Czym wtapiacie węze?

Nowości i recenzje sprzętu pszczelarskiego
manio:)
Posty: 1700
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: manio:) » 15 mar 2016, 18:13

Każda "profesjonalna wtapiarka do węzy" to po prostu transformator bezpieczeństwa z odpowiednim nadmiarem mocy ,żeby nie groziło przegrzanie uzwojenia wtórnego i porażenie prądem.

centurion
Posty: 216
Rejestracja: 21 gru 2015, 17:59

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: centurion » 15 mar 2016, 21:40

manio.
Transformator bezpieczeństwa to po prostu transformator obniżający napięcie do i poniżej 24v. Nazwa jest od tego że zbija napięcie do i poniżej 24v, czyli do bezpiecznego dla życia i zdrowia a nie że on jest bezpieczny bo jeśli złapiesz za pierwotne uzwojenie to nic ci nie pomoże.
Czy ty kupisz trafo do halogenów czy do urządzenia a on będzie poniżej napięcia 24v zmiennego to jest on transformatorem bezpieczeństwa.
Transformatory dużo wytrzymują prądu zwarcia, przykład mamy w prostych spawarkach transformatorowych.
Ja jak pisałem wcześniej.
Nie używam mostka bo na wyprostowanie napięcia zmiennego na napięcie stałe marnujemy energię która jest tracona w postaci ciepła na samym mostku który się dość mocno nagrzewa i musi to ciepło odprowadzić. To jak z żarówką. Mamy światło ale i ogrzewanie z niej.
Moja propozycja to transformator odpowiedniej mocy taki do halogenów powiedzmy 100-150W starczy, na uzwojeniu pierwotnym konieczne zabezpieczenie co najmniej nadmiarowo prądowe czyli tzw "eski" wystarczy taka na 6A. Jeśli ktoś dysponuje różnicówką lub jak pisałem różnicowo prądowym z członem nadmiarowym czyli doklejoną eską jeszcze lepiej ale pod warunkiem że nie ma instalacji w domu z różnicówką. Niestety różnicówka w obwodzie z różnicówką nie działa, będą wybijały.
Koszta jak ktoś sam poskłada z nowych rzeczy to może w 50 zł się zmieści zależy jakiej firmy wkłada czeći.

manio:)
Posty: 1700
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: manio:) » 15 mar 2016, 22:14

namotałeś i nikt tego nie pojmie. Trafo takie czy inne , nazwa nieistotna . Bezpieczeństwa jest przenośny i w obudowie , ale to nadal trafo z bezpiecznikiem. Prosto i bezpiecznie.

centurion
Posty: 216
Rejestracja: 21 gru 2015, 17:59

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: centurion » 15 mar 2016, 22:23

nie nie nie.
Każdy transformator poniżej 24v jest bezpieczeństwa. Ztąd tez często sterowanie na maszynach czy w pomieszczeniach sa rzez trafo bezpieczeństwa bo poniżej 24.
Ale co do tematu.
Trafo i bezpiecznik wystarczy.

piotrus82r
Posty: 469
Rejestracja: 10 paź 2015, 20:40

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: piotrus82r » 19 maja 2016, 21:50

ja wtapiam spawarką inwertorową dwa dotknięcia po 1-2sek
wystających końcówek drutów i węza ładnie równo wtopiona
oczywiście prąd ustawiony na najniższy czyli 10a

Awatar użytkownika
Xpand
Posty: 199
Rejestracja: 15 sie 2015, 19:07
Lokalizacja: Małopolska

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Xpand » 19 maja 2016, 22:46

centurion mylisz się. Transformator bezpieczeństwa jest nim ze względu na technologie, która została zastosowana do jego budowy, a reguluje to norma PN-EN 61558-2-6:2009. Chodzi tutaj o dodatkowe zabezpieczenie uzwojenia oraz obudowę dielektryczną. Nie każdy transformator jest transformatorem bezpieczeństwa. Nie można pisać, że trafo od halogenów jest transformatorem bezpieczeństwa, bo ma 12V. Elektronicznie zabezpieczenia mają to do siebie, że lubią być zawodne, a Chińczycy często tak robią. Pomijam już kwestie obudowy, która nie spełnia normy. Dodatkowo wyłączniki nadmiarowo-prądowe nie mogą być używane do zabezpieczenia człowieka przed porażeniem, bo to za duże prądy i za wolny czas. Wyłącznik różnicowo-prądowy, to dobry pomysł.

P.S. Kalkulowałeś ceny rzeczy, które polecasz do zabezpieczenia zwykłego trafo? Przecież ekonomiczniej jest kupić gotowy transformator bezpieczeństwa. 50zł jak? Różnicowo-prądowe z członem nadmiarowym to koszt ~250zł? Chyba, że jakieś chinczyki za 100zł?

centurion
Posty: 216
Rejestracja: 21 gru 2015, 17:59

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: centurion » 19 maja 2016, 23:37

Xpand. Podobno bezpieczeństwo nie ma ceny. Mam inne ceny nie chinola. Te trafo za 50 zł to chinole.

miroslaw.podolowski
Posty: 49
Rejestracja: 04 lut 2014, 20:21

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: miroslaw.podolowski » 20 maja 2016, 06:53

Panowie co tu kombinować ja używam zasilacza z dekodera cyfrowego Polsatu jak się nagrzeje idzie jak burza umnie się sprawdza super,a mam takich jeszcze dwie sztuki i nie szkoda ze się spali ale nie sądzę żeby się spalił używam trzeci sezon

greg
Posty: 11
Rejestracja: 04 maja 2016, 07:30

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: greg » 20 maja 2016, 22:10

A ja otwieram maske samochodu, dwa zwykłe kabelki i 100 wtopionych w 20 minut, tylko trzeba sobie warsztat odpowiednio przygotowac

novara
Posty: 9
Rejestracja: 04 lis 2013, 00:57

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: novara » 25 lip 2016, 22:31

Ja jak większość używam zwykłego najtańszego prostownika z Castoramy chodzi u mnie już 4 rok i bez żadnych problemów, a trochę musi przerobić w sezonie.

TadeuszB
Posty: 513
Rejestracja: 13 paź 2014, 21:30

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: TadeuszB » 25 lip 2016, 22:35

greg, zwolnij trochę.

janusz.szalaj
Posty: 1121
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: janusz.szalaj » 26 lip 2016, 22:29

greg pisze:A ja otwieram maske samochodu, dwa zwykłe kabelki i 100 wtopionych w 20 minut, tylko trzeba sobie warsztat odpowiednio przygotowac

też tak robię tylko o wiele mniej na raz wtapiam (po prostu wtapiam na bieżąco tyle ile mi potrzeba)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Berciak
Posty: 64
Rejestracja: 04 maja 2014, 17:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: Berciak » 28 lip 2016, 21:32

janusz.szalaj pisze:
greg pisze:A ja otwieram maske samochodu, dwa zwykłe kabelki i 100 wtopionych w 20 minut, tylko trzeba sobie warsztat odpowiednio przygotowac

też tak robię tylko o wiele mniej na raz wtapiam (po prostu wtapiam na bieżąco tyle ile mi potrzeba)


Ludzie dajcie spokój z tymi akumulatorami . Jak podnosisz tę maskę i kiedyś zrobisz zwarcie i rozjedzie ci sie np immo w samochodzie to wtedy nabędziesz prosty tani sprzęt do wtapiania, A jeszcze jedno proponuje brać ze sobą takie od ciężarówki akumulatory zawsze można oprócz wtapiania węzy coś pospawać ups wydało sie że to możliwe :) Więc niech Pan będzie z wami akumlatorowcy.

janusz.szalaj
Posty: 1121
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: janusz.szalaj » 28 lip 2016, 21:50

Ludzie dajcie spokój z tymi akumulatorami . Jak podnosisz tę maskę i kiedyś zrobisz zwarcie i rozjedzie ci sie np immo w samochodzie to wtedy nabędziesz prosty tani sprzęt do wtapiania, A jeszcze jedno proponuje brać ze sobą takie od ciężarówki akumulatory zawsze można oprócz wtapiania węzy coś pospawać ups wydało sie że to możliwe :) Więc niech Pan będzie z wami akumlatorowcy.[/quote]
nie wiem co to ,,immo,,myślę że to coś związane z elektroniką ,jeśli robimy małe zwarcie bez włączonego silnika bezpośrednio z akumulatora to chyba tylko można rozładować akumulator ,tak myślę -fachowcem w tej dziedzinie nie jestem ,może kolega coś więcej powie w tym temacie (chętnie skorzystam) jak na razie nic złego się nie stało ,ale może lepiej dmuchać na zimne
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/

KamilR
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2014, 21:40

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: KamilR » 28 lis 2016, 14:00

Któryś z kolegów ma moze taki wtapiacz do węzy?

http://e-plon.pl/artyku%C5%82y-pszczela ... 101-detail

Jeśli tak to prosze o opinie.
Chyba że ktoś może polecić jakiegoś inny sprzęt?

ps. Do tej pory wtapiałem lutownica

krzanu
Posty: 40
Rejestracja: 15 mar 2016, 16:37

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: krzanu » 28 lis 2016, 17:08

jak masz prostownik do ładowania akumulatorów w domu to nie musisz kupować ,można kupić wtapiacz do wezy lub zwykły mały prostownik ,a dla bardziej zaawansowanych wystarczy posiadac mały transformator na 12/24v ,Ja osobiście mam korzystam z prostownika ,dla ułatwienia zrobiłem sobie taka płyte około 50cm na 40 cm ,przykreciłem do niej łate drewniana ,do łaty mam przybite dwie miedziane płytki do których mocuje zaciski prostownika ,prostownik mam cały czas właczony ,dotykam gwozdzikami do płytek i weza się wtapia

janusz.szalaj
Posty: 1121
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: janusz.szalaj » 28 lis 2016, 17:52

nie bardzo orientuję się w elektryce gdzieś obiło mi się o uszy że można do wtapiania węzy użyć zasilacza do laptopa
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: pleszek » 28 lis 2016, 18:32

http://www.emag.pl/carcommerce-prostown ... 0wod_KYCag

A czyms takim - mysle ze tez wtopi mam podobny.

KamilR
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2014, 21:40

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: KamilR » 28 lis 2016, 19:16

pleszek pisze:http://www.emag.pl/carcommerce-prostownik-hb-1204-bs-do-ladowania-akumulatorow-42523/pd/DM1ZQ2BBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=PLA_All_Products&gclid=CI618Lr9y9ACFSIG0wod_KYCag

A czyms takim - mysle ze tez wtopi mam podobny.



Nie jestem specem od tego typu elektroniki ale próbowałem wtapiać prostownikiem do akumulatorów ale drut sie nie nagrzewał nie wiem czy to wina mocy prostownika czy trzeba go jeszcze jakoś dodatkowo przerobić?

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Czym wtapiacie węze?

Postautor: pleszek » 28 lis 2016, 19:31

http://allegro.pl/przenosny-transformat ... ml#thumb/2 tym to juz trzeba uważać bo bedzie palić .
Mam podobny tylko starszy .

Nic nie przerabialem jak wtapiam musze przytrzymac troche dluzej i wtopi .
Jak mi sie spieszy z wtopieniem biore ten z tego teraz linku i jest szybko .


Wróć do „Wyposażenie pszczelarza”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości