Być może to kogoś zainteresuje. 19 marca 2018 r. w Sejmiku Województwa Śląskiego została przegłosowana uchwała o zakazie utrzymywania pszczół syntetycznej linii Buckfast na terenie województwa śląskiego. Uchwała wchodzi w życie 14 dni od dnia ogłoszenia, tj. od 26 marca.
Zakaz hodowli Buckfasta na terenie województwa śląskiego
Re: Zakaz hodowli Buckfasta na terenie województwa śląskiego
Witam
Ten temat był już poruszany
Dlatego jak weszła ta uchwała to " przechrzciłem " swoje pszczoły . Teraz mam krainki :). Tak w ogóle to się zastanawiam co ma mój rejon wspólnego ze Śląskiem
Ten temat był już poruszany
Dlatego jak weszła ta uchwała to " przechrzciłem " swoje pszczoły . Teraz mam krainki :). Tak w ogóle to się zastanawiam co ma mój rejon wspólnego ze Śląskiem
Pozdrawiam
Toż to chore!
Jakie jest uzasadnienie?
Czym Buckfast różni się od "kundelków"?
Jakie jest uzasadnienie?
Czym Buckfast różni się od "kundelków"?
No cóz - jestesmy na poczatku kolejnej kampani wyborczej do samorządów zaczyna sie walka o reelekcje .
Takich i podobnych przejawów "aktywności" będziemy miec wiecej.
Takich i podobnych przejawów "aktywności" będziemy miec wiecej.
Mówisz ZDZISŁAWIE, że to inicjatywa jakichś sił politycznych ? Nie sądzę....
To nie tak ,myśle ze to incjatywa częsci lokalnego srodowiska pszczelarskiego .
W "normalnych" okolicznościach raczej trudna do przeforsowania ,ale doskonale wstrzelili sie w biezacą sytuacje w społecznościach lokalnych [czemu nie nalezy się dziwic] i mamy ustawe na poziomie Sejmiku [wazny organ polityczny ] bo tam najbardziej zajadle walczy sie o reelekcje ,to tyle osobistego komentarza .
Sądze ze jeszcze długo będzie to zajmowało środowisko pszczelarskie pomimo ze to temat niejako zastepczy i praktycznie nie do realizacji bo sama idea naturalnych trutowisk w naszych warunkach jest utopijna ze wzgledu na geografie ,operuje sie pojęciami rodem z czasów Monarchii Habsburskiej co nawet Austryjacy odrzucają - strefy/izolacja trutowisk] a nasza wiedza od tamtego czasu jednak sie poszezyła .
W "normalnych" okolicznościach raczej trudna do przeforsowania ,ale doskonale wstrzelili sie w biezacą sytuacje w społecznościach lokalnych [czemu nie nalezy się dziwic] i mamy ustawe na poziomie Sejmiku [wazny organ polityczny ] bo tam najbardziej zajadle walczy sie o reelekcje ,to tyle osobistego komentarza .
Sądze ze jeszcze długo będzie to zajmowało środowisko pszczelarskie pomimo ze to temat niejako zastepczy i praktycznie nie do realizacji bo sama idea naturalnych trutowisk w naszych warunkach jest utopijna ze wzgledu na geografie ,operuje sie pojęciami rodem z czasów Monarchii Habsburskiej co nawet Austryjacy odrzucają - strefy/izolacja trutowisk] a nasza wiedza od tamtego czasu jednak sie poszezyła .
- endriu11111111
A jak się to ma do prawa UE?
Słuchajcie zastanawia mnie ( bo tej ustawy akurat nie mogę otworzyć a nie chce mi się aktualizować systemu tylko dla jednego tekstu) czy dorzucili do tego całego zakazu jakieś przepisy wykonawcze typu kto ma to kontrolować, w jaki sposób, jakie badania robić, jak karać za nieprzestrzeganie itd itd.....
Bo jeśli tego nie określili....to.... ?? :D :D nie muszę kończyć:D
Bo jeśli tego nie określili....to.... ?? :D :D nie muszę kończyć:D
-
Nie.
Zdaje sie ze zwalili na wojewodę.
Nic pozatym tam nie ma.
Bubel i tyle.
Zdaje sie ze zwalili na wojewodę.
Nic pozatym tam nie ma.
Bubel i tyle.
Leśnym, zacofanym dziadkom pszczoły popadały to musieli znaleźć winnego.
Chyba z sąsiada z południa przykład wzięli. Czechy.
A co jeśli ktoś przyjdzie na kontrol i zobaczy .To wszystkie rodziny są z łapanki -przyszły .Znaczy przyleciały .I co oni z tym fantem zrobią .
Dla przyjaciół Zdzisiek,dla pszczółek wielbiciel
Wróć do „Pszczelarstwo w świetle prawa”