Czym wtapiacie węze?

Nowości i recenzje sprzętu pszczelarskiego
Nacek
Posty: 266
Rejestracja: 03 lut 2014, 22:00
Lokalizacja: Ziemia Sieradzka

Czym wtapiacie węze?

Postautor: Nacek » 25 lut 2015, 19:35

Ja do wtapiania węzy używam prostownika 12v kupionego za kilkadziesiąt złotych. A co koleżanki i koledzy możecie polecić.
Naprawę świata najlepiej rozpocząć od siebie.

Awatar użytkownika
gasimar
Posty: 165
Rejestracja: 12 kwie 2014, 18:13

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: gasimar » 25 lut 2015, 19:47

Prostownik z płynną regulacją.

Awatar użytkownika
Michał Nowak
Posty: 1004
Rejestracja: 03 mar 2014, 13:45
Lokalizacja: Pobiedziska

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Michał Nowak » 25 lut 2015, 20:50

I ja też zwykłym prostownikiem za parę groszy.
Miśkowa Pasieka

kagyu
Posty: 31
Rejestracja: 09 wrz 2015, 03:05

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: kagyu » 09 mar 2016, 00:24

Panowie, pilnie muszę się zaopatrzyć we wtapiarkę. Moja wiedza na temat prądu jest nikła. Proszę o pomoc.
To, http://allegro.pl/show_item.php?item=6014999725

Czy może lepiej to taniej http://allegro.pl/prostownik-6a-12v-z-p ... 78784.html

czy może macie jeszcze jakieś inne propozycje z allegro? Jeśli tylko te 2 powyżej to który lepiej? Jeżdżę cywilnym autem osobowym, nie planuje zakupu ciężarówki, może vana/minivana.

manio:)
Posty: 1632
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: manio:) » 09 mar 2016, 07:22

Żadne z tych urządzeń nie nadaje się do wtapiania drutu w węzę. Oprócz tego że łatwo je uszkodzić to są potencjalnie niebezpieczne. Musisz kupić transformator bezpieczeństwa 24V, już sama nazwa wskazuje że to urządzenie bezpieczne . Przykładowy link :
http://allegro.pl/transformator-ochronn ... 60272.html

Piotr67
Posty: 938
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Piotr67 » 09 mar 2016, 08:05

Witam
Ja też wtapiam prostownikiem do ładowania akumulatorów , ale można też wtapiać zwykłym akumulatorem Pozdrawiam
Pozdrawiam

Łukasz
Posty: 218
Rejestracja: 04 lis 2013, 10:33
Lokalizacja: nowa ruda woj.podlaskie
Kontaktowanie:

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Łukasz » 09 mar 2016, 08:25

Do wtapiania węzy wystarczy akumulator z samochodu i dwa kable.
Pozdrawiam!
https://pasiekastachelka.wordpress.com
Moja strona, ciągle w budowie ale zapraszam do odwiedzin.

ZRoko
Posty: 61
Rejestracja: 09 lut 2014, 22:56
Lokalizacja: okolice Piły

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: ZRoko » 09 mar 2016, 08:36

Ja stosuje jedno i drugie , prostownik lubi przepalić drut ,stosuje o,4 {mam bez regulacji },akumulator trochę osłabiony lepiej mi się spisuje.Pozdrawiam
Dla przyjaciół Zdzisiek,dla pszczółek wielbiciel

Awatar użytkownika
vszu82
Posty: 165
Rejestracja: 06 maja 2014, 21:22
Lokalizacja: Mazury

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: vszu82 » 09 mar 2016, 09:23

Ja używam tego prostownika z regulacją:

http://allegro.pl/prostownik-ladowarka-6v-12v15a-regulacja-polski-i5763852261.html

Ramki 1/2D praktycznie trzeba na minimum.
W zależności od producenta ramek spotkałem od 4 do 6 dziurek na drut, więc
jak masz takie na 4 to prąd musi być bardzo mały, bo drutu mniej i opór mniejszy.
Gospodarzę w ulach korpusowych Dadanta.

kagyu
Posty: 31
Rejestracja: 09 wrz 2015, 03:05

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: kagyu » 09 mar 2016, 09:46

manio:) pisze:Żadne z tych urządzeń nie nadaje się do wtapiania drutu w węzę. Oprócz tego że łatwo je uszkodzić to są potencjalnie niebezpieczne. Musisz kupić transformator bezpieczeństwa 24V, już sama nazwa wskazuje że to urządzenie bezpieczne . Przykładowy link :
http://allegro.pl/transformator-ochronn ... 60272.html


Co to za ustrojstwo?
Tam są jakieś kabelki do podpięcia? na zdjęciach nic nie widać :/

manio:)
Posty: 1632
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: manio:) » 09 mar 2016, 11:44

są zaciski do podpięcia kabelków i bezpiecznik przeciążeniowy. Mam taki od lat.

Apiholik
Posty: 890
Rejestracja: 26 lis 2015, 20:14

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Apiholik » 09 mar 2016, 12:38

kagyu pisze:
manio:) pisze:Żadne z tych urządzeń nie nadaje się do wtapiania drutu w węzę. Oprócz tego że łatwo je uszkodzić to są potencjalnie niebezpieczne. Musisz kupić transformator bezpieczeństwa 24V, już sama nazwa wskazuje że to urządzenie bezpieczne . Przykładowy link :
http://allegro.pl/transformator-ochronn ... 60272.html


Co to za ustrojstwo?
Tam są jakieś kabelki do podpięcia? na zdjęciach nic nie widać :/
Bo to jest najnowszy szczyt techniki z lat 60tych. BEZPRZEWODOWY
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać.

Nawet gdyby tych kabli tam nie było ,to zawsze możesz je do transformatora zainstalować . Jakie będą Ci odpowiadały.
Obecnie nowe prostowniki najczęściej są ze sterowaniem elektronicznym i z zabezpieczeniem . Aby zaczęły pracować potrzebują wzbudzenia . Czyli należy podłączyć do akumulatora . A kiedy akumulator jest kompletnie rozładowany nie wystartuje . Drut w ramce też go nie odpali .
Ale prostownik w domu zawsze może się przydać.

Ja to robię starym akumulatorem
Pozdrawiam
Apiholik

Rob
Posty: 59
Rejestracja: 07 sty 2014, 11:11
Lokalizacja: okolice Legnicy

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Rob » 09 mar 2016, 12:44

Od zawsze używam prostownika 12V, bez żadnych regulacji. 3-4 sekundy i węza wtopiona. Drut mi się nigdy nie przepalił, ale kilka płatów węzy na kawałki podzieliłem przez gapiostwo ;-). Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Berciak
Posty: 64
Rejestracja: 04 maja 2014, 17:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Berciak » 09 mar 2016, 13:09

Do ogarnięcia wystarczy szeregowo wpiąć żarówkę o odpowiedniej mocy. i bez różnicy czy akumulator mamy naładowany czy rozładowany to samo z trafo mamy jednocześnie zabezpieczenie przed zwarciem a zarazem ograniczany prąd płynący w obwodzie. Widziałem gdzieś na youtube filmik KAMIKADZE wytrapiali weze 230 v za pomocą grzałki niech Pan będzie z nimi hehe

manio:)
Posty: 1632
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: manio:) » 09 mar 2016, 15:04

Apiholik pisze:Bo to jest najnowszy szczyt techniki z lat 60tych. BEZPRZEWODOWY
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać.
Apiholik

Nie masz racji , ten konkretny egzemplarz pewnie nie nówka za to bardzo solidny i z rączką do przenoszenia, ale transformatory bezpieczeństwa nadal są bardzo często niezbędne przy wykonywaniu wielu prac. Zapyta w PIP :)
Nazwa zobowiązuje, to bezpieczne rozwiązanie i nie ma co się w nim zepsuć. W starym podręczniku pszczelarskim radzą 220 V przepuścić w szereg z żelazkiem :) , ale to już jako ciekawostka nie do stosowania.

kagyu
Posty: 31
Rejestracja: 09 wrz 2015, 03:05

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: kagyu » 09 mar 2016, 16:10

Panowie, powoli

1. Mówiłem że nie znam się na prądzie, instalacjach itp więc nie mam zamiaru bawić się w jakieś szeregowe żarówki, czy grzałki z 230V (swoją drogą widziałem to kiedyś, goście wyglądali jak czescy sąsiedzi)
2. Akumulatora też trzymać w domu nie będę bo mi taki mebel nie jest potrzebny. Ten transformator ochronny też do niczego więcej mi się nie przyda.

3. Co z komercyjnych sprzętów mogę wykorzystać? Np do auta/motocykla/skutera, i nie będzie to taki sprzęt z tymi zabezpieczeniami, o których niektórzy piszą? Ze jak nie dostanie prądu to nie puści napięcia?

To?
http://allegro.pl/prostownik-ladowarka- ... 52261.html
czy
http://allegro.pl/prostownik-akumulator ... 17540.html
To?

Franciszek
Posty: 240
Rejestracja: 01 gru 2013, 21:42

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Franciszek » 09 mar 2016, 16:32

Bezprzewodowy? - mało jeszcze wiecie.
Kiedyś Janusz Weiss zadzwonił do hurtowni i zapytał kierownika czy ma do sprzedania prysznic ...bezprzewodowy. Kierownik chwilę się zastanowił i mówi: "Wie pan, nie słyszałem, ale zaraz zobaczę, chwilę pan poczeka". Po chwili stwierdził, że nie ma w magazynach, ale zamówi i poprosił o telefon za parę dni.

To co, nie może być bezprzewodowego urządzenia do wtapiania węzy? ...

Do wtapiania węzy używam specjalnego urządzenia transformatorowego z lat 60-tych, specjalnego dla pszczelarzy wyprodukowanego w spółdzielni pracy w Lublinie, to były panie, czasy!!!
Mam też ładowarki akumulatorowe i też są git, aczkolwiek chyba już nie takie nowoczesne, bo ...nie bezprzewodowe.:(((

A ma ktoś bezprzewodowe???
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu”
„Głupio robi ten, kto nie czytuje gazet, ale jeszcze głupiej ten, kto wierzy we wszystko, co w nich wyczyta” (August von Schlözer, niemiecki historyk i publicysta, 1735-1809)

Wpisz do wujka Google: płociczno.com

Pasieka Krosno Odrzańskie
Posty: 576
Rejestracja: 26 wrz 2015, 21:00

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Pasieka Krosno Odrzańskie » 09 mar 2016, 16:34

Oba do bani, nie słuchasz rad. To nie pytaj. Widać, że laik w elektrycznych tematach- one mają zabezpieczenia przeciw tym rzeczą którą ty chcesz właśnie wykorzystać czyli zwarcie i przeciążenie. Albo aku albo prostownik starego typu, albo transformator bezpieczeństwa. Kropka.

Franciszek
Posty: 240
Rejestracja: 01 gru 2013, 21:42

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Franciszek » 09 mar 2016, 16:43

Nie bądź taki pewny, że to ...kropka, bo zaraz zobaczysz, że znowu pojawią się pytania - jak zwykle.:)))

Ale wiesz co, popytaj może tych, którzy naprawdę się znają, bo ja ...nie.
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu”
„Głupio robi ten, kto nie czytuje gazet, ale jeszcze głupiej ten, kto wierzy we wszystko, co w nich wyczyta” (August von Schlözer, niemiecki historyk i publicysta, 1735-1809)

Wpisz do wujka Google: płociczno.com

kagyu
Posty: 31
Rejestracja: 09 wrz 2015, 03:05

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: kagyu » 09 mar 2016, 17:05

Pasieka Krosno Odrzańskie pisze:Oba do bani, nie słuchasz rad. To nie pytaj. Widać, że laik w elektrycznych tematach- one mają zabezpieczenia przeciw tym rzeczą którą ty chcesz właśnie wykorzystać czyli zwarcie i przeciążenie. Albo aku albo prostownik starego typu, albo transformator bezpieczeństwa. Kropka.


Trzech mądrych i 4 teorie, słucham każdego. Więc dopytuje czy te też mają takie zabezpieczenia.

Starych prostowników na allegro ani olx nie widzę. Przynajmniej takich za <150ziko.

Idąc inaczej:
Może być taki akumulator? http://allegro.pl/akumulator-zelowy-6v- ... 15753.html


Wróć do „Wyposażenie pszczelarza”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości