Dodać korpus?

radek40
Posty: 69
Rejestracja: 16 lip 2014, 14:55
Lokalizacja: Dębiany świętokrzyskie

Dodać korpus?

Postautor: radek40 » 27 lip 2014, 12:06

Witam .Mam trzy odkłady jeden bardzo silny i dwa teraz już też na dziesięciu ramkach wielkopolskich.Te dwa
zasilałem czerwiem z tego silnego.Mam problem bo ten silny znów się nie mieści i nie wiem czy jest odpowiednia pora na dołożenie drugiego korpusu, a mam tylko węzę.Proszę specjalistów o poradę.Pozdrawiam

Piotr67
Posty: 1040
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Dodać korpus?

Postautor: Piotr67 » 27 lip 2014, 12:51

Witam
nie jestem specjalista tylko amatorem ale pozwoliłem sobie na odpowiedz miałem podobny przypadek w zeszłym roku ( i w tym tez ) ja dołożyłem korpus 1/2 WLKP. jak nie będzie miodu to chociaż węzę odciągną ale może ktoś bardziej doświadczony podzieli się wiedza Pozdrawiam
Pozdrawiam

Tomek
Posty: 45
Rejestracja: 07 lis 2013, 19:30
Lokalizacja: Kielce

Re: Dodać korpus?

Postautor: Tomek » 27 lip 2014, 17:41

A nie masz suszu nawet 5 ramek, odwiruj z innej rodziny jak masz i daj, 5 suszu 5 węzy.
A jak już naprawdę nic nie masz to myślę, że jak dasz półnadstawke węzy, to nic się nie stanie.Jak rodzina będzie na tyle słaba to po prostu tam nie wejdzie i nie zacznie budować.
A ile ramek czerwiu masz w tym odkładzie ?
Pozdrawiam
Tomek

radek40
Posty: 69
Rejestracja: 16 lip 2014, 14:55
Lokalizacja: Dębiany świętokrzyskie

Re: Dodać korpus?

Postautor: radek40 » 27 lip 2014, 17:57

Praktycznie na każdej ramce jest czerw u góry są wianuszki z pierzgą i miodem a na niektórych tych ostatnio odbudowanych sam czerw,jet taka silna bo miałem jeszcze rój ale okazało się ,że niema matki to wysypałem przed tym ulem pszczoły.Zasiliły tą rodzinę a trutówki zostały przed ulem to je pogniotłem jakieś dziesięć sztuk.Nie mam suszu ani pół nadstawki mam tylko korpus i węze.

kolopik
Posty: 202
Rejestracja: 29 cze 2014, 20:36

Re: Dodać korpus?

Postautor: kolopik » 27 lip 2014, 20:00

Weź Ci odpowiedz jak wstydzisz się swojej lokalizacji.
Bo moją to wszyscy znają. I bez problemów trafiają.

radek40
Posty: 69
Rejestracja: 16 lip 2014, 14:55
Lokalizacja: Dębiany świętokrzyskie

Re: Dodać korpus?

Postautor: radek40 » 27 lip 2014, 20:09

kolopik z całym szacunkiem ale nie kumam co ma do tego lokalizacja ale się poprawiam= scyzoryk/Pozdrawiam mistrza kolopika

kolopik
Posty: 202
Rejestracja: 29 cze 2014, 20:36

Re: Dodać korpus?

Postautor: kolopik » 27 lip 2014, 21:01

Ma więcej niż Ci się wydaje.
Teraz wiem, że jak se cyrklem "oblecę" toś prawie sąsiad i masz klimat jak mój i cosik mogę podrzucić rad. Bo jakbyś był Kaszub jaki albo Kormoran to nie dam rady.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2014, 21:06 przez kolopik, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomek
Posty: 45
Rejestracja: 07 lis 2013, 19:30
Lokalizacja: Kielce

Re: Dodać korpus?

Postautor: Tomek » 27 lip 2014, 21:02

Dużo nas na tym forum, ja również Świętokrzyskie
Myślę, że jak jest tyle czerwiu a Ty jeszcze je zasiliłeś pszczołą to możesz śmiało dać nadstawke.
Jak nie masz teraz pożytku to jeszcze może dokarmiać syropem 1:1 małymi dawkami, lepiej będą budować.
Nic nie ryzykujesz, pszczołą od tej nadstawki nic się nie stanie przy takiej temperaturze.
Jednak na przyszłość zaopatrzyłbym się również w półnadstawki :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tomek

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: Dodać korpus?

Postautor: pleszek » 27 lip 2014, 21:07

kolopik pisze:Weź Ci odpowiedz jak wstydzisz się swojej lokalizacji.
Bo moją to wszyscy znają. I bez problemów trafiają.





Chyba nie wszyscy i nie zaszkodzilo by tez dopisać .
Pozdrawiam.

radek40
Posty: 69
Rejestracja: 16 lip 2014, 14:55
Lokalizacja: Dębiany świętokrzyskie

Re: Dodać korpus?

Postautor: radek40 » 28 lip 2014, 13:05

Dodałem korpus i pięć ramek z węzą nie wiem tylko czy nie pomieszać z ramkami z dołu. Pozdrawiam i proszę o sugestie bo czas goni a to mój pierwszy sezon .

konjo
Posty: 108
Rejestracja: 01 kwie 2014, 07:02
Lokalizacja: świętokrzyskie górki

Re: Dodać korpus?

Postautor: konjo » 28 lip 2014, 15:13

Jak wyciągniesz 2 ramki z dołu z czerwiem i przetasujesz ramkami z węzą to łatwiej przejdą do góry. Skrajnie osłonowo daj węze

konjo
Posty: 108
Rejestracja: 01 kwie 2014, 07:02
Lokalizacja: świętokrzyskie górki

Re: Dodać korpus?

Postautor: konjo » 28 lip 2014, 17:05

Praktykowałem w maju, też miałem tylko węze, zaczeły budować dopiero jak było na przemian ramka z czerwiem, ramka z węzą, itd. Nie wiem jak u ciebie z pożytkami ja muszę karmić, myślę że jak cienko to karm, żeby ci matula nie wyhamowała z czerwieniem.
pozdrawiam
konjo


Wróć do „Szybkie pytanie-szybka odpowiedź”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości