Drutowanie ramek

Nowości i recenzje sprzętu pszczelarskiego
konjo
Posty: 108
Rejestracja: 01 kwie 2014, 07:02
Lokalizacja: świętokrzyskie górki

Drutowanie ramek

Postautor: konjo » 27 sty 2015, 19:17

Witam serdecznie
Mam problem z drutowaniem ramek mianowicie przy naciąganiu pęka mi drut, drut 0,4 macie jakiś sprawdzony mocny, lub jakiś pantent na napinanie odrutowanych ramek.
Pozdrawiam
Konjo

Piotr67
Posty: 1037
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Drutowanie ramek

Postautor: Piotr67 » 27 sty 2015, 20:21

Witam
Może za mocno go naciągasz ??? też nieraz mam taki przypadek że za mocno naciągnę i pęknie . grubość 0,4 spokojnie wystarczy Pozdrawiam
Pozdrawiam

CYNIG
Posty: 389
Rejestracja: 09 lis 2013, 12:44
Lokalizacja: Łaziska Górne
Kontaktowanie:

Re: Drutowanie ramek

Postautor: CYNIG » 27 sty 2015, 20:24

ramki to nie gitara ze strunami.
Po prostu nie naciągaj tak mocno.

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2060
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Drutowanie ramek

Postautor: dudi » 28 sty 2015, 06:48

Spokojnie nie szalej z tym naciąganiem bo listewki powyginasz. Ja stosuje 0,3 i jest ok. Sporadycznie pęknie.

mirco
Posty: 169
Rejestracja: 25 sie 2014, 12:27
Lokalizacja: łódzkie pow. brzeziński

Re: Drutowanie ramek

Postautor: mirco » 28 sty 2015, 07:07

witam! Ja też robie z 0,3 mm. jest OK. Ale jak zrobi się oczko i nie zauważe to pęknie pozdrawiam mirco

Awatar użytkownika
Bumblebee
Posty: 78
Rejestracja: 14 maja 2014, 09:58
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Drutowanie ramek

Postautor: Bumblebee » 28 sty 2015, 07:51

Chyba trafiłeś na jakiś słaby drut.Nie naciągaj mocno bo to i tak nie ma sensu- ramka się krzywi a drut i tak wchodzi w drewno.Ja po naciągnięciu owijam drut na gwoździku tak min 7- razy i dobijam gwoździk. Zauważyłem ,ze jak owinę mniej razy to potrafi się drucik odwijać i luzować.

konjo
Posty: 108
Rejestracja: 01 kwie 2014, 07:02
Lokalizacja: świętokrzyskie górki

Re: Drutowanie ramek

Postautor: konjo » 28 sty 2015, 15:34

Koledzy w tamtym roku jak miałem tak żeby lekko brzdękały to było ok, a na biega robione przed przeglądem zbyt lekko naciągniętę to w upały pod ciężarem pszczół węza zjeżdzała w harmonijkę i dlatego korzystając z okresu zimowego chciałem trochę nadrobić. Znalazłem na konkurencyjnym forum info o karbowniku, że niby lekko się naciąga a przed wtapianiem przeciąga tym przyrządem i jest dobrze napięte. Ktoś z was tego używał, sprawdza się-ponoć to też zwiększa przyczepność węzy. Ja fakt staram się naciągnąć mocno ale owijam to na szczypcach i dociągam tylko ostatni drut resztę staram się ręką naciągnąć.
link do karbownika
https://pszczelnictwo.com.pl/napinacz_- ... d_654.html

Awatar użytkownika
Bumblebee
Posty: 78
Rejestracja: 14 maja 2014, 09:58
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Drutowanie ramek

Postautor: Bumblebee » 28 sty 2015, 15:49

To ,że Ci zjeżdżały to nie wina naciągnięcia tylko nieprzeciętnych upałów jakie były.Temu właśnie ma zapobiegać karbowanie drutu.Co do naciągania to na warszawskiej poszerzonej można grać, ale wielkopolska ramka to się po prostu wygnie tak że węza nie wchodzi.

vigor

Re: Drutowanie ramek

Postautor: vigor » 28 sty 2015, 17:34

Czasem jest wadliwa cała szpulka i nie da się jej użyć bo pęka podczas zakładania , teraz zawsze sprawdzam podczas zakupu , odwijam kawałek i sprawdzam jego wytrzymałość , sprzedawca się dziwi ale klijent to jego pan , i zazwyczaj wybieram ten bardziej błyszczący (ocynk) co czasem przekłada się na datę produkcji ,
i zazwyczaj jest dobry . Nierdzewnego nie używam bo nie ma sęsu jak często się przetapia plastry .

Piotr67
Posty: 1037
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Drutowanie ramek

Postautor: Piotr67 » 28 sty 2015, 20:51

"vigor" Nierdzewnego nie używam bo nie ma sęsu jak często się przetapia plastry

Witam
Plastry możesz przetopić ale drut i ramki zostają ;) Pozdrawiam
Pozdrawiam

asan
Posty: 447
Rejestracja: 07 lis 2013, 00:38

Re: Drutowanie ramek

Postautor: asan » 29 sty 2015, 20:11

Próbowałem czyścić ramki. Za mało ich wymieniam by mi się chciało bawić, jakbym wymieniał dużo to brakło by czasu. Szkoda roboty, a ramki z wytopionych plastrów to super rozpałka.
Drut nierdzewny nie wchodzi w reakcje z parami kwasu octowego, a ocynk zlazł i susz poczerniał.

Piotr67
Posty: 1037
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Drutowanie ramek

Postautor: Piotr67 » 29 sty 2015, 20:16

Witam
Kto zabroni bogatemu :) Pozdrawiam
Pozdrawiam

Huberto
Posty: 102
Rejestracja: 21 sty 2015, 08:15
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Drutowanie ramek

Postautor: Huberto » 31 sty 2015, 13:12

Ja do swoich ramek używam drutu 0,5.Naciągam mocno i rzadko mi się zdarzyło,że drut pękł.Po wytopieniu i tak zakładam nowe druty,ponieważ te są za bardzo poluzowane.

polbart
Posty: 1082
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Drutowanie ramek

Postautor: polbart » 02 lut 2015, 02:58

konjo pisze:Witam serdecznie
Mam problem z drutowaniem ramek mianowicie przy naciąganiu pęka mi drut, drut 0,4 macie jakiś sprawdzony mocny, lub jakiś pantent na napinanie odrutowanych ramek.
Pozdrawiam
Konjo


Drut do ramek 0,6 mm - 0,7 mm najlepiej nierdzewny.

Pozdrawiam,
polbart

asan
Posty: 447
Rejestracja: 07 lis 2013, 00:38

Re: Drutowanie ramek

Postautor: asan » 03 lut 2015, 11:43

Piotr67 pisze:Witam
Kto zabroni bogatemu :) Pozdrawiam


Niestety nie jestem bogaty. Ale ramka kosztuje złotówkę z groszami. Gaz do opalania kosztuje, soda i kwas do odkażania też. Kosztuje też czas. Zamiast czyścić ramki to porąbie drewno, a za różnicę w cenie kupię nowe ramki. Albo kupię calówki i zrobię. Przy kilkudziesięciu ramkach koszt żaden, przy kilkuset czy kilku tysiącach czas jest cenniejszy. Wymienia się plastry ze względu na patogeny, a oszczędza na ramce? Gdzie tu logika zwłaszcza jeśli wiadomo na ile w drewno może wniknąć zgnilec.

Piotr67
Posty: 1037
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Drutowanie ramek

Postautor: Piotr67 » 03 lut 2015, 20:09

Witam
Ramka hoffmanowska gniazdowa kosztuje 1,7 zeta połówka 1,4 zeta , zbijanie też kosztuje czas i naciąganie drutu o drucie już nie wspomnę - fakt to są grosze ( mam na myśli drut ) ,sody i kwasów nie używam ;). Teraz widzisz tą logike ? każdy robi jak uważa :) Tylko mi nie mów że jestem centusiem ; Pozdrawiam
Pozdrawiam

asan
Posty: 447
Rejestracja: 07 lis 2013, 00:38

Re: Drutowanie ramek

Postautor: asan » 03 lut 2015, 20:15

Jak robisz że nie trzeba naciągać drutu?

Piotr67
Posty: 1037
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Drutowanie ramek

Postautor: Piotr67 » 03 lut 2015, 20:29

Witam
Ja nic nie pisałem ze nie naciągam drutu , miałem na myśli że koszt druty jest znikomy Pozdrawiam
Pozdrawiam

user2016
Posty: 83
Rejestracja: 30 lip 2016, 00:56
Lokalizacja: Okolice Janowa Lubelskiego

Re: Drutowanie ramek

Postautor: user2016 » 12 sty 2017, 21:00

Witam, stosował ktoś z kolegów tulejki przelotowe do drutu w ramce. Jest jest to jakieś ulepszenie przy napinaniu drutów?

marektomala1979
Posty: 837
Rejestracja: 12 mar 2015, 16:58
Lokalizacja: stalowa wola

Re: Drutowanie ramek

Postautor: marektomala1979 » 12 sty 2017, 21:34

Drut jest napięty cały czas jak masz tulejki w listewkach.
marektomala1979


Wróć do „Wyposażenie pszczelarza”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości