Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
-
- Posty: 633
- Rejestracja: 09 lis 2013, 18:56
- Lokalizacja: Chotcza
Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Czy wiecie może gdzie u nas można takie gotowe ciasto dostać? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie ze stosowania takich ciast? Na zachodzie to bardzo popularny sposób na przyspieszanie rozwoju pszczół na wiosnę ciekaw jestem waszych opini....
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Sam sobie takie czasem robię do ulików weselnych , zwyczajnie mielę cukier razem z pyłkiem , dodając pyłku wedle uznania. Potem wyrabiam z miodem jak zwykle. Do odkładów lepiej po prostu wstawić ramkę nabitą pyłkiem. Jeśli potrzebujesz duże ilości to poszukaj kontaktu do najbliższej piekarni czy cukierni. Mój znajomy zleca tak co roku zrobienie kilkudziesięciu kg ciasta , W profesjonalnym mieszadle to prosta i szybka robota, a i młynek do cukru też mają swój , więc i z pudrem nie ma loterii.
-
- Posty: 519
- Rejestracja: 10 paź 2015, 20:40
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Działa cuda ,a w sierpniu się chwalą ile to warrozy na wkładkach ,wczesny syrop w marcu też działa cuda, później końcem kwietnia pełno miodu w nadstawkach.
Głupich macie przed sobą?
Głupich macie przed sobą?
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Wonsik ja to głupi to napisz mi jak krowie przy rowie co i jak bo nie chcę przekręcić Twego przesłania.
A co do ciasta to już chyba lepiej dać syty to przy okazji wodę będą mieć. Ciasto pszczoły muszą rozpuszczać czymś. No i na necie jest filmik o trzymaniu pszczół w kószkach. Tam podlewano pszczoły by prędzej wpadały w nastrój rojowy.
Tej wiosny pierwszy raz nie zamknąłem wkładek (bo tak wyczytałem, że można) w dennicy, nie dawałem żadnych wspomagaczy a mimo to zwiał mi jeden rój. Najsilniejsza familia była jesienią. To chyba był critical factor. No ja nie dopilnowałem też. Czyli zawiódł człowiek.
Ile kosztuje kilo ciasta?
A co do ciasta to już chyba lepiej dać syty to przy okazji wodę będą mieć. Ciasto pszczoły muszą rozpuszczać czymś. No i na necie jest filmik o trzymaniu pszczół w kószkach. Tam podlewano pszczoły by prędzej wpadały w nastrój rojowy.
Tej wiosny pierwszy raz nie zamknąłem wkładek (bo tak wyczytałem, że można) w dennicy, nie dawałem żadnych wspomagaczy a mimo to zwiał mi jeden rój. Najsilniejsza familia była jesienią. To chyba był critical factor. No ja nie dopilnowałem też. Czyli zawiódł człowiek.
Ile kosztuje kilo ciasta?
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Taká suplementacja ciastem miodowocukrowym z pyłkiem na wiosne jest zbędna , niewłaściwa. Pszczoły od wieków dzielą , rozróżniają cukry od białka. Dlatego jest wskazane i udowodnione w badaniach, że trzeba podawać osobno pyłek lub jego suplementy, i cukry jakiej by postaci były. Pozdrawiam.
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Tylko że same pszczoły do pokarmu białkowego dodają miód, a w pierzdze czasami jest 50% cukrów ( miodu)
Jakoś sobie z tym radzą.
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... &Itemid=21
https://pasieka24.pl/index.php/pasieka- ... la-pszczol
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... &Itemid=20
Jakoś sobie z tym radzą.
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... &Itemid=21
https://pasieka24.pl/index.php/pasieka- ... la-pszczol
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... &Itemid=20
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Podobnie w miodzie jest też pyłek. To tak apropo tego oddzielania węglowodanów od białka.
Inna sprawa to sprowadzanie pyłku tylko do białka jest mocno generalizujące. Pyłek to ok. 15-20% różne lipidy kalorycznie (substancje tłuszczowe) jeśli chodzi o makroskładniki diety pszczół oraz pełno witamin, mikroelementów, bioflawonoidów etc. Zatem w każdym miodzie (zwłaszcza nektarowym) jest jakiś dodatek tych substancji pochodzącym z pyłków.
Z tego co się dowiedziałem to także zupełnie inną sprawą jest też jakość dostępnego pyłku i pierzgi. Pyłek traci nieodpowiednio przechowywany (chyba idealna byłaby liofilizacja i przechowywanie w próżni ale mrożenie może być dobrym kompromisem). Samo pochodzenie pyłku też jest różnej jakości i nie zawsze jest pełnowartościowy dla pszczół. Jeśli podawać pyłek monokulturowy to może być różnie. Pierzga traci mniej ale też traci. Pan Radomski w swoim podręczniku "80 lat wśród pszczół" podaje, ze według niego, ramka z pierzgą z zeszłego sezonu, trzymana poza mikroklimatem gniazda, nie nadaje się do podawania pszczołom, jako produkt pełnowartościowy.
Ale żadnego własnego doświadczenia z tym nie mam. Muszę więc na razie wierzyć mądrzejszym na słowo.
Inna sprawa to sprowadzanie pyłku tylko do białka jest mocno generalizujące. Pyłek to ok. 15-20% różne lipidy kalorycznie (substancje tłuszczowe) jeśli chodzi o makroskładniki diety pszczół oraz pełno witamin, mikroelementów, bioflawonoidów etc. Zatem w każdym miodzie (zwłaszcza nektarowym) jest jakiś dodatek tych substancji pochodzącym z pyłków.
Z tego co się dowiedziałem to także zupełnie inną sprawą jest też jakość dostępnego pyłku i pierzgi. Pyłek traci nieodpowiednio przechowywany (chyba idealna byłaby liofilizacja i przechowywanie w próżni ale mrożenie może być dobrym kompromisem). Samo pochodzenie pyłku też jest różnej jakości i nie zawsze jest pełnowartościowy dla pszczół. Jeśli podawać pyłek monokulturowy to może być różnie. Pierzga traci mniej ale też traci. Pan Radomski w swoim podręczniku "80 lat wśród pszczół" podaje, ze według niego, ramka z pierzgą z zeszłego sezonu, trzymana poza mikroklimatem gniazda, nie nadaje się do podawania pszczołom, jako produkt pełnowartościowy.
Ale żadnego własnego doświadczenia z tym nie mam. Muszę więc na razie wierzyć mądrzejszym na słowo.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2018, 17:22 przez Borówka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 214
- Rejestracja: 13 lut 2017, 21:29
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Nikt nie sprawdza ze ziemia jest okrągła (moze poza endriu) a mimo to wierzymy ze tak jest, wiec daj juz spokoj z tym wlasnym doswiadczeniem.
Miales odwage przyznac sie do zmiany poglądów, ze swieca takich postaw szukac, nie ma za co przepraszac.
Pszczoly filtruja pylek w wolu, także z pyłku z ciasta pylkowego korzysta tylko ta pszczola ktora go pobiera.
Co to u pszczoły powoduje, wiemy.
Pozdrawiam.
Miales odwage przyznac sie do zmiany poglądów, ze swieca takich postaw szukac, nie ma za co przepraszac.
Pszczoly filtruja pylek w wolu, także z pyłku z ciasta pylkowego korzysta tylko ta pszczola ktora go pobiera.
Co to u pszczoły powoduje, wiemy.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 1130
- Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Myślę że z pyłkiem przechowywanym poza gniazdem to jest tak jak z podgrzewanymi potrawami (mniejsza wartość odżywcza) .Można spożywać ,jednak zawsze to co świeże to świeże .Nie ma co się męczyć i kombinować (robić po swojemu) .Dobrze zaopatrzyć pszczoły na zimę i będzie ok.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/
-
- Posty: 214
- Rejestracja: 13 lut 2017, 21:29
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
"Pszczoly od wiekow...." jestr strasznie irytujace.
Po to sa pszczelarze zeby pszczoly NIE byly takie jak wieki temu.
Po to sa pszczelarze zeby pszczoly NIE byly takie jak wieki temu.
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Produkuje się coś tam aby sprzedać i zarobić licząc na bezmyślność pszczelarzy.
Jeśli już ktoś, to samo małpuje i produkuje we własnym zakresie to znaczy , że zgłupiał doszczętnie.
Jeśli już ktoś, to samo małpuje i produkuje we własnym zakresie to znaczy , że zgłupiał doszczętnie.
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
???? Nie rozumie. Tu znajomość języka kończy. Troche inaczej podać prosze.
-
- Posty: 854
- Rejestracja: 12 mar 2015, 16:58
- Lokalizacja: stalowa wola
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Boleslavie
Leszek napisał że te specyfiki to głupota test.
Leszek napisał że te specyfiki to głupota test.
Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku
Ok. Dzięki.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości