Rzepak

Łukasz
Posty: 218
Rejestracja: 04 lis 2013, 10:33
Lokalizacja: nowa ruda woj.podlaskie
Kontaktowanie:

Re: Rzepak

Postautor: Łukasz » 21 maja 2015, 09:10

w zeszłym roku sprzedawałem 0,9l za 30 zł. Ale w tym roku chyba podniosę cenę do 35 zł.
Swoją droga widziałem kilka dni temu promocję w biedronce na 'miód' słoik 400g za 11 zł.
https://pasiekastachelka.wordpress.com
Moja strona, ciągle w budowie ale zapraszam do odwiedzin.

wojtekpzn
Posty: 84
Rejestracja: 04 lut 2014, 09:00
Lokalizacja: WLKP

Re: Rzepak

Postautor: wojtekpzn » 23 maja 2015, 22:53

Eskimos pisze:Buk? No proszę, tośmy sąsiedzi :)


Drwęsa koło Niepruszewa rozumiem?:)

Miło spotkać sąsiada nawet wirtualnie:)

I jak rzepak, zadowolony? (ja z przydomowej pasieki w Buku to mam tyle co kot napłakał, praktycznie nic. A pszczółki stały w okolicach Daków Mokrych i tam bardzo dobrze -

Eskimos
Posty: 32
Rejestracja: 17 mar 2014, 01:57
Lokalizacja: Drwęsa, wlkp

Re: Rzepak

Postautor: Eskimos » 24 maja 2015, 01:49

Całkiem zadowolony, nawet ciut lepiej, niż rok temu.

A Drwęsa koło Niepruszewa :)

Awatar użytkownika
Bartkowiak
Posty: 307
Rejestracja: 09 lut 2014, 14:37
Lokalizacja: zachód Poznania
Kontaktowanie:

Re: Rzepak

Postautor: Bartkowiak » 24 maja 2015, 08:02

Eskimos - to twoje styropiany są w tej dolince koło Drwęsy z tej miejscówki?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=260218
http://www.miodybartkowiaka.pl
Jestem zawodowym pszczelarzem. Gospodaruje na 85 rodzinach pszczelich.
Moje zdjęcia przyrodnicze: http://www.facebook.com/dzikastronagminydopiewo/
Cytując dudi-ego :-)
"Jak nie nadążasz za pszczołami to je sprzedaj, a kup sobie żółwia, on wolniej chodzi może dasz radę."

Eskimos
Posty: 32
Rejestracja: 17 mar 2014, 01:57
Lokalizacja: Drwęsa, wlkp

Re: Rzepak

Postautor: Eskimos » 24 maja 2015, 09:54

Nie. Moje stoją w Ceradzu K. i nie styropiany.

Waldi K
Posty: 56
Rejestracja: 10 sty 2015, 10:04
Lokalizacja: Słonawy (WLKP - Północ)

Re: Rzepak

Postautor: Waldi K » 26 maja 2015, 00:51

No, rzepak odwirowany. 11,8 z rodziny, nie najgorzej (średnia ). Czas się przenieść na wątek akacji. (Robinii).

krissq10
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2015, 10:35

Re: Rzepak

Postautor: krissq10 » 27 maja 2015, 23:43

Wczoraj przywiozłem pszczoły z rzepaku , nadstawki są pełne miodu jest tylko jedno ale , miód nie jest zasklepiony nie wiem czy czekać aż zasklepią czy wirować , boję się że mi się skrystalizuję w ramkach. Możecie coś doradzić Dzięki z góry.

Waldi K
Posty: 56
Rejestracja: 10 sty 2015, 10:04
Lokalizacja: Słonawy (WLKP - Północ)

Re: Rzepak

Postautor: Waldi K » 28 maja 2015, 14:30

Ja bym nie czekał, też miałem nie zasklepiony w 100%, a przez sita już ledwie płynął. Wirować.

Awatar użytkownika
Bartkowiak
Posty: 307
Rejestracja: 09 lut 2014, 14:37
Lokalizacja: zachód Poznania
Kontaktowanie:

Re: Rzepak

Postautor: Bartkowiak » 28 maja 2015, 23:47

Nakłuwasz plater miodu kantem dłuta tak by nabrać na kant krople miodu. Przechylasz dłuto i patrzysz jak skapuje kropla - jak kapie jak woda to nie wirujesz. Jak skapuje ale się ciągnie (im bardziej się ciągnie tym dojrzalszy miód). Jak nie chce spływać to znaczy, ze musisz się spieszyć.
Weź próbkę z 1/3 wysokości plastra od dołu, lekko z boku (ramka wielkopolska)
Ja taką zależność zauważyłem i już nie zabieram ze sobą refraktometru.
http://www.miodybartkowiaka.pl
Jestem zawodowym pszczelarzem. Gospodaruje na 85 rodzinach pszczelich.
Moje zdjęcia przyrodnicze: http://www.facebook.com/dzikastronagminydopiewo/
Cytując dudi-ego :-)
"Jak nie nadążasz za pszczołami to je sprzedaj, a kup sobie żółwia, on wolniej chodzi może dasz radę."

Waldi K
Posty: 56
Rejestracja: 10 sty 2015, 10:04
Lokalizacja: Słonawy (WLKP - Północ)

Re: Rzepak

Postautor: Waldi K » 30 maja 2015, 19:56

W poniedziałek wirowałem miód. Dzisiaj przygotowałem słoiki, otwieram odstojniki a tam krupiec. Rozlać to już nie rozleje do słoików, muszę przełożyć, ale mam pytanie do kolegów, czy wcześniej może kremować?

Awatar użytkownika
RONI
Posty: 98
Rejestracja: 05 lis 2013, 22:53
Lokalizacja: DOLNOŚLĄSKIE

Re: Rzepak

Postautor: RONI » 17 cze 2015, 11:59

Wydajność
Załączniki
69_pas.tekst w ramce2.jpg
69_pas.tekst w ramce2.jpg (50.55 KiB) Przejrzano 4012 razy

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2055
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Rzepak 2016

Postautor: dudi » 08 kwie 2016, 16:37

No to co Panowie, odświeżamy temat i "poloneza czas zacząć" :)

Jak tam u Was z rzepakami - kiedy jedziemy?
U mnie prawdopodobnie koniec kwietnia.

centurion
Posty: 216
Rejestracja: 21 gru 2015, 17:59

Re: Rzepak

Postautor: centurion » 08 kwie 2016, 16:43

U mnie od 20 kwietnia coś już będzie się działo. Znowu napisze że ggdzieniegdzie žółte już pojedyńcze na polu jest. Ale znowu nie wszystko žółte to rzepak jak nie wszystko żòłte to mniszek ;-)

snarek
Posty: 43
Rejestracja: 26 gru 2014, 09:22

Re: Rzepak

Postautor: snarek » 08 kwie 2016, 20:19

u mnie wczoraj iwa zakwitnęła, więc jeszcze trochę do rzepaku...

jurys
Posty: 79
Rejestracja: 27 sty 2014, 15:21

Re: Rzepak

Postautor: jurys » 09 kwie 2016, 08:34

Jelenia Góra po kilku dniach letnich też przyśpieszyła. Rzepak ruszył mocno i widzę ,że będzie wcześniej niż zwykle :)

centurion
Posty: 216
Rejestracja: 21 gru 2015, 17:59

Re: Rzepak

Postautor: centurion » 09 kwie 2016, 16:35

Pąki już ładne duże, kwiaty gdzieniegdzie ale co z tego jak ok połowy upraw rzepaku i innych ozimych zaorali po lekkiej bezśnieżnej zimie niewytrzymały. Miałem łany rzepaku pod samym domem a teraz najbliższe pole to 500 metrów.
Akacja to niewiadoma to jedynie jeszcze w lipie nadzieja.

wyszkowski
Posty: 18
Rejestracja: 30 mar 2016, 23:25

Re: Rzepak

Postautor: wyszkowski » 09 kwie 2016, 20:32

centurion pisze:Pąki już ładne duże, kwiaty gdzieniegdzie ale co z tego jak ok połowy upraw rzepaku i innych ozimych zaorali po lekkiej bezśnieżnej zimie niewytrzymały. Miałem łany rzepaku pod samym domem a teraz najbliższe pole to 500 metrów.
Akacja to niewiadoma to jedynie jeszcze w lipie nadzieja.

To nie wina zimy, tylko suszy z zeszłego roku. Była padaka kiedy kiełkował i do tego nie wytworzył przed zimą systemu korzeniowego.

centurion
Posty: 216
Rejestracja: 21 gru 2015, 17:59

Re: Rzepak

Postautor: centurion » 09 kwie 2016, 21:51

Napewno to też miało duży wpływ. Niestety ale taka zima też jest kiepska. Śnieg nie przykrył i rzepak przemarzł a nawet dosłownie przymarzł. To co zostało to i tak okazałe nie jest.

wyszkowski
Posty: 18
Rejestracja: 30 mar 2016, 23:25

Re: Rzepak

Postautor: wyszkowski » 09 kwie 2016, 22:56

Zapewne obaj mamy rację, tez każdy z nas pisze co widzi w swojej okolicy, u mnie - jakieś 25 km na pd/zach od Wro - to zimy w tym roku nie było, no.. ok 5 dni śniegu i temp ok. -6. a rzepak wschodził i wschodził i nie wschodził, a jak wykiełkował to już jesienią było widać, że dziadostwo.

erenhardt
Posty: 62
Rejestracja: 04 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Rzepak

Postautor: erenhardt » 09 kwie 2016, 22:57

U mnie tak:
Obrazek
Obrazek
Ile dajecie? wytrzyma jeszcze 2 tygodnie?


Wróć do „Pożytki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości