Czym wtapiacie węze?
-
Re: Czym wtapiacie węze?
jak masz w domu spawarke inwertorową to ustaw na najmniejszy prąd np 10A
i bez problemu wtopisz szybko i skutecznie, kiedyś wtapiałem na takiej gdzie
minimalny prą to 20A ale to już za dużo jest.
i bez problemu wtopisz szybko i skutecznie, kiedyś wtapiałem na takiej gdzie
minimalny prą to 20A ale to już za dużo jest.
Ja mam po prostu transformator bezpieczeństwa, pracuję na nim w drugim pokoleniu , działa bezawaryjnie ponad 40 lat. Pamięta PRL i bez problemu wtapia ramki gniazdowe dadant z drutem z nierdzewki. Trzeba brać pod uwagę jak dużą ma się ramkę i czy drut ocynk czy nierdzewny. Nierdzewny wymaga lepszego , wydajniejszego urządzenia bo ma większy opór . Mój trafo 24V daje radę.
-
Zasilacz od komputera stacjonarnego z elektrośmieci - 5zł
Dwa rezystory 5W jako sztuczne obciążenie - 3zł
Schemat podłączenia ogólnodostępny w google - 0zł
Zasilacz taki przy 12V daje 18A
Dwa rezystory 5W jako sztuczne obciążenie - 3zł
Schemat podłączenia ogólnodostępny w google - 0zł
Zasilacz taki przy 12V daje 18A
Czesc
Zawsze 20 lat wtapialem akumulatorem ..bo jest bezpiieczny prad staly lub ladowarka do akumulatora.
Najniebespieczniejszy dla zycia jest prad 26wolt zmienny..............poz d
Zawsze 20 lat wtapialem akumulatorem ..bo jest bezpiieczny prad staly lub ladowarka do akumulatora.
Najniebespieczniejszy dla zycia jest prad 26wolt zmienny..............poz d
Dla przypomnienia:
Transformator bezpieczeństwa przenośny w obudowie plastykowej służący do zasilania urządzeń elektrycznych odbiorczych o napięciu 24V. Dane transformatora: FANINA typ-B-160, moc 160VA, U1 - 220V, U2 - 24V
NP: https://www.olx.pl/oferta/transformator ... 838dd23adc
wersje starsze metalowe

Transformator bezpieczeństwa przenośny w obudowie plastykowej służący do zasilania urządzeń elektrycznych odbiorczych o napięciu 24V. Dane transformatora: FANINA typ-B-160, moc 160VA, U1 - 220V, U2 - 24V
NP: https://www.olx.pl/oferta/transformator ... 838dd23adc
wersje starsze metalowe

Dokladnie jak kolega manio :-) napisal najbezpieczniej jakies fabryczne urzadzenie ,wtapiacz wezy czy prostownik ,tak mi sie przypomnialo ze w podreczniku W.Ostrowskiej jest o wtapianiu wezy :-) strona 275 rys49 regulacja napiecia pradu sieciowego za pomoca soli :-) ,zdecydowanie odradzam I ciekawi mnie czemu w ksiazce podaja takie ciekawostki ,dosc niebezpieczne bez miernika pradu I podstaw obchodzenia sie z pradem ,porazenie prawie pewne
a może by się ktoś popamiętał i zadał sobie proste pytanie po co w ogóle wtapiać, drutować?
po dojściu do tej odkrywczej myśli nasuną się samemu sposoby, ostrzegam trzeba pomyśleć a to bardzo bolesny proces to większość unika jak ognia
przykładowo nacinasz rowek od spodu górnej belki, kawałek węzy mocuje się dwoma wykałaczkami i do miodni (tam też zbudują ino na truta?), po czem po wywirowaniu do rodni
niestety system ula i metodę obsługi małoinwazyjnej trza se dostosować :) też boli oj jak boli
po dojściu do tej odkrywczej myśli nasuną się samemu sposoby, ostrzegam trzeba pomyśleć a to bardzo bolesny proces to większość unika jak ognia
przykładowo nacinasz rowek od spodu górnej belki, kawałek węzy mocuje się dwoma wykałaczkami i do miodni (tam też zbudują ino na truta?), po czem po wywirowaniu do rodni
niestety system ula i metodę obsługi małoinwazyjnej trza se dostosować :) też boli oj jak boli
Czesc
To Ja mam jest super .
To dopiero dziala jak wcisnie sie to czarne pokretlo .
widac na zdjeciu zlaczone styki i nic sie nie dzieje. poz d
To Ja mam jest super .
To dopiero dziala jak wcisnie sie to czarne pokretlo .
widac na zdjeciu zlaczone styki i nic sie nie dzieje. poz d
- Załączniki
-
- wachs 013.JPG (58.12 KiB) Przejrzano 5153 razy
-
- wachs 018.JPG (49.94 KiB) Przejrzano 5153 razy
zabrałeś dzieciom ? To zasilacz do kolejki PIKO , kiedyś mi taką mikołaj przyniósł Hergestellt in DDR było napisane na podobnym zasilaczu :) Ale się nie zachował :/
Czesc
No widzisz dlugo.....latami uzywal to pszczelarz niemiecki do wtapiania wezy ...
Teraz wyladowala u mnie i pracuje ,,,,,#
Ale bym nie przypuszczal ze to od kolejki teraz widze na fottce kolejke......poz d
Dopiero widze W internecie mase tego po 10 euro za sztuke
Ktos sie zna to niech tu napisze czy za slaby czy dobry 30Vh
No widzisz dlugo.....latami uzywal to pszczelarz niemiecki do wtapiania wezy ...
Teraz wyladowala u mnie i pracuje ,,,,,#
Ale bym nie przypuszczal ze to od kolejki teraz widze na fottce kolejke......poz d
Dopiero widze W internecie mase tego po 10 euro za sztuke
Ktos sie zna to niech tu napisze czy za slaby czy dobry 30Vh
-
Ja przyznam się szczerze. Do wtapiania węzy używam prostownika kupionego na złomie za 5 zł (wystarczy jakiś zwykły transformator), ponieważ szkoda mi jest prostownika którym ładuje akumulatory. Dodatkowo można nim np. zasilać radio samochodowe gdzieś w pracowni. Pozdrawiam Brzoza :)
Odgrzeje tego kotleta :)
Ten tu wyglada mi na sprzet bez zabezpieczenie przeciążeniowego. Uzywa ktos moze czegos takiego ?
http://allegro.pl/prostownik-z-regulacj ... 30216.html
Ten tu wyglada mi na sprzet bez zabezpieczenie przeciążeniowego. Uzywa ktos moze czegos takiego ?
http://allegro.pl/prostownik-z-regulacj ... 30216.html
ja bym polecał taki
http://allegro.pl/transformator-bezpiec ... 90404.html
To znane mi urządzenie, solidna aluminiowa obudowa . Bezpieczna tradycja, takich dziś nie produkują. Nawet wnukom będzie służył.
http://allegro.pl/transformator-bezpiec ... 90404.html
To znane mi urządzenie, solidna aluminiowa obudowa . Bezpieczna tradycja, takich dziś nie produkują. Nawet wnukom będzie służył.
Manio nazwal bym go kultowym :)
Ten z moj aledrogo tylko 16 zlociszy drozszy, Deko ladniejszy no i wsparbym chetnie nowa Polska mysl techniczna :).
Nie wiem tylko czy da rade?
Ten z moj aledrogo tylko 16 zlociszy drozszy, Deko ladniejszy no i wsparbym chetnie nowa Polska mysl techniczna :).
Nie wiem tylko czy da rade?
Kup zabytek , ten nowy się sfajczy . Zabytkiem każdą ramkę zrobisz nawet z nierdzewką.
Mam takie dwa jeden w domu , drugi w pasiece.
Mam takie dwa jeden w domu , drugi w pasiece.
Wróć do „Wyposażenie pszczelarza”