , itp

Gniazd nie trzeba układać. Pszczoły układają je same.
Karmiąc na zimę nawet jednarozową dawką około 20l należy zapewnić pszczołom mozliwośc rozniesienia pokarmu po ramkach.
Z biegiem czasu, pszczoły ten zmagazynowany pokarm przeniosą na górę w miarę jak bedzie wygryzał się czerw.
2 korpusy wielkopolskie
3 korpusy 1/2 Dadanta
3 korpusy Ln3/4
reszta uli nie mieści mi się już w mojej wyobraźni :-)

Pozdrawiam,
polbart

harnas
Posty: 66
Rejestracja: 12 sie 2014, 09:10

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: harnas » 29 paź 2014, 14:23

Witam wszystkie pszczoły.
Ponieważ ul warszawski zwykły mieści się w mojej wyobraźni i mam takowe w pasiece opowiem tutaj ciekawie i zajmująco jakże to ja pszczele gniazdo w tymże cudaku warszawskim czynię pod zimę.
Ano pszczoły same przed zimą schodzą się do środka i kiedy muszę ująć ramek daję zatwory i powoli zwężam gniazdo i tymsi sposobem pscoły samiuśkie gniazdecko se układajom, ja im tylko desecki przesuwom.Hej

Pozdrawiam pszczoły środkowoeuropejskie nasze rodzime te niby nic niewarte, rojliwe, niemiodne i złośliwe takie, że listonos przy chałupie motora nie gasił jeno w locie zsiadywoł.

Harnaś

Bohtyn
Posty: 170
Rejestracja: 13 lis 2013, 21:16
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: Bohtyn » 29 paź 2014, 20:41

harnas pisze:Witam wszystkie pszczoły.
Ponieważ ul warszawski zwykły mieści się w mojej wyobraźni i mam takowe w pasiece opowiem tutaj ciekawie i zajmująco jakże to ja pszczele gniazdo w tymże cudaku warszawskim czynię pod zimę.
Ano pszczoły same przed zimą schodzą się do środka i kiedy muszę ująć ramek daję zatwory i powoli zwężam gniazdo i tymsi sposobem pscoły samiuśkie gniazdecko se układajom, ja im tylko desecki przesuwom.Hej

Pozdrawiam pszczoły środkowoeuropejskie nasze rodzime te niby nic niewarte, rojliwe, niemiodne i złośliwe takie, że listonos przy chałupie motora nie gasił jeno w locie zsiadywoł.

Harnaś


Popierom - tys tak robie - tylko najważnniejsze w tym jest to - że trzeba bardzo uważać, i jakimsik sposobem robić tak, zeby się te desecki nie zesły w ulu do kupy na styk.
Hej.Hej Hej !!!
Pozdrawiam Wszystkich : Bohtyn
"Lubię ule warszawskie zwykłe"

polbart
Posty: 1025
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: polbart » 29 paź 2014, 23:08

Bohtyn i Harnaś to chopy wytypowane przeze mnie do największych jajcarzy na forum :-)
Dla jasności pierwszy jak nikt inny potrafi zażartować z żartów drugiego.

Pozdrawiam,
polbart

harnas
Posty: 66
Rejestracja: 12 sie 2014, 09:10

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: harnas » 30 paź 2014, 08:26

Witam
Desecki do kupy sie zijść nie mogom, bo ul jest taki krzywiuśki, co jeden zatworek przez cały ul ze wschodu na zachód nie przeleci. Stolorz, co mie ule robiuł jest pijanica i nigdy metrówki nie używoł, zawdy wszystko na oko, to sie i chłop przez to baciarowanie do rozwoju pszczylarstwa przycynił.
Pozdrawiom
Hej
Harnaś

harnas
Posty: 66
Rejestracja: 12 sie 2014, 09:10

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: harnas » 31 paź 2014, 23:52

Moje pszczoły raz popiły i tak spiwoły:
http://www.youtube.com/watch?v=qqhgx3gGIrE

Pozdrawiam z gór.
Harnaś

Boleslav
Posty: 579
Rejestracja: 09 kwie 2014, 17:49
Lokalizacja: Czechy, Smiřice

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: Boleslav » 13 gru 2014, 23:13

Bardzo milo tutaj.
Smutno zarazem, kiedy poczatkujacy pszczelarze i nie tylko, chca ukladač gniazda pszczolom. Bolek

marekt79

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: marekt79 » 14 gru 2014, 20:36

witam
ingerencja czlowieka jest tez potrzebna.
mialem kidys rodzine na polowkach ramki wielkopolskiej., gdybym przelozyl korpus z dolu do bory to by dziewczyny zyly . a tak spadly z glodu bo sie na dol nie cofnely.

kolopik
Posty: 202
Rejestracja: 29 cze 2014, 20:36

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: kolopik » 14 gru 2014, 21:18

Boleslav pisze:Bardzo milo tutaj.
Smutno zarazem, kiedy poczatkujacy pszczelarze i nie tylko, chca ukladač gniazda pszczolom. Bolek

Bolek. Nie łap ludzi za słowa bo po polsku "układać gniazda pszczołom" znaczy "szykować pszczoły do zimowli". Takie mamy różnice w nazewnictwie. U nas parasol a u Was szmaticzku na patyczku.

ZDZISŁAW
Posty: 665
Rejestracja: 03 gru 2013, 21:52

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: ZDZISŁAW » 14 gru 2014, 21:40

Parasol po Czesku to d e s z n i k to tak dla porzadku rzeczy ,nie powtarzaj głupich i niesprawdzonych sterootypów ,moze ktoś Tabie wyjechac z pansku żebrotu a to nie bedzie przyjemne .

Boleslav
Posty: 579
Rejestracja: 09 kwie 2014, 17:49
Lokalizacja: Czechy, Smiřice

Re: Jak ułożyć gniazdo

Postautor: Boleslav » 14 gru 2014, 22:35

Juž pisalem. Milo tutaj. Cha, cha


Wróć do „Darmowe Randki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość