Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

marcinbzyk
Posty: 608
Rejestracja: 09 lis 2013, 18:56
Lokalizacja: Chotcza

Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: marcinbzyk » 05 paź 2017, 14:20

Czy wiecie może gdzie u nas można takie gotowe ciasto dostać? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie ze stosowania takich ciast? Na zachodzie to bardzo popularny sposób na przyspieszanie rozwoju pszczół na wiosnę ciekaw jestem waszych opini....

manio:)
Posty: 1708
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: manio:) » 05 paź 2017, 15:16

Sam sobie takie czasem robię do ulików weselnych , zwyczajnie mielę cukier razem z pyłkiem , dodając pyłku wedle uznania. Potem wyrabiam z miodem jak zwykle. Do odkładów lepiej po prostu wstawić ramkę nabitą pyłkiem. Jeśli potrzebujesz duże ilości to poszukaj kontaktu do najbliższej piekarni czy cukierni. Mój znajomy zleca tak co roku zrobienie kilkudziesięciu kg ciasta , W profesjonalnym mieszadle to prosta i szybka robota, a i młynek do cukru też mają swój , więc i z pudrem nie ma loterii.

piotrus82r
Posty: 469
Rejestracja: 10 paź 2015, 20:40

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: piotrus82r » 05 paź 2017, 20:04

manio:) pisze:Sam sobie takie czasem robię do ulików weselnych , zwyczajnie mielę cukier razem z pyłkiem , dodając pyłku wedle uznania. Potem wyrabiam z miodem jak zwykle. Do odkładów lepiej po prostu wstawić ramkę nabitą pyłkiem. Jeśli potrzebujesz duże ilości to poszukaj kontaktu do najbliższej piekarni czy cukierni. Mój znajomy zleca tak co roku zrobienie kilkudziesięciu kg ciasta , W profesjonalnym mieszadle to prosta i szybka robota, a i młynek do cukru też mają swój , więc i z pudrem nie ma loterii.



ramka z pierzgą działa cuda ;)

wonsik

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: wonsik » 05 paź 2017, 22:59

Działa cuda ,a w sierpniu się chwalą ile to warrozy na wkładkach ,wczesny syrop w marcu też działa cuda, później końcem kwietnia pełno miodu w nadstawkach.
Głupich macie przed sobą?

tikcop1
Posty: 597
Rejestracja: 08 paź 2016, 14:39

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: tikcop1 » 06 paź 2017, 09:44

Wonsik ja to głupi to napisz mi jak krowie przy rowie co i jak bo nie chcę przekręcić Twego przesłania.

A co do ciasta to już chyba lepiej dać syty to przy okazji wodę będą mieć. Ciasto pszczoły muszą rozpuszczać czymś. No i na necie jest filmik o trzymaniu pszczół w kószkach. Tam podlewano pszczoły by prędzej wpadały w nastrój rojowy.

Tej wiosny pierwszy raz nie zamknąłem wkładek (bo tak wyczytałem, że można) w dennicy, nie dawałem żadnych wspomagaczy a mimo to zwiał mi jeden rój. Najsilniejsza familia była jesienią. To chyba był critical factor. No ja nie dopilnowałem też. Czyli zawiódł człowiek.

Ile kosztuje kilo ciasta?

Boleslav
Posty: 595
Rejestracja: 09 kwie 2014, 17:49
Lokalizacja: Czechy, Smiřice

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: Boleslav » 26 lut 2018, 14:31

Taká suplementacja ciastem miodowocukrowym z pyłkiem na wiosne jest zbędna , niewłaściwa. Pszczoły od wieków dzielą , rozróżniają cukry od białka. Dlatego jest wskazane i udowodnione w badaniach, że trzeba podawać osobno pyłek lub jego suplementy, i cukry jakiej by postaci były. Pozdrawiam.

Apiholik
Posty: 895
Rejestracja: 26 lis 2015, 20:14

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: Apiholik » 26 lut 2018, 15:32

Tylko że same pszczoły do pokarmu białkowego dodają miód, a w pierzdze czasami jest 50% cukrów ( miodu)
Jakoś sobie z tym radzą.
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... &Itemid=21

https://pasieka24.pl/index.php/pasieka- ... la-pszczol

http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... &Itemid=20

Borówka
Posty: 144
Rejestracja: 20 lip 2017, 16:43

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: Borówka » 26 lut 2018, 16:27

Podobnie w miodzie jest też pyłek. To tak apropo tego oddzielania węglowodanów od białka.
Inna sprawa to sprowadzanie pyłku tylko do białka jest mocno generalizujące. Pyłek to ok. 15-20% różne lipidy kalorycznie (substancje tłuszczowe) jeśli chodzi o makroskładniki diety pszczół oraz pełno witamin, mikroelementów, bioflawonoidów etc. Zatem w każdym miodzie (zwłaszcza nektarowym) jest jakiś dodatek tych substancji pochodzącym z pyłków.

Z tego co się dowiedziałem to także zupełnie inną sprawą jest też jakość dostępnego pyłku i pierzgi. Pyłek traci nieodpowiednio przechowywany (chyba idealna byłaby liofilizacja i przechowywanie w próżni ale mrożenie może być dobrym kompromisem). Samo pochodzenie pyłku też jest różnej jakości i nie zawsze jest pełnowartościowy dla pszczół. Jeśli podawać pyłek monokulturowy to może być różnie. Pierzga traci mniej ale też traci. Pan Radomski w swoim podręczniku "80 lat wśród pszczół" podaje, ze według niego, ramka z pierzgą z zeszłego sezonu, trzymana poza mikroklimatem gniazda, nie nadaje się do podawania pszczołom, jako produkt pełnowartościowy.

Ale żadnego własnego doświadczenia z tym nie mam. Muszę więc na razie wierzyć mądrzejszym na słowo.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2018, 17:22 przez Borówka, łącznie zmieniany 1 raz.

M.Kowalski
Posty: 205
Rejestracja: 13 lut 2017, 21:29

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: M.Kowalski » 26 lut 2018, 16:42

Nikt nie sprawdza ze ziemia jest okrągła (moze poza endriu) a mimo to wierzymy ze tak jest, wiec daj juz spokoj z tym wlasnym doswiadczeniem.
Miales odwage przyznac sie do zmiany poglądów, ze swieca takich postaw szukac, nie ma za co przepraszac.

Pszczoly filtruja pylek w wolu, także z pyłku z ciasta pylkowego korzysta tylko ta pszczola ktora go pobiera.
Co to u pszczoły powoduje, wiemy.
Pozdrawiam.

janusz.szalaj
Posty: 1121
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: janusz.szalaj » 26 lut 2018, 18:10

Myślę że z pyłkiem przechowywanym poza gniazdem to jest tak jak z podgrzewanymi potrawami (mniejsza wartość odżywcza) .Można spożywać ,jednak zawsze to co świeże to świeże .Nie ma co się męczyć i kombinować (robić po swojemu) .Dobrze zaopatrzyć pszczoły na zimę i będzie ok.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/

manio:)
Posty: 1708
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: manio:) » 26 lut 2018, 18:14

M.Kowalski pisze:Co to u pszczoły powoduje, wiemy.

? Ja nie wiem :( W miodzie zawsze są drobiny pyłku, więc i w wolu pszczoły mogą zawsze się znajdować. W trakcie sezonu to nawet pewne .
Nie samy cukrem żyje pszczoła.

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: pleszek » 26 lut 2018, 19:00

janusz.szalaj pisze:Myślę że z pyłkiem przechowywanym poza gniazdem to jest tak jak z podgrzewanymi potrawami (mniejsza wartość odżywcza) .Można spożywać ,jednak zawsze to co świeże to świeże

Dobrze zakonserwowany nic sie z nim dzieje






.Nie ma co się męczyć i kombinować (robić po swojemu) .Dobrze zaopatrzyć pszczoły na zimę i będzie ok.



To zalezy dla kogo bedzie dobrze .
Jak dla mnie nie bo musze miec pszczole juz na kwiecien - gotowa do marszu .

Borówka
Posty: 144
Rejestracja: 20 lip 2017, 16:43

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: Borówka » 26 lut 2018, 19:25

janusz.szalaj pisze:Myślę że z pyłkiem przechowywanym poza gniazdem to jest tak jak z podgrzewanymi potrawami (mniejsza wartość odżywcza) .Można spożywać ,jednak zawsze to co świeże to świeże .Nie ma co się męczyć i kombinować (robić po swojemu) .Dobrze zaopatrzyć pszczoły na zimę i będzie ok.


Chodziło o pierzgę. Pyłek wymaga jeszcze większych restrykcji o ile ma być pełnowartościowy.
Myślę, że ta wiedza może być uniwersalna a nie tylko przydatna na wiosenne pobudzanie czy podkarmianie.
Źle przechowywana pierzga i pyłek podane w środku lata nie odzyska wszak cudownie swoich wartości.

MARBERT
Posty: 1285
Rejestracja: 06 gru 2013, 17:32
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: MARBERT » 26 lut 2018, 20:21

Boleslav pisze:Taká suplementacja ciastem miodowocukrowym z pyłkiem na wiosne jest zbędna , niewłaściwa. Pszczoły od wieków dzielą , rozróżniają cukry od białka. Dlatego jest wskazane i udowodnione w badaniach, że trzeba podawać osobno pyłek lub jego suplementy, i cukry jakiej by postaci były. Pozdrawiam.



Boleslavie
ale udowodnione jest że przekonania pszczelarzy są nieograniczone.Nic to wiedza, nic to nauka.

M.Kowalski
Posty: 205
Rejestracja: 13 lut 2017, 21:29

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: M.Kowalski » 26 lut 2018, 21:03

"Pszczoly od wiekow...." jestr strasznie irytujace.
Po to sa pszczelarze zeby pszczoly NIE byly takie jak wieki temu.

polbart
Posty: 1072
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: polbart » 26 lut 2018, 21:48

Produkuje się coś tam aby sprzedać i zarobić licząc na bezmyślność pszczelarzy.
Jeśli już ktoś, to samo małpuje i produkuje we własnym zakresie to znaczy , że zgłupiał doszczętnie.

Boleslav
Posty: 595
Rejestracja: 09 kwie 2014, 17:49
Lokalizacja: Czechy, Smiřice

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: Boleslav » 26 lut 2018, 22:42

???? Nie rozumie. Tu znajomość języka kończy. Troche inaczej podać prosze.

marektomala1979
Posty: 817
Rejestracja: 12 mar 2015, 16:58
Lokalizacja: stalowa wola

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: marektomala1979 » 27 lut 2018, 17:21

A co sądzicie o mące sojowej?
marektomala1979

MARBERT
Posty: 1285
Rejestracja: 06 gru 2013, 17:32
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: MARBERT » 27 lut 2018, 17:24

Boleslavie
Leszek napisał że te specyfiki to głupota test.

Boleslav
Posty: 595
Rejestracja: 09 kwie 2014, 17:49
Lokalizacja: Czechy, Smiřice

Re: Ciasto cukrowe z dodatkiem substytut pyłku

Postautor: Boleslav » 27 lut 2018, 20:38

Ok. Dzięki.


Wróć do „Prace w pasiece”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości