Inwertaza

Dział dla początkujących
Nobikarina
Posty: 167
Rejestracja: 23 sty 2018, 19:52
Lokalizacja: Opolskie

Inwertaza

Postautor: Nobikarina » 13 wrz 2018, 14:48

Zapraszam Kolegów do dyskusji do kiedy można zakarmiac cukrem,a od kiedy lepiej inwertem.Prosze o wymiane doświadczeń jak to wygląda u Was na pasiekach,czy np.tegoroczna ciepła pogoda będzie miała jakiś na to wpływ itd.
Za odpowiedzi jak zwykle Wielkie dzięki.
Pozdrawiam Norbi.

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2044
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Inwertaza

Postautor: dudi » 13 wrz 2018, 18:08

Tutaj książkowo się nie da. Bywały październiki, że do połowy można było spokojnie karmić, a bywały i takie że od 1 było zimno. Ja staram się do końca września mieć nakarmione. Później to już loteria

Nobikarina
Posty: 167
Rejestracja: 23 sty 2018, 19:52
Lokalizacja: Opolskie

Re: Inwertaza

Postautor: Nobikarina » 13 wrz 2018, 18:35

Dudi
Wielkie dzięki, właśnie chodziło mi o praktykę.

Pozdrawiam Norbi.

marcinbzyk
Posty: 578
Rejestracja: 09 lis 2013, 18:56
Lokalizacja: Chotcza

Re: Inwertaza

Postautor: marcinbzyk » 13 wrz 2018, 20:45

Możesz dodawać kwasek cytrynowy do syropu
Ja po 15 września juz dawkuje 1 łyżeczka na 10kg cukru.

Piotr67
Posty: 938
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Inwertaza

Postautor: Piotr67 » 13 wrz 2018, 22:55

Witam
Ten kwasek cytrynowy po co dajesz kolego ? Czy do inwertu też można go dodać jak by co ?
Pozdrawiam

marcinbzyk
Posty: 578
Rejestracja: 09 lis 2013, 18:56
Lokalizacja: Chotcza

Re: Inwertaza

Postautor: marcinbzyk » 14 wrz 2018, 06:15

Kwasek lub witaminę C daje się aby zakwasic syrop i szybciej zachodzi rozbicie sacharozy na cukry proste.

Piotr67
Posty: 938
Rejestracja: 10 lis 2013, 11:03
Lokalizacja: Kłobuck

Re: Inwertaza

Postautor: Piotr67 » 14 wrz 2018, 07:11

Witam
Czy do inwertu można tego dodawać?. Pytam z czystej ciekawości.
Dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam

marcinbzyk
Posty: 578
Rejestracja: 09 lis 2013, 18:56
Lokalizacja: Chotcza

Re: Inwertaza

Postautor: marcinbzyk » 14 wrz 2018, 08:44

Inwert to już są cukry proste. Nikomu nie polecam inwertu mam do niego zdecydowana niechęć.

Borówka
Posty: 114
Rejestracja: 20 lip 2017, 16:43

Re: Inwertaza

Postautor: Borówka » 14 wrz 2018, 10:27

marcinbzyk pisze:Inwert to już są cukry proste


Syrop zakwasza się nie tylko w celu ułatwienia czy dopełnienia jego zinwertowania przez pszczoły (również na etapie po zasklepieniu).
Jednym z powodów jest minimalizowanie zjawiska neutralizacji pH środowiska ula.
Kwaśne środowisko koreluje z mniejszym prawdopodobieństwem rozwoju nosemozy.
Przechowywany kwaśny syrop wolniej się psuje, wolniej pleśnieje. Kwaśny syrop jest lepszym środowiskiem dla rozwoju bardziej korzystnej mikroflory probiotycznej dla pszczół. Niż obojętny, jaki ma zwykły roztwór cukru w wodzie.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2018, 11:15 przez Borówka, łącznie zmieniany 1 raz.

manio:)
Posty: 1632
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Inwertaza

Postautor: manio:) » 14 wrz 2018, 11:05

a jakie jest pH nektaru ? Jeśli jest kwaśny to może jest jakiś sens zakwaszania syropu .

Inwerty mają skład , który nie powinien być dalej inwertowany bo może to zmienić proporcje cukrów prostych ( zwiększyć zawartość glukozy) i spowodować jego kamienną krystalizację . Z tego powodu nie podaje się inwertów wcześniej , służą do późnego zakarmiana tak aby pszczoły tylko przeniosły i już nie inwertowały.
Nie ma sensu dalsze zakwaszanie inwertu ( fabrycznie jest kwaśny) bo też może to zrobić szkodę zamiast poprawy. Im wcześniejsze zakarmianie rzadkim syropem tym lepsze przygotowanie zapasów i siły rodziny , również tej siły zgromadzonej w ciele tłuszczowym upasionych pszczół. To często lekcewarzony aspekt przygotowania pszczół do zimy. U mnie bardzo ważny.

Borówka
Posty: 114
Rejestracja: 20 lip 2017, 16:43

Re: Inwertaza

Postautor: Borówka » 14 wrz 2018, 11:11

manio:) pisze:a jakie jest pH nektaru ? Jeśli jest kwaśny to może jest jakiś sens zakwaszania syropu .


W rzeczy samej. Nektar zawiera różne kwasy, w tym kwas askorbinowy. A pH jest różne różnych nektarów podczas różnych warunków kwitnienia. Z tym, że zazwyczaj (poza odstępstwami) nektar jest o wiele rzadszy niż syrop do karmienia, więc i stężenie kwasów rozpuszczonych w wodzie jest dużo mniejsze. To też można uwzględnić.

manio:)
Posty: 1632
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Inwertaza

Postautor: manio:) » 14 wrz 2018, 12:31

ale jest płynem i jakiś pH ma ? Konkretnie jakie ?

Borówka
Posty: 114
Rejestracja: 20 lip 2017, 16:43

Re: Inwertaza

Postautor: Borówka » 14 wrz 2018, 12:41

manio:) pisze:ale jest płynem i jakiś pH ma ? Konkretnie jakie ?


Odpowiedziałem. Bardzo różne, ale kwaśne. Tych badań nad składem polskich nektarów, też nie ma tak dużo. Jest oczywiście o wiele więcej nad składem za granicą, w tym roślin, które w Polsce nie występują. Ja sobie wyciągnąłem sobie mniej więcej średnią oraz przeliczyłem mniej więcej (bo to nie musi być apteka moim zdaniem) na większe stężenie syropu i tak podaje. Przy czym do pokarmu zimowego bardziej skoncentrowanego (który ma być szybko sklepiony) można (jak ktoś chce) dawać więcej (bliżej tego co w miodzie) niż mniej, bo nie zdążą go tak zmieszać z nektarem z zewnątrz i tak porządnie przerobić.

Nobikarina
Posty: 167
Rejestracja: 23 sty 2018, 19:52
Lokalizacja: Opolskie

Re: Inwertaza

Postautor: Nobikarina » 16 wrz 2018, 15:52

Dziękuję Kolegom za fachowe i wyczerpujące informacje,jak również za kulturalną i na wysokim poziomie dyskusję.
Pozdrawiam Norbi.

manio:)
Posty: 1632
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Inwertaza

Postautor: manio:) » 16 wrz 2018, 19:40

No różnie z tą fachowością :) . Woda destylowana nie ma kwasów , a odczyn ma kwaśny bo decydują o tym jony H+ , a nie obecność kwasów. Trochę podpuszczałem naturalnego , przepraszam :)

Nobikarina
Posty: 167
Rejestracja: 23 sty 2018, 19:52
Lokalizacja: Opolskie

Re: Inwertaza

Postautor: Nobikarina » 17 wrz 2018, 20:11

manio:) pisze:No różnie z tą fachowością :) . Woda destylowana nie ma kwasów , a odczyn ma kwaśny bo decydują o tym jony H+ , a nie obecność kwasów. Trochę podpuszczałem naturalnego , przepraszam :)


Ja też ostatnio "wpadłem" z kwasami,bo mi się regułki pomieszały.Nie wiem jak to jest , fajną dziewczynę z młodych lat człowiek pamięta,nawet jaką miała bieliznę,a inne rzeczy ulatują.
A tak z ciekawości, dlaczego zmienili nazwę wody destylowanej na zdemineralizowaną?
Pozdrawiam Norbi.

manio:)
Posty: 1632
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Inwertaza

Postautor: manio:) » 17 wrz 2018, 20:24

Woda destylowana powstaje w wyniku destylacji - ten proces chyba nie wymaga tłumaczenia :)
Natomiast woda demineralizowana powstaje przy pomocy odwróconej osmozy . Błona osmotyczna przepuszcza tylko cząsteczki wody i jeśli stworzy się odpowiednio duże ciśnienie to po jednej stronie powstaje zatężająca się solanka , a po drugiej woda bez jonów , czyli zdemineralizowana.
Aby wyprodukować wodę destylowaną trzeba ją podgrzać do 100*C i odparować. a demi tylko pompować przez błonę osmotyczną. Taką wodę wytwarzam sobie nawet w domu , do przygotowania , wymiany lub uzupełnienia wody w akwarium. Najlepsza z żon chętnie nalewa ją do żelazka :)

Nobikarina
Posty: 167
Rejestracja: 23 sty 2018, 19:52
Lokalizacja: Opolskie

Re: Inwertaza

Postautor: Nobikarina » 17 wrz 2018, 21:07

Tak myślałem, że przyczyna leży w procesie produkcji.
Wiadomości Kolegi są szokujące!!!
Maniek w jakiej szkole tego wszystkiego uczą?
A może zdolności wrodzone,a szkoła to życie?
Tak czy owak jestem pod wrażeniem!!!
Pozdrawiam Norbi.

manio:)
Posty: 1632
Rejestracja: 21 gru 2013, 11:51

Re: Inwertaza

Postautor: manio:) » 17 wrz 2018, 23:18

Zawodowo robię taką wodę , to i się człowiek napatrzy. A destylacja , to już lokalne tradycje :) Dużo ciekawszy proces i jego produkty . Właśnie dzisiaj robiłem nalewkę na dziurawcu i miodzie .

Awatar użytkownika
dudi
Posty: 2044
Rejestracja: 06 lis 2013, 21:57
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Inwertaza

Postautor: dudi » 18 wrz 2018, 10:24

Manio, a co to za pszczelarz co nie ma destylarki :)))

Nobikarina, wielu by nie skończyło szkoł, gdyby nie wujek Google i ciocia Wikipedia :)))


Wróć do „Jak rozpocząć pszczelarzenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość