zwykłe ramki czy hoffmanowskie

hos44
Posty: 33
Rejestracja: 10 sty 2017, 21:21

zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: hos44 » 22 sty 2017, 23:40

witam jakie ramki są według was lepsze ramki i czy przy stosowaniu zwykłych ramek są potrzebne odstępniki

Awatar użytkownika
Xpand
Posty: 199
Rejestracja: 15 sie 2015, 19:07
Lokalizacja: Małopolska

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Xpand » 23 sty 2017, 14:23

W mojej opinii, to jest kwestia tego co kto lubi i z czym się danej osobie lepiej pracuje przy jego stylu pszczelarzenia.

Ja używam zwykłych ramek, bo łatwiej i szybciej mi je zrobić. Dodatkowo hoffmany mogą być kitowane na styku i ciężej wyciągnąć pierwszą. Przy miodobraniu łatwiej zwykłą nożem odsklepić. Przy hoffmanach trzeba bardziej uważać na gniecenie pszczół na stykach. Przy transporcie mogą lepiej sprawdzić się hoffmany, ale to też kwestia dyskusji, bo jak zwykłe pokitują, to też się trzymają (ułożenie w stronę jazdy też jest ważne) :) Przy odkładach zawsze można użyć gwoździków lub 2 listewek.

pasieka.tkosacki
Posty: 3
Rejestracja: 06 sty 2017, 08:15

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: pasieka.tkosacki » 24 sty 2017, 07:57

Wybor ramki jak i wybór ula to kwestia upodobań a o tym nie ma co dyskutować kazdy woli co innego.
Moje zdanie jest takie ze ramka hofmanowska przyspiesza i ulatwia prace.
-przy transporcie nie ma problemu z przesuwanie bez koniecznoscia zabezpieczania
-przy przegladzie latwiej jest przesuwac po kilka ramek na raz lub centrowac ramki w gniezdzie czy miodni przy dodawaniu korpusow.

Jesli chodzi o sklejanie ramek przy hofnanie to żaden problem i tak urzywamy dłut pasiecznych do wgladu w korpusu.

Eskimos
Posty: 32
Rejestracja: 17 mar 2014, 01:57
Lokalizacja: Drwęsa, wlkp

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Eskimos » 24 sty 2017, 15:42

Zacząłem od hoffmanów, ale teraz je wycofuję i przechodzę na zwykłe, proste, bez odstępników, ustawiane na oko, na palec. Tak jak koledzy pisali - pszczoły kitują hoffmany, ciężko je rozdzielić, a jak już rozdzielisz i przed odłożeniem nie oskrobiesz do czysta, to kitu ciągle przybywa i ramki są znowu posklejane, a do tego coraz dalej od siebie. No i gniecie się pszczoły. Odstępniki mooże przy pasiece wędrownej, ale w stacjonarnej nie potrzeba.

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2065
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: dudi » 24 sty 2017, 17:34


Piotr67
Posty: 1093
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Piotr67 » 24 sty 2017, 20:20

Pozdrawiam

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: pleszek » 24 sty 2017, 20:28


Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2065
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: dudi » 24 sty 2017, 20:31


Piotr67
Posty: 1093
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Piotr67 » 24 sty 2017, 20:45

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2065
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: dudi » 24 sty 2017, 20:56


Piotr67
Posty: 1093
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Piotr67 » 24 sty 2017, 21:03

Witam
Nie przesadzaj z tą starością :) Pozdrawiam
Pozdrawiam

pleszek
Posty: 1096
Rejestracja: 20 lis 2013, 20:52
Lokalizacja: Dolny Slask

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: pleszek » 24 sty 2017, 21:05


Piotr67
Posty: 1093
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Piotr67 » 24 sty 2017, 21:16

witam
Kolego czy ja coś napisałem że przy pasiece wędrownej powinno się używania ramki hoffmanowskiej albo czy coś wspomniałem o od stępnikach ??? - przecież nawet po paru godzinach od przeglądu ramki się posklejają Pozdrawiam
Pozdrawiam

Piotr67
Posty: 1093
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Piotr67 » 25 sty 2017, 06:54

[quote="dudi"]
do centrowania jak ktos chce może kupic grzebień ;)

Dla mnie hoffman to bezsens, ale to dla mnie ;)[/quot

Witam
Grzebień do centrowania gniazda to jest dopiero bezsens Pozdrawiam
Pozdrawiam

marcinbzyk
Posty: 633
Rejestracja: 09 lis 2013, 18:56
Lokalizacja: Chotcza

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: marcinbzyk » 25 sty 2017, 09:39

Ja mam w pasiece juz chyba każdy rodzaj ramki i najlepiej odpowiada mi hofman. To tych ramek potrzebne są pewne nawyki
1 zawsze pierwszą wyciągam ramkę zewnętrzne potem rozciąga się środki i wyciąga co chcesz
2 po każdym przeglądzie ramki trzeba zacisnąć do siebie żeby nie było szczeliny
3 trzeba starać się w miarę czyścić wregi i ramki żeby dało się przesuwać całe zestawy ramek
4 duże dłuto dodana

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2065
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: dudi » 25 sty 2017, 17:07


Piotr67
Posty: 1093
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Piotr67 » 25 sty 2017, 18:05

Pozdrawiam

Darek1963
Posty: 144
Rejestracja: 15 paź 2016, 22:52

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Darek1963 » 25 sty 2017, 18:40

Czesc
Ja dorzucam 3 grosze.
Kazda ramki po naciagnieciu drutu (za duzo naciagniesz ...dziorki na drut krzywo powiercone)krzywia sie wypaczaja sie ,hoffman.ma zadanie ja wyprostowac .
dociskamy ramki do siebie i sciany z weza stoja w rzedzie,nie ma co 2 wystap.
Ramki w odstepnikami ,to listewka ciensza to to to tamto zawsza cos nie pasuje.
Ramki na 2 palce to balagan w rodni ,ale w miodni jest nieszkodliwe pare milimetrow w te czy w te.
Ale jak mam hoffmany to wiem ze jest pozadek co do milimetra w gniezdzie .
Nie ma zgryzania sasiednich ramek bo co przeglad odstepy sie zmieniaja,a jak kleja to sie podrapie.
A jak juz zgryzaja to zaczyna sie tu troche trutni tam troche trutni ....balagan w ulu....
zdjecie rodni 10 ramek odtrowskiej plus 1 przyjdzie odsunieta od wszystkich na trutnie....
O transporcie uli z takimi ramkami juz nie mowie,zdjecie samo za siebie mowi ..jest OK poz d
Załączniki
file.jpg
file.jpg (87.67 KiB) Przejrzano 5060 razy

jm
Posty: 70
Rejestracja: 21 lis 2015, 23:37
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: jm » 28 sty 2017, 19:20

No... takie ramki... z bukowego drewna, wyszlifowane, z przelotkami to aż żal wstawiać do ula, na wystawę jakąś prędzej by pasowały.
Pozdrawiam, Józef.

Darek1963
Posty: 144
Rejestracja: 15 paź 2016, 22:52

Re: zwykłe ramki czy hoffmanowskie

Postautor: Darek1963 » 29 sty 2017, 18:54

Czesc
Ramki sa klejone
Ramki maja w gornej listewce wyciecie co sprawia stabilnosc.
Widac to ze boczne beleczli sa wyfrezowane jednakowo(dol i gora) ale gorna popszeczna jest szersza i pasuje dziejki wycieciom.
Ramki sa ze sloveni.................Drzewo suche jak pieprz kupuje z drutem naciagnietym i po zimie drut jest caly czas tak samo napiety-swiadczy to o suchym drzewie...i nic nie musze poprawiac czy drut naciagac..koszt ramki 70 centow.........poz d


Wróć do „Szybkie pytanie-szybka odpowiedź”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości