Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Apiholik
Posty: 734
Rejestracja: 26 lis 2015, 20:14

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: Apiholik » 26 lis 2017, 15:06

M.Kowalski pisze:Ty komentujesz tu dyskusje z Ambrozji?
Że co , przepraszam? ?? :-)))))))

To forum , jest jedynym , które odwiedzam, czytam i mam login.
Nawet nie potrafiłbym określić, kiedy ostatni raz , coś z tamtąd przeczytałem. :)
Na swoje zdrowie Przyrzekam !
Pozdrawiam.

M.Kowalski
Posty: 165
Rejestracja: 13 lut 2017, 21:29

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: M.Kowalski » 26 lis 2017, 15:25

Nie łżyj, bo ten link co nad nim szczytujesz właśnie z Ambrozji jest.

Apiholik
Posty: 734
Rejestracja: 26 lis 2015, 20:14

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: Apiholik » 26 lis 2017, 15:28

To dajcie jakiegoś linka do tej stronyna na ambrozji , bom ciekawy , :)
A chorera wie , gdzie szukać .;)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 15:40 przez Apiholik, łącznie zmieniany 1 raz.

Apiholik
Posty: 734
Rejestracja: 26 lis 2015, 20:14

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: Apiholik » 26 lis 2017, 15:30

M.Kowalski pisze:Nie łżyj, bo ten link co nad nim szczytujesz właśnie z Ambrozji jest.

Chyba cie po..bało
Link do filmiku ?
To nie ma go na : YouTube.com.??????????????????????????????
:)))))))))))))

Zaznacz se- powiadomienia , a będą ci same przychodzić
:))))))))))

Fragment :
Użytkownik Polbart Matki Pszczele właśnie przesłał film
:)))))))

Awatar użytkownika
endriu11111111
Posty: 480
Rejestracja: 09 lut 2015, 21:03

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: endriu11111111 » 26 lis 2017, 22:31

janusz.szalaj pisze:Co w tym wspaniałego nie wiem (może mnie oświecicie).

Panie Januszu też mnie zadziwia, po jaką cholerę Pan Leszek nadostawiał te dwie puste nadstawki w których hula wiatr. Pieron jasny nie mam zielonego pojęcia, tym bardziej, że w oddali to raczej rodziny 2-3 korpusowe.

Apiholik
Posty: 734
Rejestracja: 26 lis 2015, 20:14

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: Apiholik » 27 lis 2017, 10:24

Ostatnie posty moje i Kowalskiego : 40,41,42,43,44 (dotyczące urojeń i ambrozji) nie mają najmniejszego związku z pszczołami .

MODERATORÓW - uprzejmie proszę o użycie miotły.
Dziękuję i przepraszam :)

Andrzej

Awatar użytkownika
Michał Nowak
Posty: 915
Rejestracja: 03 mar 2014, 13:45
Lokalizacja: Pobiedziska

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: Michał Nowak » 27 lis 2017, 13:22

Ano ustawił, żeby kłąb był wyżej od ziemi. Mógł dać puste korpusy, dał z pełnymi ramkami. Jak pszczoły nosemy mieć nie będą to przełoży końcem lutego najwyższy korpus do środka i ma spokój na 2 miesiące.
Miśkowa Pasieka

M.Kowalski
Posty: 165
Rejestracja: 13 lut 2017, 21:29

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: M.Kowalski » 27 lis 2017, 13:33

Ten film miał być dowodem że odklad z połowy maja może odbudować 40 ramek wielkopolskich do jesieni.
I chyba nawet sam się zakarmic.

janusz.szalaj
Posty: 888
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: janusz.szalaj » 27 lis 2017, 18:28

Ale przy zdejmowaniu 3 korpusu się namęczył .Z rozmowy z ,,polbartem ,, wiem że jest moim rówieśnikiem .Dlatego nie przechodzę na korpusowe )))))
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/

tikcop1
Posty: 378
Rejestracja: 08 paź 2016, 14:39

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: tikcop1 » 28 lis 2017, 22:41

https://youtu.be/Lli8cV3cdfw

Pan Małychin i jego pasieka.

Co do telewizji Polbart to pokazała co pokazała. Może zechce objaśnić na czym polega koncept i dalsze kroki albo i nie.

Jak każdy przy uważał uchwyty rewelacja choć można prościej wykonać bez specjalistycznego freza na zwykłej pilarce stołowej. Ciut więcej drewna pójdzie ino na korpus.

W każdym razie u Małychina stoją kłody też. Ale zimuje na niższych piętrach. Podobnie na niższych piętrach (choć całkowicie inaczej) ten gość https://youtu.be/aS_v5ZiEYmw

Obaj starsi i leżakami się nie chwalą.

Weber opis ula Roota uzasadniał że jakkolwiek do polskich warunków nie jest standardem to w ZSRR dosyć popularny. Chłop pisał pewnikiem tak bo cenzura by nie puściła imperialistycznego wynalazku z ramką nomen omen warszawską tylko położoną na bok...

Apiholik
Posty: 734
Rejestracja: 26 lis 2015, 20:14

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: Apiholik » 12 gru 2017, 12:25

Tak mnie pan ,, popularny" poirytował że szukałem aż znalazłem.

http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtop ... &start=200

Niektóre wpisy godne polecenia.
Całokształt podobny jak tutaj.
Większość w tym doświadczeniu dostrzega : ciężar, wysokość, rączki , siłę odkładu itd.
Nie zastanawiając się nad meritum.

Komu chciałoby się przejrzeć ten temat od pierwszej strony to powinien się dopatrzeć że Polbart zrobił to o czym napisał w tym wątku wcześniej :)
A że zabrał się za temat ,, tabu" to te łapki w dół pod filmikiem o tym mówią.
Chyba uznał że dawać i prosić się to o jedno za dużo.
Więc może się nie odezwać :-))))
Pozdrawiam

polbart
Posty: 951
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: polbart » 21 gru 2017, 17:45

:-)

Robotę i jeszcze raz robotę trzeba pszczołom dawać oraz przestrzeń aby parły do rozwoju i miały gdzie nektar składać.
Dużo pszczół + duża przestrzeń na nektar = dużo miodu.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika
Harnaś Beskidzki
Posty: 701
Rejestracja: 23 lis 2014, 12:23

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: Harnaś Beskidzki » 21 gru 2017, 20:55

polbart pisze::-)

Robotę i jeszcze raz robotę trzeba pszczołom dawać oraz przestrzeń aby parły do rozwoju i miały gdzie nektar składać.
Dużo pszczół + duża przestrzeń na nektar = dużo miodu.

Pozdrawiam,
polbart

https://www.youtube.com/watch?v=PTBLqzKKxMw

Metoda fajna i same zalety, ale jakbym ja takie wieże u siebie postawił, to po paru dniach halnego musiałbym ramki z Bałtyku wyławiać.
Dlatego mam pod górkę...moje pscoły też.
Co to za pszczoły??? Ciekawym bardzo....
HB

janusz.szalaj
Posty: 888
Rejestracja: 15 lut 2015, 15:43

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: janusz.szalaj » 22 gru 2017, 16:58

polbart pisze::-)

Robotę i jeszcze raz robotę trzeba pszczołom dawać oraz przestrzeń aby parły do rozwoju i miały gdzie nektar składać.
Dużo pszczół + duża przestrzeń na nektar = dużo miodu.

Pozdrawiam,
polbart


Oczywiście że kolega ma rację .Jest tylko w tym wszystkim taki myk iż nie każdy wozi pasiekę z pożytku na pożytek (z różnych względów ) i dlatego takie pisanie robi tylko ludziom mętlik w głowach .Myślę że trzeba by założyć osobne tematy na pasieki stacjonarne i pasieki wędrowne .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój kanał pszczelarski - https://www.youtube.com/channel/UCmXmgI ... x2bCKkeafw
Zapraszam na blog https://pasiekaretro.wordpress.com/

Awatar użytkownika
beerciak
Posty: 11
Rejestracja: 16 lis 2017, 23:59

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: beerciak » 22 gru 2017, 23:03

Harnaś Beskidzki pisze:Co to za pszczoły??? Ciekawym bardzo....
HB


Pscoły jak pscoły zwykły średniak w 5 uliczkach ,ale magia korpusów i internetu robi swoje ...

Awatar użytkownika
Harnaś Beskidzki
Posty: 701
Rejestracja: 23 lis 2014, 12:23

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: Harnaś Beskidzki » 23 gru 2017, 12:36

beerciak pisze:
Harnaś Beskidzki pisze:Co to za pszczoły??? Ciekawym bardzo....
HB


Pscoły jak pscoły zwykły średniak w 5 uliczkach ,ale magia korpusów i internetu robi swoje ...

No to przecież widzę, ja takie na jednym korpusie zimuję.
Z ciekawości pytanie o pszczoły było.
HB

Awatar użytkownika
beerciak
Posty: 11
Rejestracja: 16 lis 2017, 23:59

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: beerciak » 23 gru 2017, 14:39

Mam pszczoły 3,5 roku i moje tezy mogą się mieć ni jak do stanu faktycznego ,ale coś mi w tym odkładzie nie pasuje ...

polbart
Posty: 951
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: polbart » 25 gru 2017, 18:05

"Pscoły" średnio w 5 uliczkach ale w pół-kłębie, prawie w 3 korpusach :-)
Czarny Elgon - 5EL84(POL)
Pożyjom - uwidim :-)

Wesołych Świąt :-)

polbart
Posty: 951
Rejestracja: 15 lis 2013, 03:59
Kontaktowanie:

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: polbart » 25 gru 2017, 19:00

Proszę spojrzeć co znalazłem przed chwilą.
Na stronicy 86 poczytajcie na ilu korpusach powinno zimować się pszczoły.
http://rcin.org.pl/Content/19456/WA058_ ... elarzy.pdf

Bohtyn
Posty: 157
Rejestracja: 13 lis 2013, 21:16
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie

Re: Gniazdo na dwóch korpusach wlkp.

Postautor: Bohtyn » 25 gru 2017, 19:25

Przepięknie opisane - Prawda ???
Pozdrawiam Wszystkich : Bohtyn
"Lubię ule warszawskie zwykłe"


Wróć do „Szybkie pytanie-szybka odpowiedź”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 1 gość